Μέση Ανατολή: Νέα πλήγματα των ΗΠΑ εναντίον των Χούθι, που διαμηνύουν ότι θα συνεχίσουν τις επιθέσεις

Στο στόχαστρο -για τέταρτη φορά μέσα σε χρονικό διάστημα μικρότερο της μίας εβδομάδας- έθεσαν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις  θέσεις στη Υεμένη, στα εδάφη που ελέγχουν οι Χούθι. Συγκεκριμένα, τη νύχτα Τετάρτης προς Πέμπτη προχώρησαν σε πλήγματα στο έδαφος εναντίον δεκατεσσάρων πυραύλων των προσκείμενων στο Ιράν ανταρτών, οι οποίοι επιτίθενται για εβδομάδες εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι νέες επιδρομές των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή ανακοινώθηκαν μερικές ώρες αφότου

η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε ξανά «τρομοκρατική οντότητα» τους αντάρτες της Υεμένης, που συνεχίζουν από την πλευρά τους να επιτίθενται σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν.

Σύμφωνα με το προσκείμενο στους αντάρτες τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μασίρα, τα πλήγματα, που κατ’ αυτό ήταν «αμερικανοβρετανικά», έγιναν στις επαρχίες Χοντάιντα, Τάιζ, Νταμάρ, Αλ Μπάιντα και Σαάντα.

Περί τη 1 (σ.σ.: ώρα Ελλάδας), οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ διεξήγαγαν πλήγματα εναντίον 14 πυραύλων των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούθι, έτοιμων να εκτοξευθούν από περιοχές ελεγχόμενες από τους Χούθι στην Υεμένη», ανέφερε το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, Κεντρική Διοίκηση) μέσω X, προσθέτοντας: «Οι πύραυλοι αυτοί σε εξέδρες εκτόξευσης ήγειραν άμεσο κίνδυνο για εμπορικά πλοία και σκάφη του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ στην περιοχή, καθώς θα μπορούσαν να εκτοξευθούν ανά πάσα στιγμή, κάτι που ώθησε τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να ασκήσουν το δικαίωμα και την υποχρέωσή τους να αμυνθούν».

«Θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε δράση για να προστατεύουμε ζωές αθώων ναυτικών» υπογράμμισε ο επικεφαλής της CENTCOM, στρατηγός Μάικλ Έρικ Κουρίλα, σύμφωνα με το ανακοινωθέν.

Αξιωματούχος των Χούθι, από την πλευρά του, δήλωσε στο Αλ Μασίρα ότι το κίνημα θα συνεχίσει να βάζει στο στόχαστρο πλοία που κατευθύνονται σε λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης, ανεξαρτήτως των όποιων αμερικανοβρετανικών επιθέσεων στην προσπάθειά τους να τους εμποδίσουν.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ ίδρυσαν πολυεθνικό ναυτικό συνασπισμό για την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θαλάσσια, κρίσιμης σημασίας θαλάσσια οδό από όπου διέρχεται περί το 12% του παγκόσμιου εμπορίου. Ωστόσο, μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες αποφάσισαν να αναστείλουν μέχρι νεωτέρας τα δρομολόγια των πλοίων τους μέσω Ερυθράς Θάλασσας εξαιτίας των επιθέσεων.

Οι αμερικανικές δυνάμεις και αυτές των συμμάχων τους στην περιοχή έχουν αναχαιτίσει και καταστρέψει επανειλημμένα πυραύλους και drones που εξαπολύθηκαν από την Υεμένη, όπου το κίνημα Ανσαραλά, ή Χούθι όπως είναι πιο γνωστό από το επώνυμο της οικογένειας των ηγετών του, ελέγχει μεγάλο μέρος της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σανάα.

Keywords
Αναζητήσεις
mesi-anatoli-nea-pligmata-ton-ipa-enantion-ton-chouthi-pou-diaminyoun-oti-tha-synechisoun-tis-epitheseis.htm
Τυχαία Θέματα