Μενδώνη: Περισσότερα από 820 έργα και δράσεις, προϋπολογισμού άνω του 1,2 δισ. ευρώ

Το Υπουργείο Πολιτισμού υλοποιεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων υποδομών – περισσότερα από 820 έργα και δράσεις, προϋπολογισμού άνω του 1,2 δισ. ευρώ – επιπροσθέτως των συμβατικών έργων ρουτίνας. Αυτά τα έργα ολοκληρώνονται σταδιακά μέχρι το 2027. Μιλώντας στη Βουλή των Ελλήνων για τον προϋπολογισμό, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τόνισε πως τα έργα αυτά «καλύπτουν κάθε πτυχή του Πολιτισμού, την πολιτιστική κληρονομιά, όλων των μορφών και όλων των περιόδων, τη σύγχρονη δημιουργία,

τον ψηφιακό μετασχηματισμό, και απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων».

Αναφερόμενη με στατιστικά στοιχεία στη συνεισφορά του Πολιτισμού στην εθνική οικονομία, η Υπουργός σημείωσε: «Σε ορίζοντα πενταετίας, κάθε ευρώ που επενδύεται σε έργα Πολιτισμού επιστρέφει στην Οικονομία -μέσω των άμεσων, έμμεσων και πολλαπλασιαστικών επιπτώσεων- άλλα 3,42 ευρώ. Κάθε ευρώ που επενδύεται σε έργα Πολιτισμού επιστρέφει 0,57 ευρώ σε μισθοδοσίες. Κάθε 1.000.000 ευρώ, που επενδύεται σε έργα Πολιτισμού, δημιουργεί 48,78 ισοδύναμα πλήρους απασχόλησης, δηλαδή δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας».

Μιλώντας για τους στόχους του Υπουργείου, η Λίνα Μενδώνη σημείωσε: «Στόχος μας είναι η διαμόρφωση μιας νέας αντίληψης, μιας συλλογικότητας με κοινή συνείδηση και κουλτούρα απέναντι σε όσους υπονομεύουν την όποια προσπάθεια εκσυγχρονιστικού χαρακτήρα, με δυσμενείς συνέπειες στους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες του Πολιτισμού, και εν τέλει στην κοινωνία».

Στη συνέχεια, η Υπουργός Πολιτισμού περιέγραψε το ρόλο του Πολιτισμού στην κοινωνία. «Ο Πολιτισμός αποτελεί δημόσιο κοινωνικό αγαθό άμεσα, συνυφασμένο με την Ανάπτυξη», είπε. «Συνδιαλέγεται γόνιμα με την Κοινωνία και την Οικονομία. Χρησιμοποιεί πόρους, παράγει προϊόντα και υπηρεσίες, δημιουργεί εισόδημα και θέσεις εργασίας, προσελκύει και προκαλεί επενδύσεις».

«Ο Πολιτισμός έχει ουσιαστική συμβολή στο αναπτυξιακό πρότυπο της παραγωγικής ανασυγκρότησης» τόνισε. «Η κοινωνία έχει συνειδητοποιήσει ότι ο Πολιτισμός βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την συνολική πορεία της οικονομίας. Όχι, μόνον, ως αποδέκτης πιστώσεων του κρατικού προϋπολογισμού.

Αποτελεί κομβικό παράγοντα αύξησης του εθνικού πλούτου, ενώ συγχρόνως λειτουργεί και ως μηχανισμός δίκαιης ανακατανομής του.

Κάθε έργο Πολιτισμού στην διάρκεια υλοποίησης και λειτουργίας του έχει πολύ σημαντικές έμμεσες και επαγωγικές επιπτώσεις στην Οικονομία.

Σε ορίζοντα πενταετίας, κάθε ευρώ που επενδύεται σε έργα Πολιτισμού επιστρέφει στην Οικονομία -μέσω των άμεσων, έμμεσων και πολλαπλασιαστικών επιπτώσεων- άλλα 3,42 ευρώ.

Κάθε ευρώ που επενδύεται σε έργα Πολιτισμού επιστρέφει 0,57 ευρώ σε μισθοδοσίες.

Κάθε 1.000.000 ευρώ, που επενδύεται σε έργα Πολιτισμού, δημιουργεί 48,78 ισοδύναμα πλήρους απασχόλησης, δηλαδή δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.

Ειδικά για τον Τουρισμό, οι επιπτώσεις των έργων Πολιτισμού στο παραγόμενο προϊόν του τουριστικού κλάδου –σε βάθος πενταετίας- ανέρχονται στο 30% των συνολικών επιπτώσεων.»

Όπως σημείωσε, για το 2024, ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Πολιτισμού ανέρχεται σε 400 εκατομμύρια ευρώ: 258 εκατομμύρια στον Τακτικό και 142 εκατομμύρια στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Οι πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι αυξημένες κατά 24 εκατομμύρια σε σχέση με το 2023.

Στον Τακτικό Προϋπολογισμό, ποσό αυξημένο κατά 10% -σε σύγκριση με το 2023- κατευθύνεται στις επιχορηγήσεις πολιτιστικών φορέων. Στους φορείς, που λαμβάνουν περισσότερους πόρους, συμπεριλαμβάνονται το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μουσείο Μπενάκη, το Εθνικό Θέατρο και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, το 2024, θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης περισσότερα από 200 ενταγμένα έργα –συνολικού προϋπολογισμού 670 εκατομμυρίων- με πόρους ύψους 106 εκατομμυρίων ευρώ.

Ποτέ, άλλοτε, το Υπουργείο Πολιτισμού δεν είχε στη διάθεσή του τόσους πόρους. Και οι πόροι αυτοί, που αφορούν σε δράσεις και έργα σε όλες τις Περιφέρειες, ακόμη και σε απόμακρες περιοχές της πατρίδας μας, όχι μόνο αξιοποιούνται μέχρι το τελευταίο ευρώ, αλλά κατευθύνονται σε παρεμβάσεις με τεράστια προστιθέμενη αξία μετά την ολοκλήρωσή τους.

«Την προηγούμενη τετραετία, εκπονήσαμε ένα σαφές και οργανωμένο σχέδιο διακυβέρνησης με στόχο τον εκσυγχρονισμό του τομέα του Πολιτισμού, σε επίπεδο θεσμικού πλαισίου και δομών» είπε η υπουργός. «Ο εκσυγχρονισμός δεν είναι μια διαδικασία τεχνικών βελτιώσεων ή δημοσίων σχέσεων προσαρμογής κρατουσών, αλλά ξεπερασμένων αντιλήψεων και συνηθειών, στη σύγχρονη εποχή. Πρόκειται για διαδικασία αναμόρφωσης των κατεστημένων θεσμών και πρακτικών, που αφορούν στην οργάνωση και λειτουργία της Πολιτείας σε όλους τους τομείς, η οποία απαιτεί μόνιμη και συνεχή προσπάθεια. Και αυτό αφορά ιδίως στον Πολιτισμό.

Προτεραιότητά μας ήταν και είναι η ανάπτυξη δημοσίων ρεαλιστικών πολιτικών με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα στην ποιότητα ζωής των πολιτών, στην πολιτιστική επιχειρηματικότητα, στην οικονομική ανάπτυξη. Η ανάδειξη του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα ως ολοκληρωμένου, βιώσιμου αναπτυξιακού εργαλείου, καλλιεργεί οικοσυστήματα επιχειρηματικότητας, συμβάλλοντας καθοριστικά στη κοινωνική συνοχή.

Στόχος μας είναι η διαμόρφωση μιας νέας αντίληψης, μιας συλλογικότητας με κοινή συνείδηση και κουλτούρα απέναντι σε όσους υπονομεύουν, την όποια προσπάθεια εκσυγχρονιστικού χαρακτήρα, με δυσμενείς συνέπειες στους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες του Πολιτισμού, και εν τέλει στην κοινωνία.»

Σήμερα, το Υπουργείο Πολιτισμού υλοποιεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων υποδομών –περισσότερα από 820 έργα και δράσεις, προϋπολογισμού άνω του 1,2 δισ. ευρώ- επιπροσθέτως των συμβατικών έργων ρουτίνας, ανέφερε. «Ο τομέας μετατρέπεται σε μήτρα απασχόλησης, σε μοχλό ανάπτυξης και εξωστρέφειας, σε εργαλείο άμβλυνσης των περιφερειακών ανισοτήτων.

Για κάθε μία από τις 13 Περιφέρειες της χώρας, συνθέσαμε την Πολιτιστική Χάρτα Ανάπτυξης και Ευημερίας, με έργα υποδομών διασυνδεδεμένα με δράσεις, που ενδυναμώνουν τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και ενισχύουν τον πολιτιστικό τουρισμό, αλλά και με τις αναγκαίες θεσμικές μεταρρυθμίσεις.

Η Πολιτιστική Χάρτα αποτελεί τον οδικό χάρτη για την αναγέννηση και ανάδειξη του Πολιτισμού ως στρατηγικού αναπτυξιακού πόρου και ως σημαντικού παράγοντα κοινωνικής συνοχής και ευημερίας. Σημαντικές δράσεις, μείζονα έργα για τις τοπικές κοινωνίες, αλλά ουσιαστικά διεθνούς βεληνεκούς, αποδίδονται ως το 2027. Εργα που αλλάζουν τον πολιτιστικό χάρτη της χώρας και δημιουργούν ένα εντελώς νέο πολιτιστικό τοπίο σε κάθε Περιφέρεια και συνολικά στην Επικράτεια.»

Μείζονα προτεραιότητά τους αποτελεί η εξέλιξη των μελετών, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, για την επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, «ενός οραματικού έργου, που αλλάζει την εικόνα της πρωτεύουσας».

«Κεφαλαιώδους σημασίας είναι και η ολοκλήρωση του προγράμματος προστασίας, ανάδειξης και λειτουργίας του κτήματος του Τατοίου ως πόλου Πολιτισμού και Ψυχαγωγίας, αλλά και ως αναπτυξιακού πόρου για την Αττική.

Η καθολική προσβασιμότητα στον Πολιτισμό αποτελεί επίσης στόχο και προτεραιότητα. Άλλωστε, η ισότιμη πρόσβαση και η συμπερίληψη αφορά στον πυρήνα της Δημοκρατίας.

Ιδιαίτερη είναι η σημασία των θεσμικών παρεμβάσεων, με σημαντικότερες την ανωτατοποίηση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, την ίδρυση φορέα για το Βιβλίο και του ενιαίου Οργανισμού για τα Οπτικοακουστικά, τον Κινηματογράφο και τη Πνευματική Ιδιοκτησία. Κρίσιμη είναι η αναδιάρθρωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, προκειμένου να υπηρετεί καλλίτερα την ολοκληρωμένη προστασία του πολιτιστικού αποθέματος, αλλά και την κοινωνία, τους πολίτες, την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των πολιτιστικών δομών και η χρήση της πλέον προηγμένης τεχνολογίας για την προώθηση του πολιτιστικού προϊόντος έχει δρομολογηθεί. Σε συνεργασία με την πλατφόρμα Google Arts and Culture έχουν ψηφιοποιηθεί οι συλλογές του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, της Εθνικής Πινακοθήκης και του ΜΟΜus. H εφαρμογή -πιλοτική στην Ακρόπολη έως σήμερα και γενικευμένη από την 1η Απριλίου 2024, στους αρχαιολογικούς χώρους που διαθέτουν ηλεκτρονικό εισιτήριο- ζωνών επισκεψιμότητας, διευκολύνει επισκέπτες και προσωπικό. Μέχρι το 2025, το ηλεκτρονικό εισιτήριο επεκτείνεται σε 100 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, ενώ διασυνδέονται με αυτό ψηφιακές εφαρμογές προσωποποιημένης πληροφόρησης.»

ΑΠΕ

Keywords
Αναζητήσεις
mendoni-perissotera-apo-820-erga-kai-draseis-proypologismou-ano-tou-12-dis-evro.htm
Τυχαία Θέματα