Μελέτη BCG: Νέα υβριδικά μοντέλα καλούνται να υιοθετήσουν οι παραδοσιακές τράπεζες για να παραμείνουν ανταγωνιστικές
Σύμφωνα με νέα έρευνα της BCG, για πρώτη φορά το 2022 μια διαδικτυακή τραπεζική πλατφόρμα, η Monzo, αναδείχθηκε ως τράπεζα επιλογής από το 50% των πελατών της, ενώ ένα χρόνο πριν το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 25%.
Κατά την μελέτη της BCG με τίτλο “Banks must create powerful hybrid experiences as challengers press digital advantage”, η όλο και αυξανόμενη ανταγωνιστικότητα των ψηφιακών τραπεζών οφείλεται κατά κύριο λόγο στην δυνατότητα γρήγορης και εύκολης διαδικασίας ανοίγματος τραπεζικού λογαριασμού σε συνδυασμό με την πρόσβαση σε εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας που παρέχουν μια εξατομικευμένη εμπειρία και υπηρεσίες στους χρήστες.
Πέραν των εξατομικευμένων υπηρεσιών, οι χαμηλές προμήθειες, τα ανταγωνιστικά επιτόκια και τα ελκυστικά προγράμματα επιβραβεύσεων ενισχύουν ακόμη περισσότερο τη θέση των ψηφιακών τραπεζών. Ταυτόχρονα, οι παραδοσιακές τράπεζες διατηρούν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα σε ζητήματα ασφάλειας, ενώ οι πελάτες εξακολουθούν να προτιμούν το δίκτυο καταστημάτων για πολλές από τις καθημερινές τους συναλλαγές. Σύμφωνα με την έρευνα της BCG, όταν πρόκειται για περίπλοκες συναλλαγές ή σύνθετα προϊόντα, οι πελάτες προτιμούν την δια ζώσης επικοινωνία και την επίσκεψη στο κατάστημα.
Ενόψει αυτών των ευρημάτων, οι παραδοσιακές τράπεζες καλούνται να επιταχύνουν τον μετασχηματισμό τους ακολουθώντας τρεις βασικές στρατηγικές.
Πρώτον, επενδύοντας σε κορυφαίες υβριδικές εμπειρίες, αξιοποιώντας τις εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας για την δημιουργία καθημερινής επαφής με τον πελάτη και αναπροσαρμόζοντας το δίκτυο καταστημάτων με τη μεταφορά χαμηλότερης αξίας συναλλαγών στα ψηφιακά κανάλια. Δεύτερον, επενδύοντας στην κυβερνοασφάλεια και την προστασία έναντι δόλιων πρακτικών προκειμένου να προφυλάξουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα σε θέματα ασφάλειας.
Τέλος, οι παραδοσιακές τράπεζες πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην καινοτομία στα θέματα Περιβάλλοντος, Κοινωνικής Ευθύνης και Διακυβέρνησης (ESG) και να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά την πρόοδο τους σε αυτό τον τομέα. Τα θέματα ESG εξελίσσονται σε σημαντικό παράγοντα επιλογής, ιδίως για τους νέους πελάτες και τους πελάτες με υψηλότερα εισοδήματα, δηλαδή τους πελάτες με τη μεγαλύτερη τρέχουσα και μελλοντική αξία για την τράπεζα.
«Οι ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν ήδη κάνει σημαντικά βήματα προόδου με συνεχείς επενδύσεις στις πλατφόρμες τους και το mobile banking, στην προσπάθεια τους να διατηρήσουν την νεοαποκτηθείσα ψηφιακή πελατειακή βάση κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Με το ποσοστό των Ελλήνων που χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο για τραπεζικές υπηρεσίες να έχει υπερδιπλασιαστεί μέσα στην τελευταία πενταετία, είναι σημαντικό για τις τράπεζες να υιοθετήσουν μια λογική συνεχούς μετασχηματισμού και προόδου.» δήλωσε ο Βασίλης Αντωνιάδης, Senior Partner & Managing Director, Regional Leader, Financial Institutions.
Εδώ μπορείτε να βρείτε ολόκληρη την μελέτη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Η "δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων": Στις 6,16 ποσοστιαίες μονάδες η διαφορά υπέρ της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ
- Νέος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος στην ΕΛΤΑ Courier o Γεράσιμος Αγοράνος, προερχόμενος από τη Speedex
- Ανακαλύπτουμε την Βόρεια Σερβία μέσα από τις πανέμορφες πόλεις Νόβι Σαντ και Σουμπότιτσα
- Tadweer και Polygreen ενώνουν τις δυνάμεις τους για ένα μέλλον μηδενικών αποβλήτων
- Στον ΟΤΕ μεταπτυχιακοί φοιτητές του Harvard
- F1 GP Ίμολα: Κίνδυνος ακύρωσης του αγώνα
- Public και MediaMarkt συμμετέχουν στο «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»
- «Σπίτι μου»: 1.500 μέχρι στιγμής οι εγκρίσεις για χαμηλότοκα δάνεια
- Η Δύση προετοιμάζεται για άλλα πέντε χρόνια με τον Ερντογάν- Οι πηγές ανησυχίας
- Παγκρήτια Τράπεζα: Δημιουργεί Διεύθυνση Ναυτιλιακής Τραπεζικής – Επικεφαλής ο Κωνσταντίνος Οικονόμου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Παγκρήτια Τράπεζα: Δημιουργεί Διεύθυνση Ναυτιλιακής Τραπεζικής – Επικεφαλής ο Κωνσταντίνος Οικονόμου
- Νευρικότητα και ήπιες πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
- Ηπιες ανοδικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο εν αναμονή των εκλογών
- Financial Times: Η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας έχει ακόμη δρόμο – Τι πρέπει να κάνει η επόμενη κυβέρνηση
- Γερμανία & Γαλλία πρωταθλητές στις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων – Πού κατατάσσεται η Ελλάδα
- ΙΟΒΕ: Ήπια βελτίωση οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο – Πού οφείλεται
- Qatargate: Πιθανή η έκδοση στο Βέλγιο του Ιταλού ευρωβουλευτή Κοτσολίνο
- Νέες Διεθνείς Διακρίσεις για την Τράπεζα Πειραιώς από την EBRD
- Γαλλία: «Βραχιολάκι» θα φορά για έναν χρόνο ο Σαρκοζί – Έχασε τη μάχη στο εφετείο
- Υπόθεση Μπελέρη: Στην Αλβανία ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών
- Τελευταία Νέα BankWars
- Ηπιες ανοδικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο εν αναμονή των εκλογών
- ΙΟΒΕ: Ήπια βελτίωση οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο – Πού οφείλεται
- Παγκρήτια Τράπεζα: Δημιουργεί Διεύθυνση Ναυτιλιακής Τραπεζικής – Επικεφαλής ο Κωνσταντίνος Οικονόμου
- Γερμανία & Γαλλία πρωταθλητές στις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων – Πού κατατάσσεται η Ελλάδα
- Qatargate: Πιθανή η έκδοση στο Βέλγιο του Ιταλού ευρωβουλευτή Κοτσολίνο
- Νέες Διεθνείς Διακρίσεις για την Τράπεζα Πειραιώς από την EBRD
- Υπόθεση Μπελέρη: Στην Αλβανία ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών
- Γαλλία: «Βραχιολάκι» θα φορά για έναν χρόνο ο Σαρκοζί – Έχασε τη μάχη στο εφετείο
- Νευρικότητα και ήπιες πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- ΙΟΒΕ: Υποχώρησαν οι προσδοκίες στη βιομηχανία τον Απρίλιο
- Οι χώρες με τις περισσότερες εκτελέσεις το 2022
- Μουσείο Μπενάκη: Πώς η εφαρμογή ARTVOLT διευκολύνει τους λάτρεις της τέχνης
- Νέες Διεθνείς Διακρίσεις για την Τράπεζα Πειραιώς από την EBRD
- Πόλωση και κινδυνολογία για το μετεκλογικό τοπίο – Στο επίκεντρο οι υποκλοπές
- Έλον Μασκ: Θα τουιτάρω όσο θέλω, κι ας χάσω χρήματα - «Ηθικά λάθος» η τηλεργασία
- Αύξηση 8,3% του τζίρου των επιχειρήσεων το α' τρίμηνο του 2023
- UBS: "Βλέπει" πλήγμα $17 δισ. από την επείγουσα εξαγορά της Credit Suisse
- Eurostat: Τον πέμπτο χαμηλότερο πληθωρισμό εμφανίζει η Ελλάδα τον Απρίλιο