Μείωση των δαπανών των κομμάτων και ιδιωτική χρηματοδότηση προτείνει ο Μητσοτάκης – Η απάντηση ΣΥΡΙΖΑ

20:10 3/3/2016 - Πηγή: BankWars

Μείωση δαπανών, δημοσίευση δαπανών στα πρότυπα της Διαύγειας, αλλά και πρόγραμμα ιδιωτικής χρηματοδότησης, προβλέπει το σχέδιο οικονομικής εξυγίανσης της Ν.Δ. που παρουσίασε ο πρόεδρος του κόμματος, Κυρ. Μητσοτάκης.

«Έχουμε υποχρέωση να βάλουμε σε τάξη τα οικονομικά και να μην επιβαρύνουμε τον Ελληνα φορολογούμενο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης παρουσιάζοντας το σχέδιο, που, όπως είπε, θα στηρίζεται σε τρεις βασικές αρχές: τη διαφάνεια, η οποία είναι αίτημα των πολιτών και απαραίτητη προϋπόθεση για να δομηθούν

στέρεες σχέσεις εμπιστοσύνης, τον σεβασμό στον φορολογούμενο, αφού το μεγαλύτερο κομμάτι της οικονομικής στήριξης προέρχεται από χρήματα του φορολογούμενου, αλλά και την ανάγκη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.

«Τα κόμματα πρέπει να τα βγάζουν πέρα με τα ετήσια έσοδά τους. Θα εισηγηθώ καταστατική πρόβλεψη που να απαγορεύει στα κόμματα να δανείζονται» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης περιγράφοντας τη σημερινή οικονομική κατάσταση στη Ν.Δ.. Όπως διευκρίνισε η Ν.Δ. έχει συνολικά χρέη ύψους 214 εκατ. ευρώ κυρίως προς τράπεζες, με τις ετήσιες δαπάνες της να φτάνουν τα 8,2 εκατ. ευρώ και τα ετήσια έσοδα για το 2016 να είναι 4,2 εκατ. ευρώ.

«Το 60% πηγαίνει προς κάλυψη δανειακών υποχρεώσεων. Άρα μένει 1,8 εκατ. ευρώ για κάλυψη ετήσιων δαπανών. Η Ν.Δ. πρέπει να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης θέτοντας τους βασικούς στόχους του νέου οικονομικού προγράμματος.

Όπως είπε, θέλει οι ετήσιες δαπάνες να πέσουν μέσα σε 3 χρόνια από τα 8,2 εκατ. ευρώ στα 2,5 εκατ., να μειωθούν δηλαδή οι ετήσιες δαπάνες κατά 70%. «Θα χρειαστούν δύσκολες αποφάσεις για να μπορούμε να λειτουργούμε με οικονομική αυτοτέλεια» είπε τονίζοντας πως η Ν.Δ. μετακομίζει από ένα ακριβό κτήριο για το οποίο πλήρωνε 95.000 ευρώ τον μήνα σε ένα πιο μαζεμένο και λιτό με ενοίκιο 9.500, ενώ έκανε λόγο και για αναγκαίες περικοπές σε δαπάνες, προσωπικό και μισθοδοσία.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. παρουσίασε και το «επιθετικό» – όπως το περιέγραψε – πρόγραμμα ιδιωτικής χρηματοδότησης. «Σήμερα είμαστε σε μια κατάσταση όπου ένα κομμάτι της κρατικής χρηματοδότησης θα πηγαίνει σε αποπληρωμή χρέους. Θέλουμε όμως να καλύπτουμε τις ετήσιες δαπάνες από την ιδιωτική χρηματοδότηση» τόνισε επισημαίνοντας πως η Ν.Δ. θα βασιστεί σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες ιδιωτικές χορηγίες.

«Η Ν.Δ. ανήκει στα μέλη της. Θέλουμε χορηγίες αλλά θέλουμε και να πάρουμε λίγα από πολλούς. Να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα όπου τα μέλη θα μπορούν να συνεισφέρουν στο κόμμα μικρά ποσά» τόνισε παρουσιάζοντας τη νέα πλατφόρμα www.nd.gr/donate όπου θα μπορούν τα μέλη να στηρίζουν οικονομικά τη Ν.Δ. με διαφάνεια.

«Αν υπολογίσουμε ότι 1 στους 4 από τα εγγεγραμμένα μέλη στηρίξουν τη Ν.Δ. μόνο και μόνο από αυτή τη δράση θα έχουμε 2 εκατ. ευρώ» είπε ενώ επεσήμανε ότι από την 31η Μαρτίου θα δημοσιεύεται η διαύγεια της Ν.Δ. με όλες τις δαπάνες του κόμματος ανά τρίμηνο. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν ενάρετο κύκλο. Μέλη και φίλοι χρηματοδοτούν το κόμμα. Ζητούμε την άποψη των μελών για τις πολιτικές αποφάσεις. Η οικονομική πολική χαράσσεται με διαφάνεια και λογοδοσία και τα μέλη και οι φίλοι αξιολογούν το κόμμα» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας πως κανείς δεν πρέπει να φοβάται τις ιδιωτικές χορηγίες αν γίνονται με διαφάνεια.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Προκλητικές οι διακηρύξεις Κυρ. Μητσοτάκη περί διαφάνειας

«Οι διακηρύξεις περί διαφάνειας που εξήγγειλε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι αν μη τι άλλο προκλητικές για το κοινό περί δικαίου αίσθημα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κουμουνδούρου καταλογίζει στον επικεφαλής της Ν.Δ., ότι «”ξέχασε” πολύ γρήγορα πως τον Απρίλιο του 2013, με τροπολογία τριών βουλευτών της Ν.Δ., απαλλάχθηκαν, και μάλιστα αναδρομικά, οι διοικήσεις των τραπεζών που χορήγησαν αφειδώς δάνεια ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ από κάθε ποινική ευθύνη».

Όπως τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, η συγκεκριμένη τροπολογία είχε κατατεθεί από τρεις βουλευτές της Ν.Δ. κατ’ εντολή της ηγεσίας της, ως προσθήκη σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, και είχε υπερψηφιστεί και από το ΠΑΣΟΚ. «Αποτελεί μνημείο φωτογραφικής ρύθμισης αλλά και προσβολή του κοινοβουλευτισμού, καθώς είχε απαγορευτεί η διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας. Κι επειδή η μνήμη του κ. Μητσοτάκη είναι… ασθενική, υπενθυμίζουμε πως η συγκεκριμένη μεθόδευση έγινε σε μια περίοδο που ολοκληρωνόταν εισαγγελική έρευνα σχετικά με τους όρους της χρηματοδότησης της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ», προσθέτει.

Καλεί επίσης τον κ. Μητσοτάκη «να δώσει σαφείς και πλήρεις εξηγήσεις, αντί να προβαίνει σε μεγαλοστομίες περί διαφάνειας κενές περιεχομένου». «Επιπλέον, ο επικεφαλής της ΝΔ αφού κόπτεται τόσο έντονα για τους Έλληνες φορολογούμενους, όπως υποστήριξε κατά την ομιλία του, οφείλει να εξηγήσει σε αυτούς για ποιο λόγο το κόμμα του είχε δοσοληψίες με τον κατηγορούμενο για εκβιασμό Τ. Μαυρίκο», συμπληρώνει η Κουμουνδούρου.

«Από εκεί και πέρα, το επιθετικό πρόγραμμα ιδιωτικής χρηματοδότησης που εξήγγειλε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, αποτελεί ένα ακόμα δείγμα γραφής της νεοφιλελεύθερης λογικής που τον διέπει. Πρόκειται για τη γνωστή λογική που θέλει τα κόμματα, τους βασικούς θεσμούς του δημοκρατικού πολιτεύματος, να είναι πλήρως προσδεδεμένα στα μεγάλα συμφέροντα και την οποία η Ν.Δ. έχει υπηρετήσει πλήρως», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΝΔ: “ΤΡΟΧΟΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ”

«Ο κ. Τσίπρας, όπως δείχνει η ανακοίνωση του κόμματός του, επιμένει να παραπληροφορεί, να λασπολογεί, να φανατίζει και να διχάζει», απαντά τη Νέα Δημοκρατία.

Κάνει επίσης λόγο για «άγχος του Πρωθυπουργού, καθώς την ώρα που η Νέα Δημοκρατία ενισχύει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, οι πολίτες μαθαίνουν για τις μυστικές συναντήσεις του και αντιλαμβάνονται την προσπάθειά του να γίνει τροχονόμος της διαπλοκής».

«Εάν, όμως, νομίζει πως, με τέτοιες πρακτικές, μπορεί να ξεφύγει από τα τεράστια προβλήματα που προκάλεσαν στη χώρα και τους Έλληνες, οι ανεύθυνες πολιτικές και οι εμμονικές ιδεοληψίες του, πλανάται οικτρά», τονίζει η Συγγρού.

Keywords
Τυχαία Θέματα