Μεγαλύτερη προστασία των επενδυτών στις χρηματοπιστωτικές αγορές

Καλύτερη προστασία των επενδυτών και μεγαλύτερη διαφάνεια στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές είναι οι δύο κύριοι στόχοι της νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας, το σχέδιο της οποίας τέθηκε σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια την Παρασκευή (οι ευρωβουλευτές ψήφισαν μόνο επί των τροπολογιών).

Οι κανόνες αυτοί θα ισχύουν για όλες τις επιχειρήσεις, καθώς και τις επενδύσεις σε όλα σχεδόν τα χρηματοπιστωτικά μέσα, από τα ομόλογα μέχρι τα παράγωγα επί εμπορευμάτων.

“Αυτός είναι ο πυρήνας της νομοθεσίας για

τα χρηματοπιστωτικά μέσα: ρυθμίζουμε τις χρηματοπιστωτικές αγορές, και όχι μεμονωμένα χρηματοπιστωτικά προϊόντα, όπως συνηθίζαμε να κάνουμε στο παρελθόν. Όλοι οι μηχανισμοί διαπραγμάτευσης πρέπει να υπόκεινται σε κανόνες, και αυτός είναι ο λόγος που δημιουργήσαμε την κατηγορία των οργανωμένων μηχανισμών διαπραγμάτευσης. Θέλουμε, επίσης, να έχουμε σαφείς κανόνες για τις συναλλαγές υψηλής συχνότητας, προκειμένου να περιοριστεί η κερδοσκοπία χωρίς να πληγεί η πραγματική οικονομία. Δεν υπάρχει καμία χρηματοπιστωτική αγορά χωρίς ρίσκο, αλλά όπου υπάρχει διαπραγμάτευση και εμπορία χρηματοπιστωτικών προϊόντων, αυτή θα πρέπει να γίνεται στα πλαίσια ρυθμιζόμενων αγορών και να συνδέεται με την πραγματική οικονομία”, δήλωσε ο εισηγητής του ΕΚ Markus Ferber (ΕΛΚ, Γερμανία) κατά τη διάρκεια της συζήτησης την Πέμπτη.

Η νέα νομοθεσία θα απαιτεί από τις εταιρίες επενδύσεων να ενεργούν δίκαια, με εντιμότητα και με γνώμονα το συμφέρον των πελατών τους κατά το σχεδιασμό και την πώληση επενδυτικών προϊόντων ή δομημένων καταθέσεων σε επαγγελματίες ή ιδιώτες πελάτες. Κάθε εταιρεία θα πρέπει να εξασφαλίζει ότι το προϊόν της “ανταποκρίνεται στις ανάγκες προσδιορισμένης αγοράς στόχου στο πλαίσιο της σχετικής κατηγορίας πελατών”.

Οι εταιρίες που πωλούν επενδυτικά προϊόντα θα πρέπει ακόμη να διασφαλίζουν ότι οι στόχοι πωλήσεων και τα εσωτερικά συστήματα επιβράβευσης ή αντιπαροχών που δίδονται στο προσωπικό τους δεν παρέχουν κίνητρα για την εμπορία ή τη διανομή του επενδυτικού προϊόντος εκτός της ομάδας-στόχου, κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει συγκρούσεις μεταξύ των συμφερόντων τους και των συμφερόντων των πελατών τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα