Μεγαλειώδης και με τα Rafale η στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα

Ολοκληρώθηκε γύρω στις 12.15 η  μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου του 1821, με τα τέσσερα νεοαποκτηθέντα ελληνικά Rafale της μοίρας 332 «Γεράκι» να εμφανίζονται στον αθηναϊκό ουρανό και άλλα τέσσερα της γαλλικής αεροπορίας, που «σηκώθηκαν» από το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκωλ.

Η σημερινή ημέρα μας εμπνέει και μας εμψυχώνει για να διαφυλάσσουμε την εθνική μας κυριαρχία, τόνισε μετά το πέρας της παρέλασης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας,

Κατερίνα Σακελαροπούλου.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι αντλούμε έμπνευση από το παράδειγμα των αγωνιστών του ‘21 και οφείλουμε α παλέψουμε για να νικήσουμε τις προκλήσεις με τους συμμάχους μας.

Την παρέλαση των μηχανοκίνητων και πεζοπόρων τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας άνοιξαν οι αδελφές νοσοκόμες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και ακολουθησε μεικτό τμημα διασωστών ενώ στον αττικό ουρανό έκανε την εμφάνιση του το θρυλικό αεροσκάφος Supermarine SPITFIRE MJ755 συνοδευόμενο από αεροσκάφος F-16.

Ο εορτασμός ξεκίνησε με 21 χαιρετιστήριες βολές από το πυροβολείο του Λυκαβηττού, ακολούθησε η επίσημη έπαρση της σημαίας στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, η πανηγυρική δοξολογία στον ιερό μητροπολιτικό ναό Αθηνών και η κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Κατά τη διάρκεια παρέλασης αντιπροσωπευτικά μηχανοκίνητα και πεζοπόρα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας θα διέλθουν μπροστά από το χώρο διεξαγωγής της στην πλατεία Συντάγματος ενώ στον αττικό ουρανό θα πετάξουν σχηματισμοί αεροσκαφών και ελικοπτέρων διαφόρων τύπων των Τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Προηγουμένως η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή προς τιμήν των ηρωικών πεσόντων κατά τους αγώνες του Έθνους, έγινε ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και στη συνέχεια η Πρόεδρος επιθεώρησε το μεικτό τιμητικό άγημα των τριών Όπλων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Η επέτειος της Επανάστασης μας θυμίζει ότι τα έθνη καταλαμβάνουν τη θέση τους στο χάρτη της ιστορίας με πίστη στις δικές τους δυνάμεις, ενότητα και πάθος για την ελευθερία. Αυτό τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά το τέλος της σημερινής παρέλασης της 25ης Μαρτίου.

«Το παράδειγμα των Αγωνιστών του ‘21», υπογράμμισε, «μας εμπνέει και μας εμψυχώνει ώστε να διαφυλλάσουμε την εθνική μας κυριαρχία».

«Ο ηρωικός ξεσηκωμός των προγόνων μας στις 25 Μαρτίου 1821 οδήγησε μετά από πολλούς αγώνες και θυσίες στην αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και στη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Μιας χώρας, δημοκρατικής και ανεξάρτητης, στον πυρήνα εδώ και χρόνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ

Να αντλήσουμε δύναμη και έμπνευση από το παράδειγμα των αγωνιστών του ’21. Οφείλουμε να παλέψουμε και να υπερνικήσουμε τις προκλήσεις μαζί με τους συμμάχους μας. Οφείλουμε να αντέξουμε γιατί είμαστε Έλληνες. Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, μετά το τέλος της παρέλασης της 25ης Μαρτίου. «Γιορτάζουμε», είπε, «με μεγάλη λαμπρότητα τη διπλή εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και τη μεγάλη Εθνική μας εορτή». «Τιμούμε», συνέχισε, «τη μνήμη αυτών που αγωνίστηκαν, πολέμησαν και θυσιάστηκαν για να είναι η Ελλάδα ελεύθερη, ανεξάρτητη και κυρίαρχη».

«Στις μέρες μας», επισήμανε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, «αντιμετωπίζουμε μια πλειάδα επικίνδυνων και σύνθετων προκλήσεων. Κρίσεις που απαιτούν δύναμη και ανθεκτικότητα προκειμένου να τις αντιμετωπίσουμε επιτυχώς». Ξεκαθάρισε ότι «είμαστε απέναντι σε κάθε αναθεωρητισμό από όπου κι αν αυτός προέρχεται. Και είμαστε υπέρ της εδαφικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας κάθε χώρας». Υπογράμμισε, δε, ότι πρέπει να έχουμε «πάντα στο μυαλό μας ότι οι μεγάλες νίκες ήρθαν όταν ήμασταν ενωμένοι ενώ οι μεγάλες ήττες ήρθαν, στην ιστορική μας διαδρομή, όταν μαλώναμε».

Keywords
Τυχαία Θέματα