Μέρκελ – Λαγκάρντ κανονίζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες για το ελληνικό χρέος – Η “γερμανική λύση” με σύμβουλο το ΔΝΤ όλο και πιο κοντά

Συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ θα έχει τη Δευτέρα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ενόψει της διεξαγωγής του Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Θέμα στην ατζέντα της συζήτησης, είναι και το ελληνικό χρέος, καθώς το Ταμείο επιμένει στην προσαρμογή του σε βιώσιμα επιπεδα.

Η Άνγκελα

Μέρκελ έχει προγραμματίσει και συναντήσεις με τους επικεφαλής των πέντε μεγάλων οικονομικών θεσμών – ΟΟΣΑ, ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα, Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και Διεθνή Οργάνωση Εργασίας.

Η όλη κουβέντα Γερμανών – ΔΝΤ περιορίζεται στη συμμετοχή ή μη του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς οι διαφορές με τους Ευρωπαίους παραμένουν και δεν διαφαίνεται η διάθεση να καλυφθεί η μεταξύ τους απόσταση.Ωστόσο στον ορίζοντα δεν φαίνεται πλέον παρά μόνον η «γερμανική λύση» με το ΔΝΤ σε ρόλο τεχνκού συμβούλου και όχι χρηματοδότη.

Ο εκπρόσωπος των Γερμανών συντηρητικών σε ζητήματα προϋπολογισμού Έκχαρντ Ρέμπεργκερ δηλώνει στην εφημερίδα Rheinische Post ότι «το τίμημα για μια συμμετοχή είναι υπερβολικό, μιας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά από την γερμανική βουλή να εγκρίνει ελαφρύνσεις ύψους περίπου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σε περίπτωση που γίνει δεκτός αυτός ο όρος, τότε εμείς από την πλευρά μας δεν θα επιμείνουμε στη συμμετοχή του ΔΝΤ και έτσι το τρίτο πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί χωρίς το Ταμείο», υπογραμμίζει στην εφημερίδα ο Ρέμπεργκερ.

Το μείζον ζήτημα είναι το τι θα ισχύσει με την επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης των δανείων του EFSF. Το ΔΝΤ ζητά μια επέκταση 15 ετών, ενώ η Γερμανία δεν συζητά παρά μια πενταετή επέκταση.

Κι αυτή όμως θα κριθεί την τελευταία στιγμή, όπως φάνηκε χθες από την επιστολή Σαντένο, όπου ο πρόεδρος του Eurogroup έκανε λόγο για ελάφρυνση χρέους «στο τέλος του προγράμματος» και «στον βαθμό που θα χρειαστεί» κάτι που δείχνει πως ελάφρυνση χρέους θα δοθεί μεν, αλλά δεν θα είναι γενναία και «αυτόματη» όπως πίεζε ως τώρα το ΔΝΤ.

Έχουν προηγηθεί οι άκαρπες διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Washington Group στο Παρίσι, με το Βερολίνο να μη συμφωνεί με την πρόταση επιμήκυνσης των δανείων που θέτει το ΔΝΤ για τα δάνεια της Ελλάδας από το δεύτερο Μνημόνιο (EFSF).

“Οι συζητήσεις συνεχίζονται με θέμα τις πολιτικές που θα μπορούσαν να στηριχθούν από ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ και την ελάφρυνση του χρέους. Βρισκόμαστε σε εντατικές συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους”, ήταν η τελευταία επίσημη δήλωση για το ζήτημα του εκπροσώπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.

Η ελληνική πλευρά εκφράζει αισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους εντός του Ιουνίου, ενώ μαζί με την εποπτεία από την ΕΕ και το ταμειακό απόθεμα έως 20 δισ. ευρώ, θα κάνει αξιόπιστη την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Η Αθήνα προσβλέπει στη συγκέντρωση ταμειακού αποθέματος έως 20 δισ. ευρώ, κάτι που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να απέχει από την αγορά ομολόγων για τουλάχιστον δύο χρόνια αν οι συνθήκες έκδοσης δεν είναι ευνοϊκές.

Keywords
Τυχαία Θέματα