Με κριτήριο την εμπορική αξία το νέο πλαίσιο προστασίας για την πρώτη κατοικία

Την εκτίμηση ότι δεν θα χρειαστεί νέα παράταση στο πλαίσιο προστασίας του νόμου Κατσέλη και ότι το νέο περιβάλλον προστασίας της κύριας κατοικίας θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου έκανε αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας μετά την ολοκλήρωση της διευρυμένης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να καταγραφούν οι εκκρεμότητες ενόψει και της έναρξης των διαβουλεύσεων με τους επικεφαλής των θεσμών.

Αυτό

πάντως που ξεκαθάρισε το ίδιο στέλεχος είναι ότι θα υπάρξει κριτήριο εισόδου στο νέο καθεστώς ρύθμισης και αυτό θα αφορά στην εμπορική και όχι στην αντικειμενική αξία των ακινήτων.

Επισήμανε ότι στο τραπέζι των διαβουλεύσεων που συνεχίσθηκαν και σήμερα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων βρίσκονται τεχνικές λεπτομέρειες, αλλά και ότι παραμένει η διαφωνία αναφορικά με το όριο αξίας του ακινήτου που θα μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση, καθώς με τις προϋποθέσεις για το “κούρεμα” των δανείων. (σε ποια αναλογία αξίας δανείου προς αξία ακινήτου).

Το νέο σχήμα, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, περιλαμβάνεται στις 16 δράσεις για την αξιολόγηση της οικονομίας στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής παρακολούθησης.

Σημειώνεται ότι, όπως είχε αναφέρει χθες αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, το νέο σχήμα θα βρίσκεται κοντά στο κυπριακό μοντέλο «Εστία», με την επιδότηση από το κράτος των δόσεων του δανείου.

Για το θέμα οι τράπεζες συναντώνται την ερχόμενη Δευτέρα, 21 του μηνός, με τον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη.

Την ερχόμενη εβδομάδα -Τρίτη 22 και Πέμπτη 24 Ιανουαρίου- το νέο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη θα συζητηθεί σε επίπεδο υπουργών κυβέρνησης και δανειστών. Βασικά ζητήματα για τις τράπεζες αποτελούν η διάρκεια επιμήκυνσης που θα προσφέρουν οι τυποποιημένες ρυθμίσεις που θα χορηγούνται στους οφειλέτες, το επιτόκιο των ρυθμίσεων και το ύψος του προσφερόμενου “κουρέματος”.

Όσον αφορά στην τοποθέτηση των νέων γενικών γραμματέων στο Δημόσιο, που επίσης αποτελεί μια από τις 16 δράσεις, στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης απέδωσε την καθυστέρηση και στον φόρτο εργασίας του ΑΣΕΠ. «Είναι φορτωμένο το ΑΣΕΠ», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ σε ερώτηση εάν θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα στις επικείμενες συναντήσεις με τα κλιμάκια των θεσμών, απάντησε ότι «έχουμε καλύψει τα 5 από 6 (σ.σ. προαπαιτούμενα) που είχαμε». Εκτιμώντας έτσι ότι θα υπάρξει κατανόηση από τους επικεφαλής των κλιμακίων.

Στη συνάντηση μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος.

Keywords
Τυχαία Θέματα