Με Κ.Μπακογιάννη και Γ.Παπανδρέου έκλεισε το “Συμπόσιο της Σύμης”

Αυλαία έπεσε χθες για το Συμπόσιο της Σύμης, που φέτος πραγματοποιήθηκε στο Λαγονήσι, με οικοδεσπότες το Ίδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου και τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και καλεσμένους, σημαντικές προσωπικότητες του πολιτικού, επιστημονικού, οικονομικού και κοινωνικού γίγνεσθαι παγκοσμίως. «Οι μεγάλες προκλήσεις για τις πόλεις στην μετά

covid εποχή», ήταν το θέμα του τραπεζιού με το οποίο έκλεισαν οι εργασίες του Συμποσίου της Σύμης. Συμμετείχαν προσωπικότητες από το εξωτερικό, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Κώστας Μπακογιάννης.

Για το δήμαρχο Αθηναίων, η ώρα της Αθήνας έχει φθάσει, με προσέλκυση επισκεπτών και επενδυτών, αλλά και με την ταυτόχρονη επισήμανση από μέρους του ότι η λύση των παγκόσμιων προκλήσεων βρίσκεται έξω, στους δρόμους και τις γειτονιές.

«Απόψε, θέλω με χαρά και υπερηφάνεια να σας πω ότι αυτή είναι η στιγμή της Αθήνας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κ. Μπακογιάννης και πρόσθεσε: «Όπως αντίστοιχα ήταν πριν από 10 χρόνια η στιγμή της Λισσαβόνας, πριν από 20 χρόνια η στιγμή του Βερολίνου, πριν από 30 χρόνια η στιγμή της Βαρκελώνης. Η Αθήνα συμμετέχει πλέον σε αυτό τον παγκόσμιο ανταγωνισμό για να προσελκύσει ταλέντο, επισκέπτες, επενδυτές. Και επιταχύνουμε ώστε να αναπληρώσουμε τον χρόνο που χάθηκε την τελευταία δεκαετία της οικονομικής κρίσης», επεσήμανε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Συγχρόνως δε, ο Κ. Μπακογιάννης πιστεύει ακράδαντα, όπως είπε, ότι «τα διεθνή ζητήματα και οι παγκόσμιες προκλήσεις μπορεί να συζητιούνται σε μεγάλα τραπέζια συσκέψεων, πίσω από κλειστές πόρτες, αλλά η λύση τους βρίσκεται στους δρόμους και στις γειτονιές, στον διάλογο με τους πολίτες. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση για εμάς», σημείωσε με έμφαση.

Από την πλευρά του ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, και ιδρυτής του Συμποσίου της Σύμης, έκανε το κλείσιμο των εργασιών, λέγοντας πως το Συμπόσιο αντιμετώπισε θέματα όπως:

*η εξέλιξη της πανδημίας και η ανάγκη να υιοθετηθούν ολιστικές πολιτικές όπως η προσέγγιση One Health,

*το μέλλον της εργασίας σε μια ψηφιακή εποχή και πώς εγγυόμαστε την ανθρώπινη ευημερία έναντι των μηχανών που αποφέρουν κέρδη για τους λίγους,

*η εγγύηση για μια πράσινη μετάβαση που είναι τόσο δίκαιη όσο και δημοκρατική, όπου οι πολίτες είναι οι παράγοντες της αλλαγής και όχι οι πολιτικές που επιβάλλονται από πάνω προς τα κάτω,

εμφάνιση καινοτόμων μοντέλων δημοκρατικών πρακτικών και θεσμών που βασίζονται συχνά σε αρχές και ιδέες που επιστρέφουν στην αρχαία Αθήνα αλλά έχουν προσαρμοστεί και ενισχυθεί από την ψηφιακή τεχνολογία,

*η δημιουργία ενός παγκόσμιου πλαισίου κανόνων και κανονισμών που εγγυώνται την ανθρώπινη ασφάλεια καθώς οι νέες τεχνολογίες και οι πόλεμοι στον κυβερνοχώρο που μπορούν να πολλαπλασιάσουν τις απειλές για τις κοινωνίες μας,

*η συμβίωση και η ανάγκη σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στην πράξη, η οποία πρέπει να εφαρμόζεται σε τομείς, όπως ένας νέος ηθικός χάρτης για επιχειρηματικές πρακτικές, ψηφιακές πλατφόρμες και τεχνητή νοημοσύνη.

Μεταξύ των πολλών ‘τραπεζιών’ που στήθηκαν, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συζήτηση γύρω από τα Βαλκάνια και το μέλλον της Ευρώπης χωρίς αυτά, το πρωί της Δευτέρας. Σε ένα πάνελ με υψηλού επιπέδου συμμετοχές (σ.σ. πρωθυπουργοί, αναπληρωτές πρωθυπουργοί, υπουργοί χωρών της περιοχής κ.ο.κ.) και τον συντονισμό της ακαδημαϊκού Μαριλένας Κοππά, έμφαση δόθηκε στο θέμα της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Βαλκανίων και τα προβλήματα που υπάρχουν. Άπαντες μάλιστα συμφώνησαν ότι τα διάφορα σενάρια που προτείνουν ορισμένες χώρες, όπως για παράδειγμα μία οικονομική ένωση, ή κάποια άλλη προνομιακή σχέση με την ΕΕ για αυτές τις χώρες, δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση και πάντως δεν θα ευνοούσαν την σταθερότητα στην περιοχή. Δεν είναι λίγοι μάλιστα όσοι υποστήριξαν ότι είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να γίνει κάτι γρήγορα, αφού αυτό θα εξυπηρετούσε και τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ευρώπης. Όσο για μία τέτοια εξέλιξη, θεωρείται ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση.

Στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, που έγινε και ενόψει της σχετικής Διάσκεψης στην ΕΕ, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ένας τρόπος για περισσότερη συμμετοχή των πολιτών. Αυτό μάλιστα που φάνηκε να ‘ιντριγκάρει’ τους συμμετέχοντες, ήταν το πώς θα θεσμοθετηθεί κάτι τέτοιο, ανεξάρτητα αν μιλάμε για συμμετοχή με ψηφιακό ή υβριδικό τρόπο. Μία πρόταση που ακούστηκε ήταν η θεσμοθέτηση για παράδειγμα μίας Συνέλευσης Πολιτών, που και εδώ όμως θα πρέπει να λυθούν θέματα εκπροσώπησης των πολιτών και δικλείδας ασφαλείας για το πώς θα λαμβάνεται υπόψη τελικά η γνώμη τους. Ενδιαφέρον είχε η άποψη της καθηγήτριας της Οξφόρδης που έχει αναλάβει σχετική πρωτοβουλία Καλυψούς Νικολαΐδη, υπέρ του να πειραματιστούμε αν πρέπει σε κάτι, έστω και γνωρίζοντας ότι αυτό θα αποδώσει καρπούς μακροπρόθεσμα. Όλοι πάντως, υπήρξαν ενθουσιώδεις υπέρ της ιδέας για περισσότερη εκπροσώπηση των πολιτών.

Την τιμητική τους στο Συμπόσιο της Σύμης είχαν και φέτος οι έννοιες της αξιοπρέπειας και της συνύπαρξης, καθώς και το πώς μπορεί να προχωρά κανείς σε αυτό το επίπεδο σε σχέση και με τις διαφορετικές κουλτούρες κάθε ανθρώπου. Από τη συζήτηση προέκυψε σαφής η ανάγκη κατοχύρωσης και πρακτικά όλων των δικαιωμάτων (για παράδειγμα σε κινήματα όπως το #metoo, το #black_lives_matter κ.ο.κ.), πλην όμως τονίστηκε και η ανάγκη για το επόμενο βήμα, ήτοι την συνύπαρξη μεταξύ των διαφορετικών ταυτοτήτων, αφού πέραν του σεβασμού, απαιτείται και η διασφάλιση της αξιοπρέπειας κάθε πολίτη. Ιδιαίτερη μνεία έγινε για αυτή την ανάγκη και στον χώρο του Αθλητισμού, όπου κατά κανόνα συγκεντρώνονται άνθρωποι με διαφορετικές κουλτούρες, ενώ τονίστηκε η ανάγκη η συζήτηση αυτή να επεκταθεί και στο επίπεδο της Εκπαίδευσης.

Στο πάνελ για την Ανατολική Μεσόγειο, διερευνήθηκε τι θα μπορούσε να είναι αποτελέσει τον τόπο κοινών συμφερόντων στην περιοχή και κατά πόσον αυτό θα μπορούσε θα γίνει μέσα από την στροφή προς την Πράσινη Ανάπτυξη, τις ΑΠΕ, την πράσινη οικονομία κ.ο.κ. Όπως σημειώθηκε χαρακτηριστικά, εξάλλου, η προηγούμενη επιλογή, του πετρελαίου, προκάλεσε ουκ ολίγες εντάσεις στην Ιστορία της περιοχής.

Από το παγκόσμιο φόρουμ, δεν θα μπορούσε να λείπει την περίοδο της πανδημίας που ταλαιπωρεί ακόμα τον πλανήτη, η συζήτηση γύρω από την Υγεία. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο “One Health”, ήτοι την προσπάθεια ολιστικής αντίληψης της Υγείας, αφού συχνά παρατηρούνται νόσοι που ξεκινούν από τα ζώα, την κλιματική αλλαγή κ.ο.κ, πριν καταλήξουν στους ανθρώπους. Δεν είναι λίγοι, λοιπόν, όσοι συμφώνησαν ότι μία οριζόντια αντιμετώπιση όλων των πλευρών τέτοιων φαινομένων, θα μπορούσε υπό συνθήκες να συμβάλει στην αποφυγή νέων πανδημιών στο μέλλον.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν και η παρουσία του Λεοπόλδο Λόπεζ, γνωστού αγωνιστή στη Βενεζουέλα, που φυλακίστηκε, εξορίστηκε και πλέον ζει στην Ισπανία, πλην όμως ταξίδεψε στην χώρα μας για να μεταφέρει με τον πλέον γλαφυρό τρόπο την κατάσταση που επικρατεί αυτή την ώρα στη Βενεζουέλα και την προσπάθεια που γίνεται για εκλογές. Την προσπάθεια που γίνεται για Δημοκρατία, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε…

Keywords
Τυχαία Θέματα