Με “δόντια” ακρίβειας στην αγορά μπαίνει ο Φεβρουάριος – Νέα κοστολόγια των προμηθευτών

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει την πορεία του πληθωρισμού στις 15 Φεβρουαρίου. Νωρίτερα θα υπάρχει μια πρώτη εικόνα από τα στοιχεία της Eurostat για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών, ο οποίος θα ανακοινωθεί την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου. 

Το ρεκόρ το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί προβληματίζει έντονα την κυβέρνηση και δημιουργεί ήδη σοβαρό πρόβλημα στους οικογενειακούς προυπολογισμούς. Οι ανατιμήσεις στην αγορά αναμένεται να γίνουν εντονότερες, τώρα που εξαντλούνται τα αποθέματα και οι προσφορές στα

σούπερ μάρκετ και τα προϊόντα θα φθάσουν στα ράφια με τα νέα κοστολόγια των προμηθευτών.

Οι ανατιμήσεις που θα περάσουν στα ράφια  τον Φεβρουάριο αγγίζουν μεσοσταθμικά περίπου το 10%, ενώ σε μεμονωμένες περιπτώσεις οι αυξήσεις των τιμών σε βασικά αγαθά φτάνουν ακόμη και το 30%.

Στη λίστα των ανατιμήσεων, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται τα εξής προϊόντα: σαπούνια (έως 31%), ελιές σε τάπερ (έως 30%), απορρυπαντικά (έως 17%), χαρτικά (15%), σπορέλαια (9%), ελαιόλαδο (έως 9%), αυγά (6%), δημητριακά (έως 10%), βιολογικό ψωμί (έως 14%), καφές (έως 14%), τοματικά (5,5%), παιδικές τροφές (3%), σοκολάτα (3,5%), φρέσκοι χυμοί (6%) και μπίρες (έως 6%).

Παράλληλα, παραμένει σε υψηλό επίπεδο το κόστος στο φυσικό αέριο, στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα καύσιμα.

ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΑΥΞΗΣΕΩΝ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία εκτινάχθηκε στο 29,4% τον Δεκέμβριο σε ετήσια βάση, , έναντι μείωσης 8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των μηνών του έτους 2020 με το 2019.

Σε μηνιαία βάση ο δείκτης επιταχύνθηκε στο 5,7% έναντι αύξησης 1,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2020.

Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2021 – Δεκεμβρίου 2021, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2020 – Δεκεμβρίου 2020, παρουσίασε αύξηση 13,8% έναντι μείωσης 7,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Ανάλυση ετήσιων μεταβολών, μηνός Δεκεμβρίου 2021, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο 2020

Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Παραγωγού κατά 29,4%, τον μήνα Δεκέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2020, οφείλεται στις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών, δηλαδή:

α. Στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού Εγχώριας Αγοράς κατά 30,4

Ειδικότερα, στην αύξηση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων, ως εξής:

β. Στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού Eξωτερικής Aγοράς κατά 26,0%

Ειδικότερα, στην αύξηση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων, ως εξής:

Keywords
Τυχαία Θέματα