Με απώλειες κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με απώλειες κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, την ώρα που η προσοχή των επενδυτών επικεντρώνεται στα κέρδη του τρίτου τριμήνου και στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων. Εντός της ημέρας στο μεταξύ, η ΕΚΤ που συνεδριάζει από χθες στην Αθήνα, αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις της για τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει. Αναμένεται ότι θα αποφασίσει παύση της άνευ προηγουμένου διαδοχικής αύξησης των επιτοκίων, όπως αναφέρει η πλειοψηφία των αναλυτών που συμμετείχαν

σε έρευνα του Bloomberg. Oι αγορές έχουν υπολογίσει σε ποσοστό άνω του 98% πιθανότητα διατήρησης των επιτοκίων

Ο περιφερειακός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,8% στο άνοιγμα με όλους τους κλάδους στο κόκκινο.

Αυτή την ώρα σημειώνει απώλειες ο,96%  στις 430,82 μονάδες.

Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών υποχώρησαν 2,1% καθώς τα αποτελέσματα απογοήτευσαν, ενώ οι μετοχές των ταξιδιωτικών εταιρειών διαπραγματεύονταν 1,7% χαμηλότερα.

Στις επιμέρους αγορές, ο βρετανικός FTSE 100 με πτώση 0,71%, ο γερμανικός DAX χάνει 1,32%, ο γαλλικός CAC 40 με πτώση 1,05%, ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί 1,10% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 υποχωρεί κατά 0,33%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης έχει μεν αποδώσει συγκρατημένα κέρδη μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα, αλλά παραμένει σε τροχιά για τη χειρότερη μηνιαία επίδοση του έτους.

Αποτελέσματα έχουν ανακοινωθεί από ένα πλήθος εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των Standard Chartered, BNP Paribas, TotalEnergies, Volvo Cars, Novozymes, Volkswagen, Carrefour, Saab και Wacker Chemie.

Η μετοχή της Standard Chartered κάνει βουτιά 10% μετά την ανακοίνωση για πτώση κερδών λόγω ζημιών σε ακίνητα και τράπεζες στην Κίνα.

Πιο συγκεκριμένα, τα κέρδη προ φόρων της Standard Chartered μειώθηκαν κατά 33% το τρίτο τρίμηνο του έτους, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αφού δέχθηκε πλήγμα σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων από την έκθεση στον τραπεζικό και τον προβληματικό τομέα των ακινήτων της Κίνας.

Οι επενδυτές αξιολογούν επίσης τη δραστηριότητα στις ΗΠΑ σε μια πολυάσχολη εβδομάδα για τα τεχνολογικά αποτελέσματα, με την ιδιοκτήτρια του Facebook Meta να ανακοινώνει καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα μετά το κλείσιμο της Wall Street. Τα προθεσμιακά συμβόλαια των αμερικανικών μετοχών ήταν χαμηλότερα κατά τη διάρκεια της νύχτας μετά από ένα ευρύ sell – off την Τετάρτη, το οποίο τροφοδοτήθηκε από τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Alphabet.

Σήμερα αναμένονται και οι αποφάσεις από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, από την οποία οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν αύξηση επιτοκίων κατά 500 μονάδες βάσης στο 35%.

Η παγκόσμια άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων πλανάται επίσης πάνω από τις αγορές. Η πρόσφατη μεταβλητότητα μπορεί να επηρεάσει τις αποφάσεις της ΕΚΤ σχετικά με την ποσοτική σύσφιξη, ενώ η αναρρίχηση του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού Δημοσίου έχει προκαλέσει ανησυχίες για τις προοπτικές των μετοχών.

Νωρίτερα, οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού σημείωσαν ισχυρή πτώση, με τα χρηματιστήρια σε Σεούλ και Τόκιο να χάνουν πάνω από 2%, καθώς τα κέρδη απογοήτευσαν. Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ιαπωνικού ομολόγου αναφοράς έφτασε σε νέο υψηλό 10 ετών ενόψει της συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters.

Keywords
Αναζητήσεις
me-apoleies-kinountai-ta-evropaika-chrimatistiria-5.htm
Τυχαία Θέματα