Με άνοδο έκλεισε το χρηματιστήριο. Στις 851,12 μονάδες ο γενικός δείκτης

Πάνω από τις 850 μονάδες έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, καταγράφοντας την καλύτερη εκκίνηση έτους την τελευταία 3ετία με κέρδη ήδη 6,08%.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,49% στις 851,12 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 841,93 μονάδων (-0,60%) και 854,27 μον. (+0,86%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 61,38 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 61,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,6 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,60%, στις 2.188,03

μονάδες, ενώ στο +1,35% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.322,01 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,88% στις 972,91 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 2,58%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 2,28%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 5,39%.

Η ροή επιχειρηματικών νέων (Σαράντης, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Aegean Air) ήταν ικανοποιητική υποβοηθώντας σε επιμέρους επίπεδο την δυναμική των καλών μακροοικονομικών νέων (ανεργία, λιανικές πωλήσεις κλπ) που είχαν διάχυση στο σύνολο της αγοράς. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το ξεκίνημα της χρονιάς οι εισροές στα μετοχικά αμοιβαία εσωτερικό προσεγγίζουν τα 7 εκατ. ευρώ, μέγεθος εξαιρετικά υψηλό για τα δεδομένα της μικρής σχετικά περιόδου και της συγκεκριμένης κατηγορίας διαχείρισης.

Η αισιοδοξία φαίνεται ότι ήρθε για να μείνει στην ελληνική αγορά, καθώς οι αγοραστές δείχνουν πρόθυμοι αφενός να ρισκάρουν περισσότερο αφετέρου να προστατέψουν τις θέσεις τους από την όποια πίεση έρχεται από την κατοχύρωση κερδών. Οι διορθώσεις που έως τώρα έχουν παρατηρηθεί είναι ρηχές, διαχειρίσιμες και εκτονώθηκαν μέσα στις συνεδριάσεις χωρίς να δίνουν μεγάλες ευκαιρίες εισόδου χαμηλών τιμών σε ρευστότητα που βρίσκεται εκτός Αγοράς.

Το ταμπλό είναι πολύ πιο ζωηρό, οι κινήσεις έχουν ανοίξει και προς την μικρή κεφαλαιοποίηση και η αγορά διψά για stories χωρίς απαραίτητα αυτά να συνοδεύονται από θεμελιώδη, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης είναι αντιμέτωπος με την κυριότερη αντίσταση πριν το ψυχολογικό ορόσημο των 1.000 μονάδων. Οι πρώτες απόπειρες υπέρβασης της ζώνης των 860 μονάδων έδειξαν ότι θα απαιτηθούν περισσότερα καύσιμα από πλευράς συναλλακτικής δραστηριότητας αφενός για να απορροφηθούν οι πολύ κερδισμένες θέσεις που ρευστοποιούνται από το πρόσφατο ράλι αφετέρου για να απεγκλωβιστούν κεφάλαια που βρίσκονται σε αναμονή από το καλοκαίρι του 2017.

Η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε έδειξε πάντως ότι η συνθήκη αυτή έχει μπορεί προοδευτικά να ικανοποιηθεί άρα η υπέρβαση είναι εντός των δυνατοτήτων του Γενικού Δείκτη είτε άμεσα είτε σε δύο χρόνους, όπως είθισται να συμβαίνει σε παρόμοιες κινήσεις διαφυγής από μεσοχρόνιες ζώνες προσφοράς. Όλο το σύστημα των κινητών μέσων σε σύντομη, μέση και μακρά διάρκεια είναι συντονισμένο ανοδικά ενώ η ανοδική τομή των 200 ημερών με την χρονοσειρά των 50 ημερών αποτελεί ένα ακόμα αισιόδοξο σήμα επιβεβαίωσης της τάσης.

Οι ταλαντωτές είναι πλέον για τα καλά σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών σε ημερήσια βάση γεγονός που έχει ενεργοποιήσει κάποια αντανακλαστικά άμεσων ρευστοποιήσεων από γρήγορα χαρτοφυλάκια, ωστόσο η μεγάλη εικόνα των εβδομαδιαίων μεταβολών δεν έχει εξαντλήσει ακόμα το ανοδικό περιθώριο. Το μόνο ίσως που προβληματίζει στην εικόνα του διαγράμματος της αγοράς είναι η απότομη κλίση της ανόδου σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν γεγονός που αυξάνει το ενδεχόμενο κάποιας τοπικής έκτασης διόρθωση.

Συμπερασματικά η ερχόμενη εβδομάδα εκτιμάται ότι θα διατηρήσει με πιο ήπιο τέμπο την ανοδική δυναμική δοκιμάζοντας την έξοδο από το εύρος διακύμανσης του 2017, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Στο ταμπλό τώρα, η ΕΥΔΑΠ έκλεισε με κέρδη 2,36%, με τις Alpha Bank, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα και Ελληνικά Πετρέλαια να ακολουθούν με άνοδο 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΛΠ, ΕΕΕ, Πειραιώς, Μυτιληναίος, Folli Follie, Λάμδα, Τιτάν, Jumbo και Aegean.

Στον αντίποδα, Βιοχαλκο και Σαράντης έκλεισαν με απώλειες 1,43% και 1,04% αντίστοιχα, ενώ μικρές απώλειες σημείωσαν οι ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, Motor Oil και Grivalia. Χωρίς μεταβολή οι μετοχές της Εθνικής και του ΟΤΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα