“Μαύρα σύννεφα” πάνω από από τη ρωσική οικονομία και το 15′

Η μείωση των τιμών του πετρελαίου και η μείωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης θα οδηγήσουν σε μια απότομη συρρίκνωση της ρωσικής οικονομίας το 2015, πλήττοντας την ανάπτυξη σε άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της κεντρικής Ασίας με την οποία έχει στενούς δεσμούς, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανοικοδόμηση και την Ανάπτυξη (EBRD).

Η EBRD επίσης περιέκοψε τις εκτιμήσεις

για την οικονομία της Ουκρανίας, δηλώνοντας ότι η οικονομία της χώρας είναι σε «επισφαλή κατάσταση», καθώς αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων στα ανατολικά της χώρας παρά την κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε μεταξύ της κυβέρνησης και των φιλορώσων ανταρτών.

Τα τελευταία χρόνια οι προοπτικές ανάπτυξης στην περιοχή της Αν. Ευρώπης και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, έχουν επιδεινωθεί από την μακρά ύφεση της ευρωζώνης, που έχει μειώσει τη ζήτηση για τις εξαγωγές της. Αυτές οι χώρες αντιμετωπίζουν νέα προβλήματα από τις αρχές του 2014, με την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία και τις συγκρούσεις στην Αν. Ουκρανία.

Από τα μέσα του 2014, η μείωση των τιμών του πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων, έχουν εντείνει αυτές τις δυσκολίες. Οι οικονομολόγοι της EBRD αναμένουν ότι η ρωσική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 4,8% το 2015, έχοντας προβλέψει τον Σεπτέμβριο ότι η οικονομία θα συρρικνωνόταν κατά 0,2%. Για την Ουκρανία η EBRD αναμένει συρρίκνωση 5%, ενώ το Σεπτέμβριο ανέμενε 3%.

Keywords
Τυχαία Θέματα