Μάρτης γδάρτης: Το πένθος, το χάος που έφερε το δυστύχημα – Ο φόβος των αγορών, οι εκλογές – Servicers, Ελλάκτωρ, προίκες στα funds

Μάρτης, γδάρτης! Το απέδειξε ήδη από το πρώτο του δεκαπενθήμερο, γενικώς, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Φεβρουάριο, που στην τελευταία του ημέρα, βύθισε στο πένθος την Ελλάδα με το σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Είναι τόσα πολλά αυτά που αποκαλύπτονται για το χάος στα τρένα με τα ηχητικά ντοκουμέντα που είδαν ο φως της δημοσιότητας, είναι τόσο απίστευτα αυτά που σταθμάρχες, κλειδούχοι συζητάνε την ώρα που ανθρώπινες ψυχές έφευγαν με τραγικό τρόπο από τη ζωή, είναι τόσο

ελεεινά και ψοφοδεή τα όσα συμβαίνουν με τα επιδόματα “εκτός έδρας” στις βάρδιες των ανθρώπων που πληρώνονται αδρά για να μας προστατεύουν, είναι τόσα αισχρά, επιπέδου χαμαιτυπείου τα όσα εκστομίζουν κάποιοι εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, τηλεδιασκεδαστές, αλλά και συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι, όργανα των κομμάτων εξουσίας, είναι τέτοιο το μέγεθος της διαχρονικής ανυπαρξίας υπουργών, υφυπουργών – δούλων, όπως αποδείχθηκε, είτε της αδιαφορίας, είτε της ανικανότητητας, είτε των συμφερόντων των εταιρειών που κερδίζουν εκατομμύρια από τις καθυστερήσεις υλοποίησης των συμβάσεων για τα έργα ασφάλειας των σιδηροδρομικών μεταφορών, που η επιστήμη, σηκώνει ψηλά τα χέρια!

Η πραγματική εικόνα του χάους!

Μου λέει φίλος: Αν με όλα αυτά ετροφοδοτείτο ένας υπερ-υπολογιστής, με την εντολή “βγάλε μου το χειρότερο σενάριο που μπορείς”, αυτός “θα έπαιρνε φωτιά και θα τιναζόταν στον αέρα”.

Του Μάρτη τα καμώματα, περάσανε και στις αγορές, που βρήκαν την ευκαιρία που αναζητούσαν για να “διορθώσουν”, στην κατάρρευση της ασήμαντου μεγέθους (για τα δεδομένα του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος) Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ. Το γεγονός αυτό προστέθηκε στο πράγματι μεγάλης σημασίας θέμα του πληθωρισμού, ο οποίος επιμένει και οδηγεί τις κεντρικές τράπεζες σε συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων, οι οποίες με τη σιρά τους, τινάζουν στον αέρα αναπτυξιακά προγράμματα, κόστη επιχειρήσεων, αποταμιεύσεις νοικοκυριών.

Στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, πέραν αυτών, μας προέκυψε και το θέμα της αμφισβήτησης, κατά πόσον, μετά τις διπλές εκλογές που έρχονται, θα υπάρξει σταθερή, σοβαρή κυβέρνηση. Μπήκαμε στο “χορό” των δημοσκοπήσεων και όπως όλα δείχνουν, μέχρις στιγμής, (τονίζουμε το “μέχρις στιγμής”), οι αντιδράσεις της κοινής γνώμης στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, δεν ευνοούν το “καλό” για την αγορά σενάριο. Δεν το ανατρέπουν, αλλά του μειώνουν αισθητά τις πιθανότητες, τις οποίες η αγορά είχε τιμολογήσει.

Αυτό που κυρίως προβληματίζει, είναι το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης, που δύσκολα, αν και όχι αδύνατα, θα μπορέσει να φέρει κυβερνητικό “αποτέλεσμα”. Οποιοδήποτε κυβερνητικό “αποτέλεσμα”, είτε φιλικό, είτε μη φιλικό προς αυτό που η αγορά θα ήθελε.

Δυστυχώς, πολλά “παλληκάρια” του συστήματος, έχουν κάνει σύνθημά τους και σκοπό τους το “πρώτα η καρέκλα μας”.

Στο χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης την Παρασκευή έκλεισε με ισχυρή πτώση 2,49% στις 1.056 μονάδες. Θα κρατηθεί σε αυτά τα επίπεδα; και ειδικά οι τραπεζικές μετοχές,  θα μπορέσουν να κρατήσουν κέρδη που προήλθαν από τον ενθουσιασμό για τα αποτελέσματα ή θα πέσουν θύματα των πωλήσεων των funds που “αγρίως” κερδοσκόπησαν στο προηγούμενο διάστημα της ευφορίας; όλοι γνωρίζουν, πως τα κερδοσκοπικά funds οδήγησαν την “κούρσα” και όχι funds με μεσοπρόθεσμο έστω ορίζοντα επένδυσης.

Παρακολουθώντας δημοσιεύματα, βλέπουμε ότι υπάρχει μια τάση απαξίωσης της ανόδου των τραπεζικών μετοχών, από πλευρές που θα περίμενε κανείς το αντίθετο. Προβάλλεται για παράδειγμα, ως δεδομένο, ότι οι τράπεζες δεν θα δώσουν μερίσματα …εις τον αιώνα τον άπαντα, είτε γιατί δεν μπορούν να “ξεφορτωθούν” την αναβαλλόμενη φορολογία, είτε γιατί οι εγγυήσεις του κράτους στα ανώτατης διαβάθμισης ομόλογα που εκδόθηκαν για τις τιτλοποιήσεις του “Ηρακλή”, βγάζουν ζημιά και θα κληθούν να την πληρώσουν οι τράπεζες από τα “υπερκέρδη” τους.

SERVICERS: Πολλοί νουνεχείς στην αγορά, δεν έχουν καταλάβει με τι “κουράγιο”, σε αυτές τις δύσκολες γενικότερα ώρες, διαρρέουν σε Μέσα Ενημέρωσης επιτυχίες τους στην είσπραξη δανείων που τους έχουν “ανατεθεί” από τα funds που εδρεύουν στο εξωτερικό. “Νόμιμη 100% η δουλειά τους, μετρήσιμα τα αποτελέσματά τους, νόμιμη η έξτρα αμοιβή των στελεχών τους, εφόσον ξεπερνούν τους στόχους που τους έχουν τεθεί, αλλά προς τι η δημοσιότητα και ο κομπασμός; Μήπως να τους πει κάποιος ότι αυτές οι προκλητικές αναφορές τονώνουν το ήδη αρνητικό κλίμα που υπάρχει στην κοινωνία της χώρας όπου και δραστηριοποιούνται; “

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Τα σενάρια και τα παρακλάδια τους για το τι θα σημάνει η πώληση του ΑΚΤΩΡΑ στον κ.Κούτρα και τον Κύπριο “εταίρο” του, πήγανε περίπατο. Όπως είχαμε πει, οι τράπεζες δεν επρόκειτο σε καμία περίπτωση να χρηματοδοτήσουν μία εξαγορά, αλλά και τη συνέχεια της επιχείρησης, από ανθρώπους με κάποια …ηλικία που δεν είχαν και να παρουσιάσουν ένα αξιόπιστο “διάδοχο” σχήμα. Κάποια στιγμή, πριν ή μετά τις πρώτες εκλογές, ο πολιτογραφημένος και Έλληνας, Ολλανδός Χένρι Χόλτερμαν, θα ανοίξει τα χαρτιά του.

Επειδή καιρό το λέμε και φυσικά κανένας από τους υπευθύνους δεν δίνει την πρέπουσα σημασία, απλά αντιγράφουμε αυτό που είπε πρόσφατα ο πρώην πρωθυπουργός Κ.Σημίτης σε συνέντευξή του: «Το επενδυτικό κλίμα που επιδιώκει να δημιουργήσει η κυβέρνηση είναι ένας επιβεβλημένος στόχος που, χωρίς να υποτιμώ καθόλου ότι έχει γίνει μέχρι σήμερα, έχει αποδώσει ασταθή αποτελέσματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις κυριαρχούν οι επενδύσεις στο real estate και τα deals κερδοσκοπικών funds, τα οποία μάλιστα συχνά χρηματοδοτούνται με δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες! Δηλαδή, με τα εθνικά μας κεφάλαια οι ξένοι αποκτούν τον έλεγχο της οικονομίας μας. Αυτό δεν λέγεται ξένη επένδυση, αλλά κερδοσκοπικός οπορτουνισμός».

Ε, δεν είναι και κανένας …εχθρός της αγοράς και των τραπεζών ο Σημίτης. Άρα…η φάβα έχει λάκκο. 

B&B

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα