Μ. Ντράγκι: Θα πάει σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης; Τι ξέρει ο Γ. Βάιντμαν…

Με τεράστιο ενδιαφέρον αναμένεται η συνέντευξη τύπου που θα δώσει ο Μάριο Ντράγκι στις 3 Απριλίου και η απάντηση που θα δώσει όταν ερωτηθεί αν έχει έρθει η ώρα για την ΕΚΤ να προχωρήσει σε πιο δραστικές επιλογές.

Η έντονη ανησυχία που υπάρχει για τις αποπληθωριστικές τάσεις στη ζώνη του ευρώ η οποία έχει ξεκινήσει ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο, οδηγούν πολλούσ στο συμπέρασμα πως ο ισχυρός άνδρας της ΕΚΤ είναι έτοιμος να προχωρήσει σε δραστικές αλλαγές αγοράζοντας

ομόλογα και άλλα περιουσιακά στοιχεία σε μια προσπάθεια να ανακάμψει η οικονομία της ευρωζώνης.

Η ΕΚΤ έχει ήδη επιδιώξει να σταματήσει την ολίσθηση του πληθωρισμού μειώνοντας το βασικό της επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 0,25% ενώ παράλληλα, γίνονται προσπάθειες για την υλοποίηση ενός νέου προγράμματος φθηνής ρευστότητας στις τράπεζες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο πιστωτικός κατακερματισμός.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και διοικητής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν δεν απέκλεισε το γεγονός η ΕΚΤ να αποφασίσει την εφαρμογή προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στην επόμενη συνεδρίασή της.

Μένει να φανεί αν ήταν τυχαία η τοποθέτηση του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη ή όχι…

Νέες πιέσεις για δράση προς την ΕΚΤ - Συρρίκνωση στο δανεισμό του ιδιωτικού τομέα

Δυσμενέστερα των προσδοκιών είναι τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το δανεισμό του ιδιωτικού τομέα στην ευρωζώνη καθώς οι τράπεζες φαίνεται να κρατούν κλειστή την στρόφιγγα της χρηματοδότησης.

Συγκεκριμένα, ο δανεισμός προς τον ιδιωτικό τομέα συρρικνώθηκε κατά 2,2% το Φεβρουάριο, ενώ οι αναλυτές – σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters – προέβλεπαν μείωση κατά 2,1%.

Η ΕΚΤ έχει ήδη τα επιτόκια της σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, στο 0,25%, έχει προχωρήσει σε ενέσεις ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα και έχει αναγγείλει την πρόθεση της να προχωρήσει σε πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων. Τα μέτρα όμως, αποδεικνύονται ανεπαρκή για να ξεκλειδώσουν τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.

Τον Ιανουάριο, ο δανεισμός προς τον ιδιωτικό τομέα είχε μειωθεί κατά 2,3%.

Η προσφορά χρήματος Μ3 – που είναι ευρύτερο μέτρο αποτίμησης της ρευστότητας στην πραγματική οπικονομία – αυξήθηκε κατά 1,3% σε ετήσια βάση, από 1,2% τον προηγούμενο μήνα.

Original article: Μ. Ντράγκι: Θα πάει σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης; Τι ξέρει ο Γ. Βάιντμαν….

Keywords
Τυχαία Θέματα