Μ. Ντράγκι: Σκέφτεται παραίτηση, λέει το Reuters – Θα τον “φάει” ο Γ. Βάιντμαν;

Σε αμφισβήτηση της ηγεσίας του Μάριο Ντράγκι θα προχωρήσουν οι εθνικοί κεντρικοί τραπεζίτες στην συνεδρίαση της Πέμπτης στην Φρανκφούρτη, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, γεγονός που έχει οδηγήσει σε φημολογία ακόμη και για παραίτηση του επικεφαλής της ΕΚΤ.

Το πρακτορείο εντοπίζει την αντιπαράθεση ανάμεσα στους εθνικούς κεντρικούς τραπεζίτες και τον Ντάγκι στην «ποσοτική χαλάρωση» που προωθεί ο Ιταλός τραπεζίτης.

Ακόμη και μετά την παρέμβαση

της Αγκελα Μέρκελ στα τέλη Οκτωβρίου, οι κ. Ντράγκι και Βάιντμαν δεν κατάφεραν να βρουν κοινό έδαφος σε συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα, αποκαλύπτει το Reuters. Ως εκ τούτου, όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα σήμερα στoν κ. Βάιντμαν, ο οποίος εκπροσωπεί την ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης στο 24μελές Δ.Σ. της ΕΚΤ, αλλά και στον κ. Ντράγκι, ζυγίζοντας κάθε λέξη και νεύμα των δύο ανδρών.

Πληροφορίες του Reuters αναφέρουν, ωστόσο, πως ο κ. Ντράγκι έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια και άλλων αξιωματούχων της ΕΚΤ διότι προχωρεί σε τολμηρές διατυπώσεις που δεν έχουν συμφωνηθεί εκ των προτέρων ή καθυστερεί να προωθήσει επίσημα έγγραφα της κεντρικής τράπεζας στους ομολόγους του για να μην προλάβουν εκείνοι να μπλοκάρουν αποφάσεις, φωτογραφίζοντας ξανά την Bundesbank. Αυτό το κλίμα, ωστόσο, ενδεχομένως να παρεμβάλει εμπόδια στην υιοθέτηση μιας επεκτατικής νομισματικής πολιτικής που τόσο χρειάζονται οι οικονομίες της Ευρωζώνης για να επανέλθουν σε ομαλούς ρυθμούς ανάπτυξης μετά την πολυετή κρίση. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Ντράγκι θα πρέπει να διαμορφώσει ένα κλίμα συναίνεσης με τη Γερμανία, καθώς «οι επενδυτές τής έχουν αναθέσει έναν ιδιαίτερο ρόλο στη διαχείριση αυτής της κρίσης», τονίζει ο Χ. Σμίτινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Keywords
Τυχαία Θέματα