Μ. ΝΤΡΑΓΚΙ: ΛΕΦΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΙΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται κατ’ αρχάς στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αλλά, όπως τόνισε ο Μ. Ντράγκι, υπό προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα, ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε: “Από τον Ιούλιο και μετά μπορεί να ξεκινήσει η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αν πληρούνται οι προϋποθέσεις. Δεν έχουμε ειδικούς

κανόνες (special rules) μόνο για την Ελλάδα, έχουμε κανόνες που ισχύουν για όλους. Υπάρχουν φυσικά κάποιοι όροι πριν αγοράσουμε ελληνικά ομόλογα και θα πρέπει να υπάρχει ένα πρόγραμμα σε εφαρμογή”.

Ο Μ. Ντράγκι τόνισε ακόμη πως “η αγορά των ομολόγων θα βασίζεται στο ποσοστό που κάθε μία εθνική κεντρική τράπεζα -μέλος της ΕΚΤ-κατέχει στο ενεργητικό κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας”.

Σημειώνεται πως τον Ιούλιο έρχονται οι μεγάλες λήξεις των ελληνικών ομολόγων (σ.σ. 7,5 δισ. ευρώ το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου). Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα τον Ιούλιο η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα ομόλογα που λήγουν τότε και βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ, μέσω του προγράμματος SMPs. Μέχρι τότε δεν θα μπορεί να αγοράσει άλλα ομόλογα, καθώς θα ξεπεράσει το όριο του 33% των κρατικών ομολόγων ανά εκδότη και του 25% ανά έκδοση. Επομένως αν αγόραζε από το Μάρτιο θα ξεπερνούσε το όριο του 33% που έθεσε σήμερα η ίδια.

Συμπερασματικά λοιπόν, από την 28 Φεβρουαρίου οπότε και λήγει η ισχύουσα παράταση του προγράμματος εως και τον Ιούλιο θα πρέπει η Ελλάδα να έχει φροντίσει να βρει λύση με τους δανειστές για το τρέχον αλλά και συμφωνία για νέο πρόγραμμα. Αυτό φυσικά αν θέλει η νέα κυβέρνηση όταν θα …”βρέχει” λεφτά να μην είναι η Ελλάδα μοναδική χώρα στην ευρωζώνη που θα κρατάει …ομπρέλα.

Keywords
Τυχαία Θέματα