Λωρίδα της Γάζας: Στη Μέση Ανατολή για τις διαπραγματεύσεις και πάλι ο Άντ. Μπλίνκεν

Στη Μέση Ανατολή αναμένεται σήμερα Τετάρτη ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, προκειμένου να συμμετάσχει στις συνομιλίες που γίνονται και να εξασφαλίσει ότι θα υπάρξει ανακωχή αρκετών εβδομάδων στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο παλαιστινιακός πληθυσμός απειλείται από μαζικό λιμό έπειτα από πέντε μήνες πολιορκίας, αεροπορικών βομβαρδισμών και μαχών ανάμεσα στον στρατό του Ισραήλ και τη Χαμάς.

«Το 100% του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας βιώνει κατάσταση οξείας διατροφικής ανασφάλειας» είπε χθες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι είναι η πρώτη φορά που ένας ολόκληρος πληθυσμός περιέρχεται σε αυτή την κατάσταση. Ο Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος σήμερα Τετάρτη θα είναι στη Σαουδική Αραβία και αύριο Πέμπτη στην Αίγυπτο, αναμένεται να συζητήσει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να συναφθεί άμεσα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που θα εγγυηθεί την απελευθέρωση όλων των ομήρων που απομένουν καθώς και την εντατικοποίηση των διεθνών προσπαθειών με σκοπό να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας και ο συντονισμός για την κατάσταση μετά τον πόλεμο στη Γάζα».

Οι εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεις εντάθηκαν τις τελευταίες ημέρες. Στο πλαίσιο τους ο επικεφαλής της Μοσάντ, της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ, μετέβη στο Κατάρ -που διαδραματίζει ρόλο μεσολαβητή μαζί με την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ- μετά τη συμβιβαστική πρόταση που φέρεται ότι έκανε η Χαμάς για κατάπαυση του πυρός για μερικές εβδομάδες, ενώ για καιρό απαιτούσε οριστική κατάπαυση του πυρός.

Όμως ο επικεφαλής του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Ισμαήλ Χανίγια κατηγόρησε χθες Τρίτη το Ισραήλ ότι σαμποτάρει τις διαπραγματεύσεις, διεξάγοντας από τη Δευτέρα επιχείρηση ευρείας κλίμακας στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός, από την πλευρά του, διαβεβαίωσε χθες Τρίτη ότι σκότωσε «δεκάδες» μαχητές της Χαμάς και του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ στο κτιριακό συγκρότημα της συγκεκριμένης δομής υγείας και γύρω από αυτό κι ότι συνέλαβε «πάνω από 300 υπόπτους».

Την ίδια ώρα, μη κυβερνητικές οργανώσεις και υπηρεσίες του ΟΗΕ δεν σταματούν να προειδοποιούν εναντίον του κινδύνου να ξεσπάσει άμεσα λιμός στον παλαιστινιακό θύλακο, ειδικά στο βόρειο τμήμα του, όπου η πρόσβαση είναι από δύσκολη ως αδύνατη και όπου εκτιμάται πως βρίσκονται το τρέχον διάστημα κάπου 300.000 άνθρωποι.

Ενώ ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατευθύνεται στη Μέση Ανατολή, ισραηλινή στρατιωτική αντιπροσωπεία θα μεταβεί τις επόμενες μέρες στην Ουάσινγκτον, όπου αναμένεται να συζητήσει το πώς θα μπορούσε να μπει στο στόχαστρο η Χαμάς χωρίς να διεξαχθεί ευρείας κλίμακας χερσαία επίθεση στη Ράφα, όπως ανέφερε αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Keywords
Αναζητήσεις
lorida-tis-gazas-sti-mesi-anatoli-gia-tis-diapragmatefseis-kai-pali-o-ant-blinken.htm
Τυχαία Θέματα