Λευκός Οίκος: «Οικονομική καταστροφή», εάν δεν αυξηθεί το όριο του χρέους

12:07 4/5/2023 - Πηγή: BankWars

Οικονομική καταστροφή, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αναγκαστούν να κηρύξουν στάση πληρωμών για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, προέβλεψε η αμερικανική προεδρία, εν μέσω του μπραντεφέρ στο οποίο έχει αποδυθεί με τη ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση για το δημόσιο χρέος.

Σύμβουλοι του προέδρου Τζο Μπάιντεν για οικονομικά ζητήματα υπολογίζουν ότι, εάν η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στην κόσμο πάψει για μεγάλο διάστημα να αποπληρώνει τις οφειλές της, θα χάσει

πάνω από 8 εκατ. θέσεις εργασίας και θα δει το ΑΕΠ της να κάνει βουτιά τουλάχιστον 6%. Επιπλέον, σύμφωνα με το Council of Economic Advisors, η χρηματαγορά θα έχανε το 45% της αξίας της το τρίτο τρίμηνο. Οι οικονομικοί σύμβουλοι της αμερικανικής προεδρίας τόνισαν ότι ακόμη και αν κηρυσσόταν στάση πληρωμών από το ομοσπονδιακό κράτος των ΗΠΑ για βραχύ χρονικό διάστημα, η αμερικανική οικονομία θα βίωνε αύξηση της ανεργίας και ύφεση, έστω ελάσσονα.

Η προεδρία έδωσε στη δημοσιότητα το «σενάριο καταστροφής» τη στιγμή που ο πρόεδρος Μπάιντεν προσπαθεί να αυξήσει την πίεση στη Δεξιά για το δημόσιο χρέος. Ο δημοκρατικός πρόεδρος δηλώνει ότι οι Ρεπουμπλικάνοι, που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, πρέπει το ταχύτερο και άνευ όρων να ψηφίσουν μαζί με τους Δημοκρατικούς ώστε να αυξηθεί το ανώτατο όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους.

Για τον λόγο αυτό κάλεσε σε συνάντηση την ερχόμενη Τρίτη 9η Μαΐου τους τέσσερις ηγέτες του Κογκρέσου που αντιπροσωπεύουν τα δύο κόμματα.

Από την πλευρά της, για να εγκρίνει οποιαδήποτε αύξηση του δημοσίου χρέους, η αντιπολίτευση απαιτεί να υπάρξουν δραστικές περικοπές των δημοσίων δαπανών για μια δεκαετία.

Το ζήτημα της αύξησης του ορίου του χρέους, ιδιαιτερότητα των ΗΠΑ, θεωρείτο για πολύ καιρό απλή τυπικότητα, όμως ξαφνικά βρέθηκε στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης από τα χρόνια της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα.

Στην πραγματικότητα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει ήδη υπερβεί το περίφημο όριο των 31 τρισ. δολαρίων από τα μέσα του Ιανουαρίου και έως τώρα αντιμετωπίζει το πρόβλημα με λογιστικούς ελιγμούς. Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών προειδοποιεί ότι, εάν δεν υπάρξει συμφωνία και ψήφος στο Κογκρέσο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μπορεί να υποχρεωθεί από την 1η Ιουνίου να προχωρήσει σε δραστικές περικοπές σε διάφορες κατηγορίες κοινωνικών δαπανών, προτού περιπέσει στην κήρυξη στάσης πληρωμών, κρατική χρεοκοπία άνευ προηγουμένου, κατάσταση που θα είχε συνέπειες όχι μόνο για την αμερικανική αλλά και την παγκόσμια οικονομία.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα