Λαγκάρντ: «Καμπανάκι» για τον υψηλό πληθωρισμό – Oι κίνδυνοι που απειλούν την ανάπτυξη

Δραματικούς τόνους σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, αλλά και τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, υιοθέτησε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, μετά την συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Η Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι ο  πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Υπογράμμισε επίσης, ότι βασικός λόγος αυτών των πιέσεων παραμένουν οι αυξήσεις στις ενεργειακές τιμές, οι οποίες

επηρεάζουν πλέον τις τιμές και σε άλλους τομείς. Έκανε μάλιστα, ιδιαίτερη αναφορά στις τιμές των τροφίμων, αλλά και των λιπασμάτων, για τις οποίες υπογράμμισε ότι θα δεχθούν ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της ΕΚΤ τα νέα δεδομένα που έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθιστούν ιδιαίτερα αβέβαιη κάθε πρόβλεψη για το αν ο υψηλός πληθωρισμός θα αποδειχθεί επίμονα υψηλός μακροπρόθεσμα κι ως εκ τούτου απαιτούνται προσεκτικές κινήσεις και μεγάλη ευελιξία κατά τη λήψη των αποφάσεων.

Αναφερόμενη στην αγορά εργασίας τόνισε ότι παρατηρείται βελτίωση στις συνθήκες, χωρίς ωστόσο να διαπιστώνονται πληθωριστικοί κίνδυνοι από το ενδεχόμενο αυξήσεων στους μισθούς.

Οι κίνδυνοι

Η κ. Λαγκάρντ είπε επίσης ότι οι κίνδυνοι που απειλούν την ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ, έχουν αυξηθεί σημαντικά με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι οι κίνδυνοι που συνδέονται με την πανδημία έχουν περιοριστεί σημαντικά, ενώ αυτοί που απορρέουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία θα μπορούσαν να ενισχυθούν περαιτέρω.

Αυτό μεταφράζεται σε μεγαλύτερες αυξήσεις στις ενεργειακές τιμές και μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμό της κατανάλωσης και των επενδύσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα