Λαγκάρντ: Έρχονται και άλλες σημαντικές αυξήσεις επιτοκίων – «Καμπανάκι» για τα κυβερνητικά μέτρα
Σήμα για περαιτέρω σημαντική αύξηση των επιτοκίων έδωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, αφότου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε το κόστος χρήματος κατά 50 μονάδες βάσης και ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει τη μείωση του ισολογισμού της (ποσοτική σύσφιγξη – QT) από τον Μάρτιο.
Όπως είπε η πρόεδρος της ΕΚΤ κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δ.σ., τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά και σε σταθερό ρυθμό
Μιλώντας για το ύψος των αυξήσεων των επιτοκίων που θα κάνει η ΕΚΤ τους επόμενους μήνες, η κ. Λαγκάρντ με τις δηλώσεις της «φωτογράφισε» νέες αυξήσεις ύψους 50 μονάδων βάσης.
«Είναι προφανές πως πρέπει να περιμένουμε αυξήσεις 50 μ.β. για μια χρονική περίοδο. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως η σημαντική και σταθερή αύξηση, όπως αναφέρεται στην απόφαση, θα πρέπει να συμβαδίζουν» τόνισε η επικεφαλής της ΕΚΤ.
«Έχουμε περισσότερο δρόμο να καλύψουμε με τις αυξήσεις των επιτοκίων και για περισσότερο χρόνο» συμπλήρωσε.
Η Γαλλίδα αξιωματούχος υπογράμμισε ακόμα πως «η ΕΚΤ πρέπει να κινηθεί ανώτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών» στην πολιτική των επιτοκίων.
Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν στη συνεδρίαση της ΕΚΤ υπήρχαν διαφωνίες με τη σημερινή αύξηση των 50 μονάδων βάσης, η επικεφαλής της τράπεζας είπε «υπήρχε γενική ομοφωνία. Δεν συμφώνησαν όλοι στην τακτική, αλλά υπάρχει γενική ομοφωνία πως πρέπει να δείξουμε επιμονή. Σε όρους κατεύθυνσης, υπήρχε πλήρης συμφωνία».
Η Λαγκάρντ διαπίστωσε ότι η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνει, εν μέσω της συνεχιζόμενης γεωπολιτικής αβεβαιότητας και κυρίως του πολέμου στην Ουκρανία. Οι προβλέψεις της ΕΚΤ μιλούν για ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης κατά 3,4% το 2022, κατά 0,5% το 2023, κατά 1,9% το 2024 και κατά 1,8% το 2025.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν κίνδυνοι για χαμηλότερη ανάπτυξη, ειδικά βραχυπρόθεσμα, αλλά και για υψηλότερο πληθωρισμό. Άλλωστε, διαπίστωσε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι ισχυρές σε όλους τους κλάδους, καθώς οι επιπτώσεις της ακριβής ενέργειας έχουν εξαπλωθεί στο σύνολο της οικονομίας.
Τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης έναντι των υψηλών τιμών της ενέργειας θα πρέπει να είναι προσωρινά, στοχευμένα και σχεδιασμένα ώστε να ενθαρρύνουν τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, πρόσθεσε. Διαφορετικά, κινδυνεύουν να επιτείνουν τις πληθωριστικές πιέσεις, επεσήμανε η Λαγκάρντ.
«Τα κυβερνητικά μέτρα για την ενεργειακή στήριξη θα αυξήσουν τον πληθωρισμό μόλις ολοκληρωθούν».
Επιπλέον, σημείωσε ότι οι αυξανόμενοι μισθοί αποκαθιστούν μέρος της χαμένης αγοραστικής δύναμης, στηρίζοντας την κατανάλωση. Όμως καθώς η οικονομία εξασθενεί, η δημιουργία θέσεων εργασίας αναμένεται να επιβραδυνθεί και η ανεργία θα μπορούσε να αυξηθεί τα επόμενα τρίμηνα.
Προς τα πάνω ο πληθωρισμόςΜιλώντας για τον πληθωρισμό, η κ. Λαγκάρντ ανέφερε πως η ΕΚΤ αναθεώρηση σημαντικά τις προβλέψεις της για την πορεία του.
Ο μέσος πληθωρισμός θα διαμορφωθεί σε 8,4% το 2022 και στη συνέχεια θα υποχωρήσει σε 6,3% το 2023, καθώς ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί σημαντικά στη διάρκεια του έτους. Στη συνέχεια, ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 3,4% το 2024 και 2,3% το 2025.
Ο δομικός πληθωρισμός χωρίς την ενέργεια και τα είδη διατροφής, αναμένεται, βάσει των προβολών, να διαμορφωθεί σε 3,9% κατά μέσο όρο το 2022 και να αυξηθεί σε 4,2% το 2023 και στη συνέχεια να υποχωρήσει σε 2,8% το 2024 και 2,4% το 2025.
Για το APPΜιλώντας για τη μείωση του χαρτοφυλακίου του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (του APP) με ρυθμό τα 15 δισ. ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο μέχρι το τέλος του β΄ τριμήνου του 2023, η κ. Λαγκάρντ επισήμανε ότι αυτό το νούμερο «είναι περίπου το μισό των εξοφλήσεων [από τους τίτλους] για την εν λόγω περίοδο».
«Σε αυτό το πλαίσιο, φαίνεται ότι είναι ένας κατάλληλος αριθμός για την ομαλοποίηση του ισολογισμού μας». συμπλήρωσε. Ακόμα, είπε πως τον Φεβρουάριο θα γίνουν οι λεπτομερείες ανακοινώσεις για τη μείωση του APP.
Αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης – Μάρτιο ξεκινά το QTΣε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως περίμεναν οι αναλυτές, καθώς προσπαθεί να μειώσει τον πληθωρισμό. Η αύξηση αυτή, που ακολουθεί κινήσεις κατά 75 μονάδες βάσης τον Οκτώβριο και τον Σεπτέμβριο και κατά 50 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, φέρνει τα επιτόκια στο 2%.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, η απόφαση για την αύξηση των επιτοκίων πάρθηκε με βάση την σημαντική αναθεώρηση προς τα πάνω των προσδοκιών για τον πληθωρισμό. Η ΕΚΤ εκτιμά ότι θα αυξήσει τα επιτόκια και άλλο.
ΕΚΤ: Αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης – Στο 2,5% το βασικό επιτόκιο – Προειδοποιεί για περαιτέρω αυξήσεις
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 0,5%
- Μουντιάλ 2022: Δεν πηγαίνει στο τελικό ο ενοχλημένος Μπενζεμά
- Υπ. Μετανάστευσης: Τρεις δήμοι θα χρηματοδοτηθούν με 1,46 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης
- Ουκρανικός στρατός: Η Ρωσία ετοιμάζεται για έναν παρατεταμένο πόλεμο
- Έρευνα για ντύσιμο γυναικών: Ανησυχητικά τα ευρήματα για την Ελλάδα
- Οι «τρύπες» διαφθοράς του Ευρωκοινοβουλίου και ο «αφορισμός» του Κατάρ
- Νέο διώροφο κατάστημα Lidl στον Νέο Κόσμο
- Π. Μαρινάκης: Ο Τσίπρας βάζει το κομματικό συμφέρον πάνω από τη χώρα
- Παραχωρείται το 67% του λιμανιού του Βόλου για 40 χρόνια - Έως τις 20/1 η αδειοδότηση για σταθμό LNG
- Δένδιας: Χαιρετίζω την ανακοίνωση για την οριοθέτηση των δυτικών θαλασσίων ορίων της Αιγύπτου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- ΕΚΤ: Αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης – Στο 2,5% το βασικό επιτόκιο – Προειδοποιεί για περαιτέρω αυξήσεις
- Τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ τα κέρδη σπείρας από παράνομες υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης
- Ιατρικό Αθηνών: Οριακή άνοδος τζίρου στο εννεάμηνο
- Bank of England: Αύξηση 50 μονάδων στο επιτόκιο – «Απαιτείται περαιτέρω σύσφιγξη»
- Ουκρανία: «Η Ρωσία ετοιμάζεται για έναν παρατεταμένο πόλεμο»
- Σημαντικές προσωπικότητες στην παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου της Μισέλ Ομπάμα «Το Φως Μέσα μας»
- Λαγκάρντ: Έρχονται και άλλες σημαντικές αυξήσεις επιτοκίων – «Καμπανάκι» για τα κυβερνητικά μέτρα
- Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για τα τραπεζικά στοιχεία των εταιρειών που σχετίζονται με το Predator
- Τελευταία Νέα BankWars
- Λαγκάρντ: Έρχονται και άλλες σημαντικές αυξήσεις επιτοκίων – «Καμπανάκι» για τα κυβερνητικά μέτρα
- Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για τα τραπεζικά στοιχεία των εταιρειών που σχετίζονται με το Predator
- Ουκρανία: «Η Ρωσία ετοιμάζεται για έναν παρατεταμένο πόλεμο»
- Bank of England: Αύξηση 50 μονάδων στο επιτόκιο – «Απαιτείται περαιτέρω σύσφιγξη»
- Ιατρικό Αθηνών: Οριακή άνοδος τζίρου στο εννεάμηνο
- Τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ τα κέρδη σπείρας από παράνομες υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης
- Σημαντικές προσωπικότητες στην παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου της Μισέλ Ομπάμα «Το Φως Μέσα μας»
- ΕΚΤ: Αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης – Στο 2,5% το βασικό επιτόκιο – Προειδοποιεί για περαιτέρω αυξήσεις
- Λήγει στις 20 Δεκεμβρίου η προθεσμία για την ψηφιακή απογραφή του χρόνου εργασίας στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ»
- ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ: Στα 2,9 εκατ. ευρώ τα EBITDA το 9μηνο – Θετικές προοπτικές για το 2023 – Επανακάμπτει η αγορά της Κίνας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Επίσημα εγκαίνια για το ON Residence στη Θεσσαλονίκη
- Παρατείνεται η προθεσμία ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων
- Επικοινωνιακό launch των συμπληρωμάτων Nordaid στην Ελλάδα
- Η αναπτυξιακή στρατηγική του ΟΛΘ στο επίκεντρο του Συμβουλίου Χρηστών Λιμένος Θεσσαλονίκης
- Βουλή: Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ να δοθούν τα στοιχεία λογαριασμών εταιρειών που σχετίζονται με τις υποκλοπές
- Κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις: Παράταση μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2023 για τη δήλωσή τους
- 30-Year Anniversary Party από τη Body Action
- Δύο νέα κανάλια ντοκιμαντέρ στη Nova
- Ουκρανία: Ρωσικές επιθέσεις σε υποδομές στο Χάρκοβο