ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Ενστάσεις, απορίες και διευκρινίσεις για τη λίστα – Ποιοί …”κλωτσάνε” για τη συμφωνία

(upd)Εποικοδομητική συζήτηση με επίκεντρο τη λίστα των μεταρρυθμίσεων, που έστειλε η κυβέρνηση στους θεσμικούς εταίρους, έγινε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Κατά τη συζήτηση διατυπώθηκαν επί μέρους επιφυλάξεις. Σύμφωνα με άλλες πηγές, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εξέφρασε αντιρρήσεις, ενώ προηγουμένως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ενημέρωσαν τα μέλη του οργάνου, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις και τη σύνταξη της λίστας.

Αρκετοί υπουργοί έθεσαν διευκρινιστικές ερωτήσεις στους κ.κ. Τσίπρα και Βαρουφάκη, ενώ κατά τη συζήτηση έγινε ευρεία ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα και το νομοθετικό έργο που ακολουθεί.

Η κυβέρνηση αναμένει πρώτα την ψήφιση της συμφωνίας από τα κοινοβούλια των κρατών-μελών της ΕΕ και στη συνέχεια θα αποφασιστεί η διαδικασία στο ελληνικό κοινοβούλιο, είπε η ίδια κυβερνητική πηγή.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Συνεδριάζει στις 11 το πρωί της Τρίτης το Κυβερνητικό Συμβούλιο στο επίκεντρο του οποίου θα βρεθεί η λίστα με τα μέτρα των επόμενων 120 ημερών που εστάλη στους θεσμούς.

Αναμένεται, επίσης, να συγκληθούν η Πολιτική Γραμματεία και η Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακο θα γίνει προσπάθεια να υπάρξει σύγκληση και της Κεντρικής Επιτροπής.

Το κυβερνητικό συμβούλιο συνεδριάζει εν μέσω αντιδράσεων εντός του ΣΥΡΙΖΑ κατά της Συμφωνίας.

ΠΟΙΟΙ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ

Η πρώτη ηχηρή αντίδραση ήρθε από τον Μανώλη Γλέζο, ο οποίος σε άρθρο του εξέφρασε τη διαφωνία του για τους χειρισμούς της κυβέρνησης και ζήτησε συγγνώμη, γιατί-όπως ανέφερε-συνήργησε στην ψευδαίσθηση. Κάλεσε, μάλιστα, όλα τα μέλη, φίλους και οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίδραση.

Ευθεία κριτική στη στάση του οικονομικού επιτελείου στη διαπραγμάτευση με το Eurogroup την Παρασκευή άσκησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Λαπαβίτσας τονίζοντας ότι «προφανώς η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα δεν ήταν έτοιμη γι’ αυτό προέκυψε αυτή η προβληματική συμφωνία».

Mιλώντας στα “Parapolitika 90,1″ είπε πως έπρεπε να «είμασταν έτοιμοι για τον εκβιασμό της Παρασκευής και έπρεπε να είχαν ληφθεί μέτρα για τη χρηματοδότηση των τραπεζών πριν βρεθούμε στην πάρα πολύ δύσκολη θέση του ασφυκτικού διλλήματος που βρεθήκαμε».

Ο κ. Λαπαβίτσας εκτίμησε πως με αυτή τη συμφωνία αγοράσαμε χρόνο και σταθήκαμε όρθιοι αλλά έχουμε ένα χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών που θα είναι δύσκολο καθώς θα υπάρχει εποπτεία. Ζήτησε επίσης να υπάρξει πλήρης ενημέρωση για το τι περιλαμβάνει η συμφωνία με το Eurogoup. Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σε άρθρο του στο blog του ζητούσε άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς εξέφρασε τις «βαθιές ανησυχίες» του για τη συμφωνία του Eurogroup και για τις μεταρρυθμίσεις που αναμένεται να προτείνει η κυβέρνηση στους εταίρους.

Επίσης, άρθρο του δικτυακού τόπου iskra, που πρόσκειται στην Αριστερή Πλατφόρμα, περιγράφει τη συμφωνία του Eurogroup υπό τον τίτλο «Συμφωνία-αίνιγμα στο Eurogroup», ενώ σε δύο συνεντεύξεις του στον κυριακάτικο Τύπου ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης τονίζει ότι «το ριζοσπαστικό πρόγραμμά μας πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως και με συνέπεια. Καμία συμφωνία στο Eurogroup δεν πρέπει να ακυρώσει το κυβερνητικό πρόγραμμα».

Και ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος ζήτησε να μην δεχθεί η κυβέρνηση υποχωρήσεις και έθεσε τη δική του κόκκινη γραμμή, προειδοποιώντας: «εγώ δεν πρόκειται να μείνω στο υπουργείο, αν δεν μείνουν οι καθαρίστριες. Όχι εγώ, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε ένα τέτοιο κομβικό θέμα». Ο κ. Κατρούγκαλος σε νεότερες δηλώσεις του βέβαια εμφανίστηκε πιο …ήπιος, τονίζοντας πως “όποιος περιμένει κωλοτούμπα από την κυβέρνηση θα απογοητευτεί”.

Τη δική του προειδοποίηση έστειλε και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος λέγοντας ότι ο λαός δεν θα αντέξει νέα μέτρα και λιτότητα. Αναφερόμενος στο κείμενο που συμφωνήθηκε στο Eurogroup αναφέρει ότι «αν υλοποιηθεί κατά το γράμμα, το ύφος, την περιγραφή, τη σκληρότητα αυτό το προσύμφωνο, ο λαός δεν θα αντέξει».

Τη δίκη του παρέμβαση στις πολιτικές εξελίξεις και έκανε ο Μίκης Θεοδωράκης με τον οποίο θα συναντηθεί το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας, καλώντας την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να βρει τη δύναμη να πει «έστω και τώρα ‘ΟΧΙ’ στο ‘ΝΕΙΝ’ του Σόιμπλε». Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση το πρωί της Τρίτης με τον Μ. Θεοδωράκη στο σπίτι του τελευταίου με αντικείμενο την παρέμβαση αυτή.

Την ίδια ώρα το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Ρούντι Ρινάλντι, και επικεφαλής της ΚΟΕ, με δήλωσή του σημειώνει ότι η συμφωνία στην οποία υποχρεώνεται η χώρα, «είναι προβληματική, τόσο με τα σημερινά δεδομένα, όσο και σε ό,τι αφορά την προοπτική της». Παράλληλα εκτιμά ότι τα «μνημονιακά δεσμά δεν χαλαρώνουν», καθώς «καμιά αλλαγή δεν είναι επιτρεπτή» και σημειώνει ότι «η συνεχιζόμενη απώλεια κυριαρχίας και ο αμείλικτος έλεγχος της ευρωκρατίας επιβάλλουν στην κοινωνία καθολική ασφυξία και όχι μόνο οικονομική.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΚΡΙΤΕΣ

Να απαντήσει στις αντιδράσεις βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους, επιχειρεί ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Όσοι ζητούν “το 100%, εδώ και τώρα”,ας μην ξεχνούν ότι η λαϊκή εντολή προς τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι για λύση και ανάπτυξη εντός ευρώ, όχι για δραχμή», έγραψε στο twitter ο ευρωβουλευτής του κόμματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα