ΚΥΠΡΟΣ-ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Το ακραίο σενάριο Pimco προηγείται! “Δέσμιος” ο νέος Πρόεδρος;

Απότομη προσγείωση στα πραγματικά δεδομένα, στις ουσιαστικές προκλήσεις και στα στενά χρονικά πλαίσια που υπάρχουν στο χρηματοοικονομικό τομέα θα χρειαστεί να κάνει ο νικητής των εκλογών της Κυριακής.
Η ένταση της προεκλογικής εκστρατείας και η σκληρή μάχη για την εξουσία έχει αναγκάσει τους υποψηφίους να στριμωχθούν σε θέσεις που δύσκολα θα μπορέσουν να διατηρήσουν χωρίς να εκτροχιάσουν τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές.

Η αποτελεσματική διαχείριση των μεγάλων προκλήσεων ίσως να συνεπάγεται την άμεση αποστασιοποίηση από προεκλογικές δεσμεύσεις.

Οι προσδοκίες, για παράδειγμα,

που έχουν καλλιεργηθεί για διαπραγμάτευση της δυνατότητας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με το βασικό, αντί το ακραίο σενάριο, ενδέχεται να διαψευσθούν νωρίς μετά τις εκλογές.
Εντός της συντονιστικής επιτροπής και σε σημαντικά ευρωπαϊκά κέντρα είναι διάχυτη η άποψη πως η ανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει να γίνει με το ακραίο σενάριο. Τα ξένα μέλη της συντονιστικής επιτροπής έχουν λάβει γνώση των σκέψεων που γίνονται για διορισμό νέου οίκου για να επανεξετάσει τα δεδομένα στις τράπεζες, και φέρονται να θεωρούν ανέφικτη αυτή τη λύση.

Εκτιμούν ότι οι παραδοχές και οι παράμετροι που χρησιμοποίησε η Pimco είναι αυστηρές αλλά όχι ακραίες και ότι τα χρονικά πλαίσια δεν επιτρέπουν πειραματισμούς με νέες διαδικασίες.

Το επιχείρημα των πιστωτών είναι ότι από τότε που ξεκίνησε η έρευνα της Pimco και ορίστηκαν τα μακροοικονομικά σενάρια, οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί, με αποτέλεσμα «το ακραίο σενάριο να έχει γίνει το βασικό», όπως λέχθηκε χαρακτηριστικά στη StockWatch.

Πιθανή επιμονή της νέας κυβέρνησης στην ανακεφαλαιοποίηση με το βασικό σενάριο αναμένεται να συναντήσει αντιστάσεις, με κίνδυνο την περαιτέρω καθυστέρηση στην οριστικοποίηση του μνημονίου.
Για τον ίδιο λόγο, υπάρχει ο κίνδυνος εκτροχιασμού της διαδικασίας σε περίπτωση που ο νέος πρόεδρος ανοίξει εκ νέου το θέμα των διαγνωστικών ελέγχων.

Αν και τα αποτελέσματα της Pimco θα τύχουν περαιτέρω διαπραγμάτευσης εντός της συντονιστικής επιτροπής, η όποια μετεκλογική αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων ενδέχεται να δημιουργήσει έλλειμμα αξιοπιστίας για τη νέα κυβέρνηση, οδηγώντας σε καθυστέρηση που θα σπρώξει την Κύπρο πιο κοντά σε χρεοκοπία.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που θα αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση είναι ότι δεν θα έχει το χρόνο να προσγειώσει «ομαλά» τις προσδοκίες που δημιούργησαν τα «ψηλά ντεσιμπέλ» της προεκλογικής εκστρατείας.

Το χρονικά πλαίσια είναι στενά: Λίγα 24ωρα μετά το διορισμό του, ο νέος υπουργός Οικονομικών θα κληθεί να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης ενώπιον του Eurogroup στις 4 Μαρτίου.

Οι τοποθετήσεις του θα δώσουν το στίγμα των κυπριακών προθέσεων και θα διαμορφώσουν την ταχύτητα με την οποία θα μπορούσαν να τρέξουν οι εξελίξεις τις επόμενες βδομάδες.

ΠΗΓΗ: STOCKWATCH

Keywords
Τυχαία Θέματα