ΚΥΠΡΟΣ: Τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης

Έντονο κομματικό στοιχείο, ανακύκλωση προσώπων και απουσία γυναικών χαρακτηρίζει το νέο υπουργικό συμβούλιο του Νίκου Αναστασιάδη.
Το ζωηρό κομματικό παρασκήνιο περιόρισε τα περιθώρια ελιγμών του νέου προέδρου, με αποτέλεσμα οι κομματικά ανεξάρτητοι διορισμοί να είναι η εξαίρεση αντί ο κανόνας.
Οι προσδοκίες για τεχνογνωσία και επιστημονική κατάρτιση φαίνεται σταμάτησαν στο διορισμό του Μιχάλη Σαρρή στο υπουργείο οικονομικών και του Χριστόφορου Πισσαρίδη στο

εθνικό συμβούλιο οικονομίας.
Στο κυβερνητικό σχήμα συμμετέχουν πάντως δύο γιατροί, ο γεροντολόγος Γιαννάκης Κασουλίδης και ο παθολόγος Πέτρος Πετρίδης. Ο Χρίστος Στυλιανίδης είναι επίσης οδοντίατρος.
Υπάρχουν επίσης τέσσερις νομικοί : Ιωνάς Νικολάου, Σωκράτης Χάσικος, Τάσος Μητσόπουλος και Κυριάκος Κενεβέζος.
Οι οικονομολόγοι είναι δύο, Μιχάλης Σαρρής και Χάρης Γεωργιάδης. Ο Φώτης Φωτίου λογιστής και Νίκος Κουγιάλης είναι μηχανολόγος.

Η επιστροφή του Μιχάλη Σαρρή στο Υπουργείο Οικονομικών ως προσωπικότητα κοινής αποδοχής και οι Γιώργος Λακκοτρύπης και Πέτρος Πετρίδης προσκείμενοι μεν στο ΔΗΚΟ, δίνουν στο υπουργικό το στίγμα της τεχνοκρατίας που αναζητούσε να δώσει προεκλογικά ο κ. Αναστασιάδης.

Στο Υπουργικό του κ. Αναστασιάδη, βρίσκονται και δύο κομματικά στελέχη τα οποία συμμετείχαν σε προηγούμενες διακυβερνήσεις, ο Σωκράτης Χάσικος που διετέλεσε Υπουργός Άμυνας επί διακυβέρνησης Γλαύκου Κληρίδη και ο Φώτης Φωτίου που συμμετείχε στο Υπουργικό Συμβούλιο του Τάσσου Παπαδόπουλου ως Υπουργός Γεωργίας.

Στη μικρή αυτή ομάδα μπορεί να προστεθεί και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης ο οποίος επίσης διετέλεσε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επί διακυβέρνησης Γλ. Κληρίδη.

Σε σύγκριση με τη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου του Δημήτρη Χριστόφια, η απουσία γυναίκας υπουργού είναι εμφανής και είναι κάτι το οποίο σχολιάζεται αρνητικά.

Η επισήμανση αυτή υποδείχθηκε φορτικά στον κ. Αναστασιάδη, ο οποίος φρόντισε να επιλέξει κυρίως γυναίκες σε θέσεις επιτρόπων, για να μετριάσει τις αντιδράσεις.

Ωστόσο, οι προεκλογικές εξαγγελίες του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας ότι στο κυβερνητικό σχήμα θα περιληφθούν καταξιωμένοι τεχνοκράτες και ακαδημαϊκοί, «πνίγηκαν» τελικά από τις κομματικές πιέσεις.

Η παρουσία επίσης νέων προσώπων, περιορίζεται στο νέο Υπουργό Εμπορίου τον Γ. Λακκοτρύπη και τον Νίκο Κουγιάλη Υπ. Γεωργίας.

Η καινοτομία και το καινούργιο, όπως τουλάχιστον είχε τονιστεί κατά κόρο στην προεκλογική περίοδο, δεν φαίνεται να λεχει επιτευχθεί.

Το κομματικό παρασκήνιο που εκτυλίχθηκε ήταν πάντως μεγάλο, περιορίζοντας την ευχέρεια κινήσεων του προέδρου, που δεν ήθελε να δυσαρεστήσει στενούς του συνεργάτες.

Για παράδειγμα, αρχικά είχε προταθεί στον Τάσο Μητσόπουλο το υπουργείο παιδείας και είχε δώσει άτυπη έγκριση για το διορισμό του και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Ωστόσο ο κ. Μητσόπουλος, αρχικά αρνήθηκε καθώς είχε πρόθεση να παραμείνει στο κόμμα και να διεκδικήσει ενδεχομένως την προεδρία στο επόμενο εκλογικό συνέδριο.

Ο κ. Αναστασιάδης φέρεται να επέμενε στην υπουργοποίηση του κ. Μητσόπουλου, ο οποίος τελικά αποδέχθηκε μετά από έντονες προτροπές, θέτοντας όμως ως όρο να μη διοριστεί στο Υπουργείο Παιδείας, αλλά στο υπουργείο συγκοινωνιών και έργων.

πηγη: stockwatch

Keywords
Τυχαία Θέματα