ΚΥΠΡΟΣ: Στο τραπέζι και πάλι το “κούρεμα” των καταθέσεων – Για 15% πιέζει η Τρόικα – ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ

(upd) Στο τραπέζι βρίσκεται κι επισήμως η φορολόγηση των καταθέσεων όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής. Αρχίζει η κυπριακή υποχώρηση…

Η άτακτη υποχώρηση της κυπριακής κυβέρνησης ξεκινά, μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων για ρωσική στήριξη και καθώς η Τρόικα εμφανίζεται ανυποχώρητη. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Τρόικα πιέζει για

την επιβολή φόρου 15% στις καταθέσεις που ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ.

«Νομίζω πως είναι ξεκάθαρα στο τραπέζι, είναι κάτι που χρειάζεται να συζητηθεί για να δούμε εάν το κούρεμα των καταθέσεων, θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να συνεισφέρει στην οριστικοποίηση του πακέτου», δήλωσε ο κ. Σαρρής σε δημοσιογράφους επιστρέφοντας στην Κύπρο από τη Μόσχα.

Σύμφωνα άλλωστε με τις τελευταίες πληροφορίες, πρόταση -από κοινού ή χωριστά- για κάποιας μορφής «κούρεμα των καταθέσεων» ενδέχεται να καταθέσουν απόψε στην Βουλή τα δύο κόμματα, ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, που στηρίζουν την κυβέρνηση του προέδρου Ν. Αναστασιάδη.

Πάντως, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου έκανε λόγο για «ράδιο αρβύλα», όταν κλήθηκε από το κυπριακό πρακτορείο Ειδήσεων, να σχολιάσει φήμη που μεταδίδουν ΜΜΕ για επαναφορά του γενικού κουρέματος των καταθέσεων με πρόταση νόμου που θα καταθέσει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του.

«Εχουμε να ασχοληθούμε με άκρως σοβαρότερα ζητήματα από αυτά που μεταδίδονται από το ράδιο αρβύλα», είπε.

Ωστόσο, οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν πως επιβεβαιώνεται πλήρως η άποψη ότι η συμφωνία για την κυπριακή διάσωση δεν πρόκειται να κλείσει αν δεν μπει «χέρι» στις καταθέσεις, όπως επιθυμεί διακαώς το Βερολίνο, που έχει θέσει στο στόχαστρο τους Ρώσους καταθέτες στις κυπριακές τράπεζες.

Keywords
Τυχαία Θέματα