ΚΥΠΡΟΣ: Στο 150% του ΑΕΠ το χρέος το 2014 – Υποβάθμιση σε Caa3 από τη Moody’s

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης κατά τρεις βαθμίδες σε Caa3 από B3 προηγουμένως, προχώρησε η Moody’s, διατηρώντας το αρνητικό outlook για την οικονομία. Ο οίκος βλέπει αυξημένο τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Κύπρου αν και αυτό δεν αποτελεί το βασικό σενάριο για το 2013.Το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου προβλέπει ότι το χρέος
θα φθάσει στο 150% του ΑΕΠ το 2014 και θα ακολουθήσει πτωτική πορεία ώστε να μειωθεί περί το 100% του ΑΕΠ το 2020.

Για το ρωσικό δάνειο των 2,5 δισ. ευρώ η κυπριακή Κυβέρνηση ζήτησε επίσημα την επέκταση του χρόνου λήξης του δανείου κατά πέντε χρόνια, στο 2021, με περίοδο χάριτος δύο ετών και την έναρξη της πληρωμής κεφαλαίων το 2018.

ΠΟΙΟΙ ΚΡΑΤΟΥΝ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Ο διευθυντής Οικονομικών Ερευνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του υπουργείου Οικονομικών Ανδρέας Χαραλάμπους ανέφερε ότι οι εγχώριες τράπεζες διακρατούν το 48% του δημόσιου χρέους, οι εγχώριοι ασφαλιστικοί οργανισμοί και ταμεία προνοίας διακρατούν το 4%, άλλοι εγχώριοι επενδυτές κατέχουν το 3%, ενώ ξένοι επενδυτές και πιστωτές διακρατούν το 45% του κυπριακού δημόσιου χρέους.Αναφερόμενος στις προϋποθέσεις για να καταστεί το χρέος διαχειρίσιμο, ο Χαραλάμπους επισήμανε ότι αυτοί είναι οι ευνοϊκοί όροι δανεισμού από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, το να υπάρξουν πρωτογενή πλεονάσματα, να συμφωνηθεί η επιμήκυνση της λήξης του ρωσικού δανείου των 2,5 δισ. ευρώ κατά πέντε έτη, να ιδιωτικοποιηθούν περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου και να εξασφαλιστούν περαιτέρω έσοδα ύψους 1 δισ. ευρώ, να διατεθεί ξανά σε ιδιώτες επενδυτές το ποσοστό της κυβέρνησης στον τραπεζικό τομέα εκτιμώμενης αξίας 2 δισ. ευρώ και να εξασφαλιστούν έσοδα από τόκους από υβριδικά εργαλεία, τα Μετατρέψιμα Αξιόγραφα Ενισχυμένου Κεφαλαίου – Coco’s.

Keywords
Τυχαία Θέματα