ΚΥΠΡΟΣ: Σήμα κινδύνου από την Κομισιόν – Τι λέει για οικονομία και τράπεζες

Σημαντικούς κινδύνους εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία, τόσο σε εξωτερικό όσο και σε εγχώριο επίπεδο, όπως επισημαίνει η Κομισιόν σε σημερινή της έκθεση.

Η Κομισιόν αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της για τη συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας το 2013 σε 3,5%, από 2,3% που εκτιμούσε στη φθινοπωρινή της έκθεση. Για το 2014, προβλέπει επιβράδυνση της συρρίκνωσης στο 1,3%, καθώς η αύξηση της επενδυτικής δραστηριότητας στον τομέα της ενέργειας αναμένεται να επηρεάσει θετικά τα οικονομικά μεγέθη.

Στην εγχώρια αγορά οι κίνδυνοι έγκειται στις συνθήκες της εγχώριας αγοράς πιστώσεων,

λόγω της απομόχλευσης του χρηματοπιστωτικού τομέα, της επιδείνωσης των συνθηκών στην αγορά εργασίας, της μεγαλύτερης από την αναμενόμενη πτώση στις τιμές των ακινήτων, και της απώλειας της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων και των καταναλωτών λόγω της παρατεταμένης οικονομικής αβεβαιότητας.

Επιπλέον, η Κομισιόν προειδοποιεί ότι η αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα μπορεί να έχει σημαντικότερες επιπτώσεις που σχετίζονται με τον τομέα των επαγγελματικών και επιχειρηματικών υπηρεσιών. Παρά τις πρόσφατες εξελίξεις, η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί οικονομικό κίνδυνο για την Κύπρο, σημειώνει η έκθεση.

Όσον αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα, αναμένεται να ανέλθει στο 4,5% φέτος, ενώ για το 2014 προβλέπεται να μειωθεί στο 3,8%. Χειρότερες είναι και οι εκτιμήσεις για την πορεία της ανεργίας. Για το τρέχον έτος, το ποσοστό της ανεργίας εκτιμάται να ανέλθει στο 13,7%, ενώ για το 2014 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 14,2%.

Για το δημόσιο χρέος, η Κομισιόν εκτιμά ότι θα ανέλθει φέτος στο 93,1% επί του ΑΕΠ και στο 97% το 2014. Ωστόσο, στις εν λόγω προβλέψεις της Κομισιόν δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν οι επιπτώσεις της χρηματοδοτικής στήριξης που ζήτησε η Κύπρος, οι οποίες αναμένεται να έχουν επιβαρυντικές συνέπειες στην εξέλιξη του χρέους.

Keywords
Τυχαία Θέματα