ΚΥΠΡΟΣ: Οι φορολογούμενοι θα “φορτωθούν” το κούρεμα των Ταμείων

12:09 9/4/2013 - Πηγή: BankWars

Στους φορολογούμενους φαίνεται να μεταφέρεται το βάρος της αποζημίωσης των ταμείων προνοίας που θα υποστούν απώλειες λόγω ανασφάλιστων καταθέσεων που είχαν στη Λαϊκή και στην Τρ. Κύπρου, μεταδίδει το stockwatch.

Το θέμα συζητήθηκε σήμερα σε κοινή συνεδρία των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Εργασίας και ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ανέλυσε το σκεπτικό της κυβερνητικής ρύθμισης που προωθείται για το θέμα.

Τόσο ο υπουργός όσο και ο διοικητής επανέλαβαν ότι οι εξαιρέσεις που

δόθηκαν σε χρηματοοικονομικούς οργανισμούς από το κούρεμα πρέπει να επανεξεταστούν.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, τα ταμεία προνοίας και συντάξεως που είχαν καταθέσεις στη Λαϊκή θα παραμείνουν στην τράπεζα γιατί αν μετακινούνταν στην Τρ. Κύπρου τότε το κούρεμα στις καταθέσεις στην BOCY θα εκτοξευόταν σε πολύ πιο ψηλά νούμερα.

Υπέδειξε παράλληλα ότι συμφωνήθηκε με την τρόικα ότι όταν η κυβέρνηση λάβει το δάνειο ύψους €10 δισ. θα χρηματοδοτηθούν τα ταμεία προνοίας που βρίσκονται στη Λαϊκή πλήρως, για να βρεθούν στην ίδια θέση με τα ταμεία προνοίας της Τρ. Κύπρου.

Ο κ. Γεωργιάδης έφερε ως παράδειγμα εάν το κούρεμα στην Τρ. Κύπρου είναι 50%, τότε τα ταμεία προνοίας που βρίσκονται στη Λαϊκή θα έχουν το ίδιο επίπεδο.

Σημείωσε εξάλλου ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση περιλήφθηκε στο μνημόνιο, προσθέτοντας ότι «θα πάρουμε δανεικά για να ξεπληρώσει ο πολίτης σε βάθος χρόνου».

Ο δεύτερος άξονας, είπε ο υπουργός, είναι η ετοιμασία σχεδίου από την κυβέρνηση για πρόσθετη αποζημίωση στο μέγιστο βαθμό με τρόπο ο οποίος δεν θα επιβαρύνει τους υπόλοιπους καταθέτες.

Το κράτος, σημείωσε, θ’ αναλάβει την ευθύνη για να περιορίσει στο μέγιστο βαθμό τη ζημιά που θα υποστούν τα ταμεία προνοίας.

Όπως εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης, μετά τον προσδιορισμό του τελικού ποσοστού στην Τρ. Κύπρου, να υπολογιστεί και να καταγραφεί η ζημιά για τον κάθε εργαζόμενο και για το κάθε ταμείο προνοίας.

«Το ποσοστό της ζημιάς», σημείωσε, «της ημέρας που ο εργαζόμενος θα παίρνει σύνταξη, θα το παίρνει από το κράτος μέσω του κρατικού προϋπολογισμού για ποσοστό για το οποίο θα συμφωνηθεί».

Είπε εξάλλου ότι θα υπάρχει δείκτης αναπροσαρμογής διατήρησης της αξίας, προσθέτοντας ότι αυτό θα διασφαλίσει κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά μέσω του κρατικού προϋπολογισμού σε βάθος χρόνου.

Όσον αφορά τα ταμεία προνοίας της Τρ. Κύπρου, ο υπουργός επισήμανε ότι τα ποσά που θα χαθούν θα αποζημιωθούν με μετοχές της τράπεζας, τονίζοντας ότι θα πρέπει οι κάτοχοι των συγκεκριμένων ταμείων προνοίας να επιλέξουν τη συγκεκριμένη ρύθμιση ή την κρατική στήριξη.

Όσον αφορά τους εργαζόμενους της Τρ. Κύπρου και της Λαϊκής οι οποίοι θ’ αποχωρήσουν από τις θέσεις εργασίας τους, είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει ειδική ρύθμιση μέσω σχεδίου πρόωρης αφυπηρέτησης. Δηλαδή να δοθούν κίνητρα για να διευκολυνθεί η αποχώρηση των συγκεκριμένων εργαζομένων.

Από την πλευρά του ο διοικητής της ΚΤ Πανίκος Δημητριάδης, ανέφερε ότι συμφωνεί με τη θέση του υπουργού Οικονομικών, προσθέτοντας ότι το θέμα αφορά πολιτικούς χειρισμούς.

Υπέδειξε εξάλλου ότι κατά τις συνομιλίες που είχαν με την τρόικα λέχθηκε ότι πρέπει η αντιμετώπιση των ταμείων προνοίας της Λαϊκής να είναι ίδια με τα ταμεία προνοίας της Τρ. Κύπρου με πόρους από το πρόγραμμα που θα λάβει η κυβέρνηση.

Ο κ. Δημητριάδης επανέλαβε ωστόσο ότι όσο περισσότερες εξαιρέσεις υπάρχουν από το κούρεμα τότε τόσο περισσότερο θα αυξηθεί το κούρεμα στις καταθέσεις της Τρ. Κύπρου.

Επ’ αυτού ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι μαζί με την ΚΤ θα επανεξετάσουν εξαιρέσεις με έμφαση κυρίως τα πιστωτικά ιδρύματα και ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα