ΚΥΠΡΟΣ: Απάντηση στην κινδυνολογία της Moody’s – «Προέβλεπαν και ύφεση 12%»

13:48 6/8/2014 - Πηγή: BankWars

[UPD] Αποστάσεις από τις πρόσφατες εκτιμήσεις της Moody’s για πιθανή χρεοκοπία της Κύπρου κρατά η Λευκωσία, υπενθυμίζοντας ότι ο οίκος αξιολόγησης προέβλεπε κάποτε ύφεση 12% για το 2013.

Η κυπριακή κυβέρνηση «επιθυμεί να αναφέρει ότι πάντοτε σημειώνει το περιεχόμενο των ανακοινώσεων των διαφόρων οίκων αξιολόγησης», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε σχέση με τον συγκεκριμένο

οίκο, ο εκπρόσωπος υπενθυμίζει τις προβλέψεις που είχε δημοσιοποιήσει για ύφεση 12% το 2013, η οποία τελικά καταγράφτηκε στο 5,4%.

«Η κυβέρνηση σε συνεργασία με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, τους κοινωνικούς εταίρους και πάνω από όλα με τη στήριξη του κυπριακού λαού θα συνεχίσει την προσπάθεια για την πλήρη ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας», καταλήγει η δήλωση.

TI ΛΕΕΙ Η MOODY’S

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα η Moody’s Investors Service, η αξιολόγηση Caa3 (θετικό outlook) της Κύπρου, αντικατοπτρίζει τους συνεχιζόμενους πιστωτικούς κινδύνους που σχετίζονται με τα δημόσια οικονομικά της χώρας, καθώς επίσης και με τον συνεπαγόμενο αυξημένο κίνδυνο χρεοκοπίας μεσοπρόθεσμα.

Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, η κύρια πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι κυπριακές αρχές είναι η παροχή βοήθειας στις κυπριακές τράπεζες να αντιμετωπίσουν το υψηλό ποσοστό το μη εξυπηρετούμενων δανείων τους (NPLs) – ο μέσος όρος του συστήματος είναι στο 45% – εκ των οποίων το ένα τρίτο αντιστοιχεί σε στεγαστικά δάνεια.

Από δημοσιονομική σκοπιά, σημειώνει η Moody’s, το πρωτογενές πλεόνασμα έχει συρρικνωθεί από το 3,2% του ΑΕΠ το 2012, στο 2% του ΑΕΠ το 2013, το οποίο είναι κάτω του στόχου που έχει τεθεί από το πρόγραμμα της τρόικας. Επιπροσθέτως, η κυβέρνηση πρόσφατα βελτίωσε το προφίλ της απόσβεσης του χρέους, με την πρόωρη αποπληρωμή ομολόγου λήξης 2017, χάρη στα έσοδα που συγκεντρώθηκαν από τις διεθνείς αγορές.

Keywords
Τυχαία Θέματα