ΚΥΠΡΟΣ – ΜΝΗΜΟΝΙΟ: Τι προβλέπει το προσχέδιο Μνημονίου της Κύπρου – Τι ζητά το ΔΝΤ – Όλα τα εφιαλτικά μέτρα

16:42 1/4/2013 - Πηγή: BankWars

Επώδυνα μέτρα περιλαμβάνει το προσχέδιο Μνημονίου της Κύπρου που αναμένεται να υπογραφεί την Τετάρτη, με μειώσεις μισθών στο δημόσιο, περικοπές κοινωνικών επιδομάτων, αποκρατικοποιήσεις και ρήτρα λήψης πρόσθετων μέτρων σε περίπτωση αποκλίσεων.

Συμφωνα

με ρεπορτάζ της εφημερίδας “Φιλελεύθερος” της Κύπρου, στο μνημόνιο τονίζεται ρητά και κατηγορηματικά πως η επαναφορά των δημοσίων οικονομικών της χώρας σε βιώσιμα επίπεδα αποτελεί προτεραιότητα, με στόχο τη σταθεροποίηση της κυπριακής οικονομίας και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης.

Οι βασικοί μακροπρόθεσμοι στόχοι του μνημονίου της Κύπρου έχουν ως εξής:

- Συνέχιση της τρέχουσας διαδικασίας δημοσιονομικής προσαρμογής με στόχο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 4% του κυπριακού ΑΕΠ το 2017 και την διατήρησή του σε αυτά τα επίπεδα τα επόμενα χρόνια.

- Διόρθωση των υπερβολικών ελλειμμάτων του κρατικού προϋπολογισμού το συντομότερο δυνατό.

- Για τον σκοπό αυτό απαιτείται πλήρης εφαρμογή των μέτρων που συμφωνήθηκαν στις 23 Νοεμβρίου του 2012 σε τεχνικό επίπεδο και τα οποία ανέρχονται στο 7,5% του ΑΕΠ της Κύπρου για το διάστημα 2012-2017, ενώ μόνο για το 2013 τα μέτρα υπολογίζονται στο 1,5% του ΑΕΠ.

- Τον περιορισμό της αύξησης του μισθολογικού κόστους του δημοσίου καθώς και των κοινωνικών επιδομάτων με παράλληλη ελαχιστοποίηση του αντίκτυπου της δημοσιονομικής εξυγίανσης στις αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

- Συγκράτηση των δαπανών μεσοπρόθεσμα, βελτίωση του φορολογικού μηχανισμού καθώς και την υιοθέτηση διαρθρωτικών μέτρων.

Όπως τονίζεται επίσης στο μνημόνιο, σε περίπτωση υποαπόδοσης των μέτρων με αποτέλεσμα χαμηλότερα έσοδα ή υψηλότερες κοινωνικές δαπάνες, η κυπριακή κυβέρνηση οφείλει να είναι έτοιμη να προχωρήσει στη λήψη επιπρόσθετων μέτρων, όπως για παράδειγμα η μείωση των δαπανών.

Αντίθετα, ενδεχόμενα έκτακτα έσοδα της κυπριακής κυβέρνησης που θα υπερβαίνουν τον στόχο του μνημονίου θα κατευθύνονται κατά προτεραιότητα στην μείωση του κρατικού χρέους.

Ταυτόχρονα, το μνημόνιο προβλέπει τη δημιουργία ειδικού ταμείου στο οποίο θα κατευθύνονται και θα αξιοποιούνται όλα τα δημόσια έσοδα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Για τον ίδιο τομέα προβλέπονται επίσης αποκρατικοποιήσεις κρατικών εταιρειών όπως η εταιρεία ηλεκτρισμού ΑΗΚ καθώς και η πλήρης συμμόρφωση με το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ (τρίτο ενεργειακό πακέτο).

Νωρίτερα μεταδίδαμε:

Δεύτερο μνημόνιο εξορθολογισμού των δημόσιων δαπανών στην Κύπρο, προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέποντας, μεταξύ άλλων, την απώλεια θέσεων 2.000 εκπαιδευτικών και τη μείωση μισθών στο δημόσιο κατά 5%, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Πολίτης».

Με την ένδειξη «μόνο για επίσημη χρήση», το δεύτερο μνημόνιο, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα, προβλέπει μειώσεις μισθών στο Δημόσιο από το 3% (που είχαν συμφωνηθεί στο πρώτο μνημόνιο, αρχίζοντας από το 2014) στο 5%. Με αυτό το μέτρο, σύμφωνα με το ΔΝΤ, εξοικονομείται 0,3% από το ΑΕΠ του κράτους.

Το δεύτερο μνημόνιο, το οποίο υπογράφεται μόνο από το ΔΝΤ, και όχι τα άλλα μέλη της τρόικας, προβλέπει ακόμα κατάργηση του 13ου μισθού και αντικατάστασή του με ενιαίο ποσό ύψους 500 ευρώ. Με το μέτρο αυτό εξοικονομούνται συνολικά δαπάνες που αναλογούν στο 0,9% του ΑΕΠ.

Τα δύο αυτά μέτρα, τα οποία κρίνονται ως και τα σημαντικότερα, εξαρτώνται, σύμφωνα με το ΔΝΤ, από τις ανάγκες αναχρηματοδότησης του τραπεζικού τομέα της Κύπρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα