ΚΥΠΡΟΣ – ΕΚΛΟΓΕΣ: Πρόεδρος ο Νίκος Αναστασιάδης με 57,48%

Σύμφωνα με τα επίσημα τελικά αποτελέσματα των επαναληπτικών εκλογών στην Κύπρο, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, που στηρίχθηκε από το ΔΗΚΟ και το ΕΥΡΩΚΟ, είναι ο έβδομος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο

κ. Αναστασιάδης έλαβε 236.965 ψήφους, ποσοστό 57.48% Ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ Σταύρος Μαλάς εξασφάλισε 175.267 ψήφους, ποσοστό 42.52%.

Η αποχή ανήλθε στο 18,42% Ο κ. Μαλάς συνεχάρη και δημόσια τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο. Τον κ. Αναστασιάδη συνεχάρη τηλεφωνικώς και ο απερχόμενος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας.

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, PIMCO, ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ DEBATE

Αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου θα επιδιώξει ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, αν εκλεγεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας την ερχόμενη Κυριακή.

- Ερωτηθείς αν θα ζητήσει την παραίτηση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη λόγο του τρόπου που χειρίστηκε την PIMCO, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «ο κ. Δημητριάδης θα πρέπει να κατανοήσει ότι αυτό που χρειάζεται είναι η συνεργασία. Αυτό θα κρίνει και τη σχέση μας».

- Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχουν περιθώρια να παζαρέψουμε το μνημόνιο, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι θα πρέπει να δούμε αν υπάρχουν κάποιες στρεβλώσεις που αφορούν ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

- Αναφέρθηκε σε «μεγάλο αγώνα» για να δούμε πώς να αποφύγουμε ιδιωτικοποιήσεις και να μειώσουμε την οδυνηρότητα αυτών που συμφωνήθηκαν. Ανέφερε ότι θα πρέπει να μην προκληθεί εργατική και κοινωνική αναταραχή.
Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «έχουμε αποταθεί σε ευρωπαϊκά και όχι μόνο κράτη, για βραχυπρόθεσμο δάνειο», προσθέτοντας ότι δεν έχουμε πολυτέλεια για επ’αόριστον διαπραγματεύσεις.

- Σε ερώτηση αν αναμένεται να μειωθεί ο κατώτατος μισθός που τώρα στέκει στα €780, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι αυτό το οποίο είπε αναφέρεται στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. «Είπα ότι σε περιόδους κρίσης, ύφεσης, δεν αυξάνεις τον κατώτατο μισθό. Ο κατώτατος κατοχυρώνεται από μνημόνιο. Δεν πρέπει να δημιουργείς συνθήκες πίεσης σε επιχειρήσεις γιατί μετά θα έχεις αδήλωτη και παράνομη εργασία.
Απαντώντας πώς θα μπορεί ο κόσμος να πληρώνει τις υποχρεώσεις του, ο κ. Αναστασιάδης πρότεινε την επιμήκυνση δανείων, σταδιακή αποπληρωμή, χαμηλότερες δόσεις. Παράλληλα είπε ότι θα πρέπει να υπάρχει οροφή του επιτοκίου και να σταματήσουν οι τράπεζες να κάνουν το ρόλο του τοκογλύφου – έτσι να προστατεύσουμε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα.

- Είπε επίσης ότι αποτελεί υποχρέωση τραπεζών να προστατεύσουν όσους εξαπάτησαν μέσω του θέματος των αξιόγραφων.

- Σε ερώτηση αν θα προωθήσει νέα φορολογικά μέτρα, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ουδέποτε ανέφερε ότι θα αυξηθούν οι φορολογίες ενώ για το νόμο που αφορά το Φόρο ακίνητης Ιδιοκτησίας, «θα το δούμε, να κάνουμε δικαιότερο σύστημα αλλά όχι το καταστροφικό νομοσχέδιο που έφεραν στη Βουλή».

- Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα των Financial Times ότι υπάρχει ανησυχία ότι μπορούν να καμφθούν οι αντιστάσεις του και πώς θα αντιμετωπίσει τις πιέσεις δημοσιεύματος σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι σήμερα έδωσε συνέντευξη στην FT όπου έκανε ξεκάθαρο να μην διανοηθούν να ασκήσουν οποιαδήποτε πίεση στον κυπριακό ελληνισμό γιατί έχει οικονομική ανάγκη. Οσοι αποπειραθούν, είπε, θα εισπράξουν σθεναρή αντίσταση. Άλλο οικονομική ανάγκη και άλλο λύση του Κυπριακού, είπε, προσθέτοντας ότι θα εκπλήξει ευχάριστα όσους κινδυνολογούν μέσα από μαύρη προπαγάνδα ότι είμαι ο yes man. «Με αφήνουν αδιάφορος γιατί ήσυχος με συνείδηση πότε δεν επέτρεψα σε κανένα ότι τη ζήμιωσα ή πρόδωσα», κατέληξε..

Keywords
Τυχαία Θέματα