Κυπριακές τράπεζες: Δηλώσεις των γενικών διευθυντών στο 2ο φόρουμ – Τα επόμενα βήματα

Η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου που χρησιμοποιείται, η ανάγκη για διαφάνεια, για άρση των υπόλοιπων περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων, καθώς και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πελατών ήταν τα κύρια στοιχεία που απασχόλησαν τη συζήτηση για τον τραπεζικό τομέα της Κύπρου μέσα από τα μάτια των διευθύνσεων των τραπεζών, στο 2ο φόρουμ τραπεζών

Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε, στη Λευκωσία, την Πέμπτη.

Το κυπριακό τραπεζικό σύστημα χρειάζεται τη στήριξή μας, ανέφερε κατά την παρέμβασή του ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Κύπρου Μιχάλης Λούης, ο οποίος μίλησε για τις προκλήσεις και το μέλλον του τραπεζικού συστήματος στην Κύπρο. Πρέπει, πρόσθεσε, «να σταματήσουμε να δαιμονοποιούμε το σύστημα».

Δεν υπάρχει χώρα, είπε, που να μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ένα καλό τραπεζικό σύστημα.
Οι ξένοι επενδυτές και οι καταθέτες έχουν αρχίσει σταδιακά να επιστρέφουν, ανέφερε, σημειώνοντας παράλληλα ότι «οι Κύπριοι πρέπει να εμπιστευθούν και να υποστηρίξουν το τραπεζικό μας σύστημα και πάλι».

Τη θέση ότι για να αποφευχθεί στο μέλλον η δημιουργία νέας “φούσκας” «θα πρέπει να αποφύγουμε να κτίσουμε κάστρα στην άμμο», εξέφρασε ο γενικός διευθυντής της συνεργατικής κεντρικής τράπεζας Μάριος Κληρίδης, ο οποίος στην παρουσίασή του παρέθεσε τις παραμέτρους που χαρακτήριζαν το κυπριακό τραπεζικό μοντέλο, πριν, κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά την κρίση.

Είπε επίσης ότι ο τρόπος που λειτουργούν οι τράπεζες πρέπει να καταστεί «βαρετός», δηλαδή όπως εξήγησε, στερεός, σταθερός, αξιόπιστος και ασφαλής. Πρέπει οι τράπεζες να διασφαλίσουν ότι τα δάνεια που παραχωρούν χρησιμοποιούνται για το σκοπό που παραχωρήθηκαν και ότι θα λάβουν πίσω τα χρήματά τους. Πρόσθεσε ακόμα ότι οι τράπεζες στην Κύπρο έχουν χάσει την εμπιστοσύνη των πελατών τους και πρέπει να την ανακτήσουν.

Το τεράστιο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) συμπεριλήφθηκε στα κύρια σημεία της παρουσίασης του διευθύνοντος σύμβουλου της Τράπεζας Πειραιώς Κύπρου Γιώργου Άππιου, ο οποίος μίλησε για τις προτεραιότητες και το σχέδιο δράσης για τα επόμενα δύο χρόνια για τις διευθύνσεις τραπεζών.

Είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα για όλες τις τράπεζες τις Κύπρου, είπε, προσθέτοντας ότι το ίδιο ισχύει ίσως όχι στον ίδιο βαθμό και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο κ. Άππιος έκανε λόγο μεταξύ άλλων για την ανάγκη οι διευθύνσεις των τραπεζών να επανασχεδιάσουν και να επαναξιολογήσουν το επιχειρηματικό μοντέλο των τραπεζών. Κάτι πρέπει ν` αλλάξει, είπε, προσθέτοντας ότι η τιμολόγηση πρέπει να γίνεται ανάλογα με τον κίνδυνο που αναλαμβάνεται.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Κύπρου Γιώργος Γεωργίου προέβηκε σε μια ανάλυση της αξιολόγησης ποιότητας περιουσιακών στοιχείων των ευρωπαϊκών τραπεζών και των τεστ αντοχής που διενεργήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών. Είπε επίσης ότι λόγω της κρίσης έχουν γίνει πιο αυστηροί οι κανόνες τους οποίους υποχρεούνται οι τράπεζες να ακολουθούν και ότι αυτό κοστίζει.

Αναφερόμενος στο επιχειρηματικό μοντέλο που θα πρέπει να ακολουθηθεί ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνει καλύτερη διαχείριση πόρων και ότι οι καταναλωτές θα πρέπει ν` αποδεχθούν ότι πλέον θα πρέπει να πληρώνουν για υπηρεσίες που παλιότερα προσφέρονταν δωρεάν.

Είπε επίσης ότι οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν σε σοβαρή επένδυση στον τομέα της πληροφορικής.

Οι τράπεζες θα πρέπει να απλοποιήσουν τις διαδικασίες τους, να ενεργούν με διαφάνεια και να έχουν τον πελάτη στο επίκεντρο της λήψης των αποφάσεων τους, δήλωσε κατά την παρουσίασή του ο διορισθείς διευθύνων σύμβουλος τη Ελληνικής Τράπεζας Μπερτ Πίλς, ο οποίος όπως ανέφερε αναμένει να λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η διαφάνεια είναι εξαιρετικά σημαντική, είπε, προσθέτοντας ότι όλες οι τράπεζες πρέπει να ενεργούν με πλήρη διαφάνεια. Σε αναφορά του για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, έκανε λόγο για τον «μεγάλο ελέφαντα στο δωμάτιο» και εξέφρασε τη δική του θέση ότι θα πρέπει το θέμα να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά. Τα προβλήματα, είπε, δεν θα επιλυθούν ωσότου τα αντιμετωπίσεις. Ανέφερε επίσης ότι η εσκεμμένη πρακτική δανειοληπτών να μην πληρώνουν τα δάνειά τους είναι κοινωνικά απαράδεκτη.

Στην ανάγκη άρσης των υπόλοιπων περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων αναφέρθηκε κατά την παρέμβασή του ο διευθύνων σύμβουλος της RCB Bank στην Κύπρο Κίριλ Ζιμάριν. Είπε επίσης ότι ενώ το 2010 οι διεθνείς τράπεζες κατείχαν μερίδιο 8% των τραπεζικών εργασιών σήμερα αντιπροσωπεύουν το 22%.

Παρά τους περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων, ανέφερε, οι διεθνείς τράπεζες έχουν παραμείνει και συνεχίζουν να λειτουργούν στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι «αυτό αποτελεί επίσης μία ένδειξη εμπιστοσύνης».

Ο μόνος τρόπος αναζωογόνησης της οικονομίας είναι να υπάρξουν νέες επενδύσεις, ανέφερε από την πλευρά του ο διευθυντής λιανικών πωλήσεων και τραπεζικών εργασιών για μικρομεσαίες επιχειρήσεις Χάρης Πουανκαρέ. Αυτές μπορεί να προέλθουν, σύμφωνα με τον ίδιο από την κυβέρνηση, η οποία αυτή τη στιγμή μπορεί να επενδύσει μικρά ποσά, από τους ξένους επενδυτές για τους οποίους η Κύπρος αποτελεί μια καλή ευκαιρία τώρα και από τους επιχειρηματίες στην Κύπρο.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για τον τραπεζικό τομέα είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, είπε.

Ανέφερε ακόμη ότι η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές επιλογές και εξέφρασε τη θέση ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με αποφασιστικότητα, με δίκαιο τρόπο και σύντομα.

ΠΗΓΗ: Stockwatch

Keywords
Τυχαία Θέματα