Κροατία: Πρόεδρος ο σοσιαλδημοκράτης Μιλάνοβιτς – Έχασε η Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς

08:51 6/1/2020 - Πηγή: BankWars

Ο πρώην πρωθυπουργός της Κροατίας και πρώην διπλωμάτης, Ζόραν Μιλάνοβιτς, κέρδισε τις προεδρικές εκλογές της χώρας.

Ο 53χρονος σοσιαλοδημοκράτης,κέρδισε άνετα την απερχόμενη αρχηγό του κράτους, Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Ο Μιλάνοβιτς επικρατεί με το 52,7% των ψήφων, έναντι 47,3% της αντιπάλου του.

«Οι πολίτες της Κροατίας με εξέλεξαν πρόεδρο της χώρας — όλων των Κροατών, όσων με υποστήριξαν και όσων όχι. Ξέρω ότι δεν ικανοποιώ τα γούστα αρκετών από

εσάς αλλά πρέπει να συνεχίσουμε, πρέπει να αποφύγουμε τους διχασμούς — είμαστε πολύ λίγοι. Είμαστε τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι που ψάχνουν μια θέση κάτω από τον ήλιο στην Ευρώπη, το καλύτερο μέρος να ζήσουμε παρ’ όλα τα προβλήματά μας», δήλωσε ο Μιλάνοβιτς.

Η Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς χρεώθηκε αρκετές γκάφες στην προεκλογική εκστρατεία: εμφανίστηκε να ταυτίζεται με τον δήμαρχο του Ζάγκρεμπ, που εμπλέκεται σε διάφορες υποθέσεις διαφθοράς, τραγουδώντας στα γενέθλιά του και υποσχόμενη να του πηγαίνει «γλυκά» αν καταλήξει «στη φυλακή», ενώ αποπειράθηκε επίσης να υποβαθμίσει τα εγκλήματα του καθεστώτος των Ουστάσι, συνεργατών των Ναζί στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι νοσταλγοί του οποίου αυξάνονται τελευταία στην Κροατία.

Keywords
Τυχαία Θέματα