Κριστίν Λαγκάρντ: Ένοχη για αμέλεια στη υπόθεση Ταπί

Ένοχη για αμέλεια κρίθηκε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά δεν της επιβλήθηκε ποινή.

Η Κριστίν Λαγκάρντ βρέθηκε στο εδώλιο του κατηγορουμένου για αμέλεια που οδήγησε σε κατάχρηση δημόσιου χρήματος όταν ενέκρινε, ως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας επί προεδρίας Σαρκοζί, τον διακανονισμό με τον επιχειρηματία.

Το ΔΣ του ΔΝΤ

θα συνεδριάσει εκτάκτως για να αξιολογήσει την απόφαση.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΑΠΙ

Η υπόθεση Ταπί «καταδιώκει» την σιδηρά κυρία του ΔΝΤ από την εποχή που μετακινήθηκε από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών στην ηγεσία του Ταμείου, το 2011. Οι δικηγόροι της έκαναν πολλές προσπάθειες για να αποφύγει τη δίκη, μάταια όμως… Το ΔΝΤ έσπευσε να επαναλάβει την στήριξή του προς την κυρία Λαγκάρντ. Ως υπουργός αποδέχτηκε την καταβολή του ποσού του 405 εκατομμυρίων ευρώ ως αποζημίωση που διεκδικούσε ο επιχειρηματίας Μπερνάρ Ταπί, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι έπεσε θύμα απάτης από την κρατική τράπεζα «Credit Lyonnais».

Συγκεκριμένα, ο επιχειρηματίας υποστήριξε ότι η τράπεζα τον ενθάρρυνε να πουλήσει το μερίδιο που κατείχε στη γνωστή εταιρία αθλητικών ειδών «Adidas», για ποσό μικρότερο από ό,τι άξιζε. Το γαλλικό κράτος είχε αρχικά απορρίψει τους ισχυρισμούς Ταπί και το αίτημα του, όμως άλλαξε στάση όταν άλλαξε η κυβέρνηση και ανέλαβε ο Νικολά Σαρκοζί τη προεδρία, συμφωνώντας να πάει το θέμα σε διακανονισμό.

Όμως, πολλοί υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση άλλαξε γνώμη ως επιβράβευση προς τον Ταπί, επειδή ο γνωστός Σοσιαλιστής επιχειρηματίας στήριξε ένθερμα στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας τον δεξιό Νικολά Σαρκοζί. Τελικά, όμως, η υπόθεση πήρε το δρόμο της Δικαιοσύνης με γαλλικό δικαστήριο να ακυρώνει τη διαιτησία και να δίνει εντολή στον επιχειρηματία να επιστρέψει τα χρήματα που πήρε από το γαλλικό δημόσιο. Νομικές διαδικασίες κινήθηκαν εκτός του Μπερνάρ Ταπί και κατά μελών του τότε υπουργικού συμβουλίου, όπως και της Κριστίν Λαγκάρντ.

Keywords
Τυχαία Θέματα