Ολονύχτιο θρίλερ – Η Αθήνα απέρριψε αντιπρόταση – Κρίσιμο ραντεβού Τσίπρα, Γιούνκερ, Ντράγκι, Λαγκάρντ

(upd)Διαστάσεις πραγματικού θρίλερ, χωρίς καμία υπερβολή, λαμβάνει για άλλη μια φορά η διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες, ενόψει του αποψινού κρίσιμου Eurogroup.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι δανειστές υπέβαλαν αντιπρόταση στην ελληνική πλευρά, η οποία περιλαμβάνει επιπλέον μέτρα και έχει ήδη απορριφθεί ήδη από την ελληνική κυβέρνηση και έχει προκαλέσει την οργή της Αθήνας.

Το χάσμα ανάμεσα στην Ελλάδα

και τους δανειστές της αλλά και στους κόλπους των τριών θεσμών (ΔΝΤ, ΕΚΤ, Κομισιόν) είναι μεγάλο και πραγματικά σήμερα είναι η τελευταία ευκαιρία για να γεφυρωθούν οι διαφορές και να αρθεί το αδιέξοδο, πριν οδηγηθεί η χώρα στην καταστροφή.

Οι διαφορές αφορούν το ΦΠΑ, τις συντάξεις και τη φορολογία, ενός εκτός συζήτησης βρίσκεται το χρέος, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να κάνει λόγο για “περίεργη στάση” των δανειστών που τορπιλίζει τη συμφωνία.

Οι διαπραγματεύσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους προέδρους των θεσμών στις Βρυξέλλες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη την ίδια ώρα που Ελληνικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι διαφωνίες που υπάρχουν εξακολουθούν να είναι σημαντικές. Αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στις αντιρρήσεις των δανειστών σε σχέση με τη φορολόγηση των επιχειρήσεων αλλά και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στην εργασία, επισημαίνοντας ότι το μείζον πρόβλημα έγκειται όχι μόνο στο ότι δεν δέχονται αυτές τις προτάσεις, αλλά και στο ότι απορρίπτουν διάφορες μορφές ισοδύναμων μέτρων που προτείνει η ελληνική πλευρά.

Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν με στόχο την επίτευξη συμφωνίας ούτως ώστε να υπάρξει βάση διαβουλεύσεων μεταξύ των υπουργών οικονομίας των χωρών της ευρωζώνης, οι οποίοι με βάση την υπάρχουσα πρόβλεψη, θα μπορούσαν να ξεκινήσουν στις 8μ.μ. (ώρα Ελλάδας).

Σε κάθε περίπτωση, το νέο, κρίσιμο Eurogroup για τη χώρα μας, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, αναμένεται να διαρκέσει ακόμα και όλη τη νύχτα, αφού οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν να υπάρξουν απόψε αποφάσεις για την Ελλάδα. Κατά πληροφορίες, η πρόθεση των εμπλεκόμενων μερών είναι να καταλήξουν σε μια συμφωνία, αρχικά σε τεχνικό επίπεδο, και κατόπιν να γίνει συζήτηση για το χρέος. Οι δανειστές φέρονται να ζητούν, μεταξύ άλλων, μείωση των μισθολογικών ανισοτήτων στο Δημόσιο, μείωση συντάξεων, αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές και 23% ΦΠΑ στην εστίαση.

Προσερχόμενος στη συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών, ο κ. Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε ότι μένει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει σήμερα. «Δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε συμφωνία» είπε χαρακτηριστικά, ενώ και ο Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε επίσης ότι «χρειαζόμαστε ακόμη πολλή δουλειά».

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη συνάντηση Λαγκάρντ, Ντράγκι, Γιούνκερ, Βίζερ και Ρέγκλινγ. Στη συνέχεια θα υπάρξει τετ α τετ Τσίπρα – Γιούνκερ, πριν την τετραμερή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, τον διοικητή της ΕΚΤ και τον πρόεδρο της Κομισιόν.

Τσίπρας, Γιούνκερ, Ντράγκι και Λαγκάρντ θα συναντηθούν στη βελγική πρωτεύουσα, ώστε στις 8 το βράδυ που είναι προγραμματισμένη η ειδική συνεδρίαση του Eurogroup για την αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων, να έχουν λυθεί οι υπάρχουσες διαφορές τόσο με την ελληνική πλευρά, όσο και αυτές που υπάρχουν μεταξύ των ίδιων των δανειστών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το ΔΝΤ και η Κομισιόν, αν και βρίσκονται στο ίδιο στρατόπεδο, έχουν διαφορετική προσέγγιση στο θέμα της Ελλάδας.
Όπως αναφέρει το Reuters, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ενστάσεις στην ελληνική πρόταση, όσον αφορά στους φόρους και τις περικοπές δαπανών.

Υπάρχουν, λοιπόν, κάποιες διαφορές που πρέπει να εξομαλυνθούν, ενώ δεν αποκλείεται -σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα- να πέσει στο τραπέζι και η πρόταση για εξάμηνη παράταση του προγράμματος.

Σύμφωνα με πηγές της Ε.Ε. οι ηγέτες της Ε.Ε. έχουν δώσει εντολή στον Ντάισελμπλουμ να κλείσει απόψε η συμφωνία με την Ελλάδα, ακόμη και αν αυτό σημάνει ολονύχτια συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Αναλυτικά τι ζητούν οι δανειστές

Σε εξέλιξη είναι η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους εκπροσώπους των θεσμών στις Βρυξέλλες.

Απέρριψε η ελληνική πλευρά την αντιπρόταση που κατέθεσαν οι θεσμοί. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανάρτηση του left.gr που επιβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές, οι θεσμοί κατέθεσαν αντιπρόταση προς την ελληνική πλευρά η οποία δεν γίνεται αποδεκτή.

Συγκεκριμένα οι θεσμοί αντιπροτείνουν:

Στα δημοσιονομικά

-Επιμένουν στα έσοδα από ΦΠΑ στο 1% του ΑΕΠ και συγκεκριμένα στην εστίαση στο 23%

-100% προκαταβολή φόρου από τα νομικά πρόσωπα

-Κατάργηση φοροαπαλλαγών στα αγροτικά καύσιμα

-Μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκ. (αντί για 200 που προτείναμε)

-Μικρότερη αύξηση στη φορολογία νομικών προσώπων (από το 26% να πάει στο 28% και όχι στο 29% που προτείναμε)

-Αφαίρεσαν τη φορολογία e-gaming -VLTs (φρουτάκια)

-Αφαίρεσαν τα έσοδα από τις άδειες 4G και 5G

-Αφαίρεσαν τις φοροαπαλλαγές για τους κατοίκους των νησιών (που θα αποζημιώσουν την αύξηση του ΦΠΑ)

Συντάξεις

-Επιμένουν στην πλήρη εφαρμογή του νόμου 3863/10 (κυρίως στον υπολογισμό των συντάξεων, αυξάνει τις χαμηλές συντάξεις και μειώνει τις υψηλές)

–Επιμένουν σε ισοδύναμα για την αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος

-Ζητούν εξοικονόμηση 0,25%-0,5% του ΑΕΠ για το 2015 και 1% για το 2016

-Πλήρης εξάλειψη των πρόωρων συντάξεων μέχρι το 2022 (στα 67 χρόνια ανεξάρτητα από χρόνια εργασίας ή στα 62 χρόνια με 40 χρόνια εργασίας)

-Κατάργηση/αντικατάσταση του ΕΚΑΣ μέχρι Δεκέμβριο 2017

-Αύξηση εισφορών υγείας συνταξιούχων από το 4% στο 6%

-Σταδιακή κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και εναρμόνιση των ασφαλιστικών εισφορών με τη δομή του ΙΚΑ από 1 Ιουλίου 2015

-Κατάργηση όλων των εισφορών υπέρ τρίτων (π.χ. αγγελιόσημο) μέχρι 31 Οκτωβρίου 2015

-Εύρεση ισοδύναμων που θα καλύψουν το κόστος της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας

Νωρίτερα και πριν αναχωρήσει για τη βελγική πρωτεύουσα ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε συνεργάτες του ανέφερε για την επιμονή συγκεκριμένων θεσμών να μην αποδέχονται ισοδύναμα μέτρα ότι «είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα»,

«Η μη αποδοχή ισοδύναμων μέτρων δεν έχει ξαναγίνει. Ούτε στην Ιρλανδία ούτε στην Πορτογαλία. Πουθενά! Αυτή η περίεργη στάση δύο ενδεχόμενα μπορεί να κρύβει. Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα», είπε ο πρωθυπουργός σε συνεργάτες του σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.

Keywords
Τυχαία Θέματα