ΤΡΑΠΕΖΕΣ: “ΠΑΓΩΝΕΙ” Η ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ; Η ΕΜΠΛΟΚΗ ΜΕ ΤΟ ΔΝΤ

12:12 4/3/2014 - Πηγή: BankWars

[upd]Ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος δήλωσε σήμερα ότι οι διαδικασίες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα δρομολογηθούν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests της ΕΚΤ, η οποία αναμένεται στα τέλη Νοεμβρίου, πληροφορία η οποία έχει προκαλέσει μεγάλη σύγχυση.

Το θέμα των τραπεζών, δεν κλείνει λόγω της εμπλοκής με το ΔΝΤ,

το οποίο επιδιώκει να μείνει ανοιχτή η αναθεώρηση της ελληνικής οικονομίας, όσο δεν κλείνει το ζήτημα, το οποίο η κυβέρνηση παραπέμπει στη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα.

Μάλιστα η κυβέρνηση εκτιμά ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι θέλει να διαδραματίσει ρόλο στον μηχανισμό εποπτείας των τραπεζών (SSΜ) που προωθείται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής τραπεζικής ενοποίησης.

Πάντως η Τράπεζα της Ελλάδος, φαίνεται πως “παίρνει επάνω της” το θέμα των κεφαλαιακών αναγκών και προχωρά στην ανακοίνωση, έως την Παρασκευή, των αποτελεσμάτων των stress tests, παρά τη σημαντική διάσταση απόψεων που διαπιστώθηκε ανάμεσα στον διοικητή Γιώργο Προβόπουλο με τους επικεφαλής της τρόικας.

Η ΤτΕ εκτιμά τις κεφαλαιακές ανάγκες σε ποσό μεταξύ 5,8 και 6,2 δισ. ευρώ παρ’ότι η τρόικα επέμεινε στην εκτίμηση για κεφαλαιακές ανάγκες της τάξης των 8,5 με 9 δισ. ευρώ.

Μεθοδολογία

Η ΤτΕ μένει σταθερή στην αποτίμηση που έχει πραγματοποιήσει με βάση τη μεθοδολογία και τις παραδοχές που έχουν περάσει από τον έλεγχο τριών εξειδικευμένων οίκων, κατ’ αρχάς της BlackRock και στη συνέχεια της Rothschild και της Ernst & Young.

Παρά τις αλλεπάλληλες συσκέψεις που είχαν τις προηγούμενες ημέρες τεχνικά κλιμάκια της τρόικας με στελέχη της ΤτΕ δεν υπήρξε σύγκλιση, ενώ στη χθεσινή, περίπου μιας ώρας, συνάντηση με το διοικητή της ΤτΕ ο Π. Τόμσεν, εκπροσωπώντας τοΔΝΤ, επέμεινε χωρίς επιμέρους επιχειρηματολογία στην εκτίμηση για 8,5 με 9 δισ. ευρώ.

Αύριο Πέμπτη αναμένεται ενημέρωση των συστημικών τραπεζών από την ΤτΕ για τα τελικά μεγέθη και το αργότερο την Παρασκευή θα δοθεί στη δημοσιότητα το σύνολο της έκθεσης.

ΧΘΕΣ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ:

Διαφωνία Προβόπουλου – τρόικας – Οι απαιτήσεις των δανειστών αυξάνουν τις κεφαλαιακές ανάγκες κατά 2 δισ. ευρώ

(upd)Νέα συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα, ανάμεσα στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλου με τους επικεφαλής της τρόικας, με τις δύο πλευρές να διαφωνούν για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η αιτία της διαφωνίας εντοπίζεται στην εμμονή του Διεθνούς Νομιμσατικού Ταμείου (ΔΝΤ) σε δικές του εκτιμήσεις, οι οποίες είναι σαφώς μεγαλύτερες εκείνων της ΤτΕ.

Τα ευρήματα των stress tests αναμένεται να δημοσιευθούν την προσεχή Πέμπτη ή το αργότερο την Παρασκευή, καθώς η ΤτΕ θα προχωρήσει χωρίς τη συναίνεση της τρόικας.

Παρότι η ΤτΕ και η τρόικα έχουν συμφωνήσει στην υιοθέτηση του βασικού σεναρίου για την πορεία της οικονομίας, όσον αφορά στον υπολογισμό των αναμενόμενων ζημιών πιστωτικού χαρτοφυλακίου (BlackRock), η τρόικα ζητά, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες να σχηματίσουν άμεσα προβλέψεις για μελλοντικές επισφάλειες.

Η απαίτησή της εκτιμάται ότι αυξάνει το λογαριασμό των κεφαλαιακών αναγκών κατά περίπου 2 δισ. ευρώ στα 7-8 δισ. περίπου σε σχέση με τα 5,5 με 6,2 δισ. ευρώ που έχει υπολογίσει η ΤτΕ.

Η ΤτΕ όμως, που έχει ήδη «στρεσάρει» τα στοιχεία μελλοντικής κερδοφορίας που περιλαμβάνουν τα business plans των τραπεζών, επιμένει πως δεν μπορεί να συναινέσει σε κεφαλαιακές ανάγκες που δεν εδράζονται σε πραγματικά στοιχεία. Με δεδομένο δε ότι η ΤτΕ αποτελεί την αρμόδια εποπτική αρχή, παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο να δημοσιευθούν τα ευρήματα του stress test χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του συνόλου της τρόικας.

Πιθανή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να μη κάνει ρήση του κεφαλαιακού αποθέματος του ΤΧΣ για άλλον λόγο πέραν της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αποτελεί κίνηση που βοηθά στο να ξεπερασθούν οι ενστάσεις της τρόικας.

Original article: ΤΡΑΠΕΖΕΣ: “ΠΑΓΩΝΕΙ” Η ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ; Η ΕΜΠΛΟΚΗ ΜΕ ΤΟ ΔΝΤ.

Keywords
Τυχαία Θέματα