Κρίσιμο Ecofin για την τραπεζική ενοποίηση – Έρχονται λουκέτα στις προβληματικές ευρωτράπεζες

Ιδιαίτερα κρίσιμο είναι το σημερινό συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. (Ecofin) για το μέλλον της τραπεζικής ενοποίησης.

Τις προηγούμενες ημέρες είχε δημιουργηθεί έντονο παρασκήνιο γύρω από το θέμα της τραπεζικής ενοποίησης, καθώς κλιμακώθηκε η διαμάχη αναφορικά με την εκκαθάριση των προβληματικών τραπεζών, καθιστώντας μάλιστα αναγκαία και την παρέμβαση της ελληνικής προεδρίας, η οποία απηύθυνε έκκληση για «χρυσό συμβιβασμό» ανάμεσα στις κυβερνήσεις των χωρών της Ε.Ε. και το Ευρωκοινοβούλιο.

Ο

Γερούν Ντέισελμπλουμ ήταν ο τελευταίος μιας σειράς αξιωματούχων που προανήγγειλαν λουκέτο για όσες τράπεζες αποτύχουν στα stress tests, εκφράζοντας την άποψη ότι εάν κάποιες αποδειχθεί ότι βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση, όταν ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία, θα πρέπει να κλείσουν.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις ίδιες δηλώσεις είχαν προβεί και η Ντανιέλ Νουί, η πρόεδρος της νέας εποπτικής αρχής των τραπεζών της Ευρωζώνης και ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ, Γενς Βάιντμαν.

Σύμφωνα με τον κ. Ντέισελμπλουμ, η ολοκλήρωση των συζητήσεων για τον τρόπο εκκαθάρισης είναι το πιο σημαντικό θέμα εν όψει των ευρωεκλογών του Μαιου, επειδή οι ευρωσκεπτικιστές κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος.

Και η ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας εξαρτάται από την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Ευρωβουλή και στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης ως προς το ποιoς θα αποφασίζει εάν μία τράπεζα θα κλείσει και ποιoς θα πρέπει να πληρώσει το λογαριασμό.

Original article: Κρίσιμο Ecofin για την τραπεζική ενοποίηση – Έρχονται λουκέτα στις προβληματικές ευρωτράπεζες.

Keywords
Τυχαία Θέματα