Κρίσιμη ημέρα για τη Β.Μακεδονία – Θα “επιβιώσει” ο Ζάεφ;

Κρίσιμη ημέρα για τη Β.Μακεδονία με ευρύτερες συνέπειες στα Βαλκάνια. Στη Βουλή των Σκοπίων η συζήτηση της πρότασης μομφής που κατέθεσε κατά της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ και του κόμματός του SDSM η αντιπολίτευση του VMRO-DPMNE. Σύμφωνα με τον κανονισμό η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα και όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει

πως θα εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης, αν και το μικρό αλβανικό κόμμα «Βesa» που συμμετείχε έως πρότινος στον κυβερνητικό συνασπισμό μεταπήδησε, με τους τρεις βουλευτές του, στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης.

Βόρεια Μακεδονία: Ο Ζάεφ αναβάλλει τη παραίτησή του λίγο πριν την πρόταση μομφής

Από την πλευρά του το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE επιμένει πως διαθέτει πλειοψηφία 61 βουλευτών, από τους 120 συνολικά του σώματος, που θα καταψηφίσουν τη σημερινή κυβέρνηση δρομολογώντας εξελίξεις.

Εφόσον η πλειοψηφία των βουλευτών καταψηφίσει τα μεσάνυχτα την κυβερνητική συμμαχία υπό τον Ζάεφ, παραιτείται άμεσα και ανοίγει ο δρόμος για σχηματισμό νέας κυβέρνησης η για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Στο πρώτο σενάριο, ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία των διερευνητικών εντολών του Προέδρου της Δημοκρατίας αρχικά προς το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) που έχει τους περισσότερους βουλευτές.

Εφόσον μέσα σε 20 μέρες δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση η εντολή παραδίδεται στο δεύτερο σε δύναμη κόμμα VMRO-DPMNE. Εάν και αυτό αποτύχει να σχηματίσει κυβερνητική πλειοψηφία, τότε οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές είναι αναπόφευκτες, οπότε και η απερχόμενη βουλή θα πρέπει να καταλήξει στην ημερομηνία διεξαγωγής τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα