Κρίση Ιταλίας – Βρυξελλών για τον προϋπολογισμό – Εκτοξεύτηκε το Ιταλικό ομόλογο

Άνοδος περισσότερο από 3% στην απόδοση του δεκαετούς ιταλικού κρατικού ομολόγου, απώλειες άνω του 2% για τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη της χώρας και τα ευρωπαϊκά ταμπλό στο «κόκκινο».

Το sell-off στα ιταλικά assets και η νευρικότητα στην υπόλοιπη Ευρώπη δείχνει ήδη τη δυσαρέσκεια των αγορών για τις χθεσινές εξελίξεις στην Ιταλία, ενώ οι υποβαθμίσεις του ιταλικού αξιόχρεου από τους οίκους αξιολόγησης θεωρούνται πλέον βέβαιες.

Οι εξελίξεις αυτές θα έχουν αδιαμφισβήτητα σημαντικές επιπτώσεις για τους ελληνικούς τίτλους οι οποίοι είναι στενά “δεμένοι” με την πορεία των ιταλικών.

Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα και σήμερα με την απόδοση τους ελληνικού 10ετούς ομολόγου να αυξάνεται στο 4,211% με άνοδο της τάξης του 4,23% από χθες ενώ κατά 5,36% αυξάνεται η απόδοση του 5ετούς και στο 3,322%.

Αψηφώντας τις εκκλήσεις της Κομισιόν για διατήρηση του ελλείμματος μέχρι το 2%, ο κυβερνητικός συνασπισμός της Ιταλίας έθεσε τον στόχο του ελλείμματος του προϋπολογισμού στο 2,4% για τα επόμενα τρία χρόνια, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον υπουργό Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία.Ο συνομιλητής των Βρυξελλών απέτυχε να περιορίσει τον στόχο στο 1,6% ή έστω στο 2% και τώρα καλείται να υπογράψει τον προϋπολογισμό, με την επιλογή της παραίτησης να αποτελεί απειλή για μια κυβερνητική κρίση.

Ο νέος στόχος για το έλλειμμα είναι τρεις φορές υψηλότερος από το ποσοστό που είχε υπολογίσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Τα νέα σχέδια για τον προϋπολογισμό κινδυνεύουν να φέρουν τη Ρώμη σε πορεία σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες, που πιέζουν την Ιταλία κυρίως να διατηρήσει υπό έλεγχο το χρέος της. Το «βλέμμα» των αγορών βέβαια στρέφεται στους οίκους αξιολόγησης, με τους Moody’s και S&P να ετοιμάζονται να δημοσιοποιήσουν τις αξιολογήσεις τους τον επόμενο μήνα, με την υποβάθμιση να θεωρείται βέβαιη.

Οι αγορές θα αποδεχθούν τον προϋπολογισμό της Ιταλίας για το 2019 δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβινι.Ο Σαλβίνι εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι αγορές τελικά θα αποδεχθούν τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, την ώρα που η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει εκτοξευθεί στο 3,15%.
Όσον αφορά τον υπουργό Οικονομικών Giovanni Tria, ο οποίος βρέθηκε ένα βήμα πριν την παραίτηση, ο Σαλβίνι τόνισε ότι δεν κινδυνεύει η θέση του και ότι παραμένει μέλος της κυβέρνησης Κόντε.Ντι Μάιο: Δεν ανησυχούμε για την αντίδραση των αγορώνΣτο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων δηλώνει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
«Δεν ανησυχούμε για την αντίδραση της αγοράς και του spreads.
Θα συναντήσουμε τους επενδυτές σύντομα» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος, στον Ευρωπαίο Επίτροπο, Πιέρ Μοσκοβισί , επεσήμανε ότι «οι ανησυχίες του είναι θεμιτές αλλά η Ιταλία θέλει να τον πείσει ότι η ανάπτυξη θα μας επιτρέψει να αποπληρώσουμε το χρέος».
Παράλληλα, τόνισε ότι ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει επενδύσεις 15 δισ. ευρώ, ενώ η πρόβλεψη για την ανάπτυξη είναι άνω των εκτιμήσεων.
«Ο πρϋπολογισμός του 2019 σχεδιάστηκε για να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη» τόνισε. Μοασκοβισί: Η Ιταλία δεν σέβεται τους κανόνες της ΕΕ – Πρέπει να μειώσει το εκρηκτικό της χρέος

Αρνητική είναι η πρώτη αντίδραση των Βρυξελλών στη συμφωνία της ιταλικής κυβέρνησης για έλλειμμα 2,4% στον προύπολογισμό του 2019.
Ο Επίτροπος Οικονομίας της Κομισιόν Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε πως το γεγονός ότι η Ιταλία δεν σέβεται τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, δεν είναι προς το συμφέρον της Ένωσης.
Σημείωσε ότι ούτε μια ιταλική κρίση είναι προς το συμφέρον της ΕΕ, τόνισε ωστόσο ότι η Ιταλία πρέπει να μειώσει το εκρηκτικό της χρέος.
O Πιέρ Μοσκοβισι δήλωσε επίσης ότι η Κομισιόν θα είναι σε θέση να απαντήσει στις προτάσεις της Ιταλίας για τον προϋπολογισμό μετά τις 15 Οκτωβρίου.

Άλμα για το 10ετές ομόλογο της Ιταλίας στο 3,15%

Keywords
Τυχαία Θέματα