Σκληρή διαπραγμάτευση Κατρούγκαλου – δανειστών για το ασφαλιστικό – Ερώτημα οι εισφορές

23:09 1/2/2016 - Πηγή: BankWars

(upd) Σκληρή χαρακτήρισε τη διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο για το ασφαλιστικό ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά την ολοκλήρωση της τρίωρης συνάντησης, παρουσία των κ.κ Τσακαλώτου και Σταθάκη..

Ο υπουργός απέφυγε να δώσει πολλά στοιχεία σχετικά με τις ενστάσεις και απαιτήσεις των δανειστών αρκούμενος να πει «έθεσαν τα γνωστά θέματα που τίθενται από τους θεσμούς».

Σύμφωνα πάντως με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών απέρριψαν και επίσημα την

ελληνική πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5% στον κλάδο επικούρησης.

Αυτό σημαίνει ότι τα 500 εκατ. ετησίως που προσδοκούσε να εξοικονομήσει η κυβέρνηση από αυτό το μέτρο θα πρέπει να εξασφαλιστούν από εναλλακτικές προτάσεις ή περικοπές συντάξεων.

Νωρίτερα οι πληροφορίες ήθελαν το κουαρτέτο να μην έχει θέσει -τουλάχιστον μέχρι λίγη ώρα πριν το τέλος της συνάντησης- ζήτημα μείωσης συντάξεων, σημειώνεται ωστόσο ότι οι δανειστές είναι αρνητικοί όσον αφορά την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς εκτιμούν ότιο θα πληγεί η ανταγωνιστικότητα.

Αύριο θα υπάρξει νέα συνάντηση του υπουργού Εργασίας με το κουαρτέτο.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Σε εξέλιξη είναι αυτήν την ώρα, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, η συνάντηση των υπουργών της κυβέρνησης με τους θεσμούς για το ασφαλιστικό. Παρόντες είναι οι Γ Κατρούγκαλος, Ευ. Τσακαλώτος και Γ. Σταθάκης.

Σημειώνεται ότι αρχικά οι δανειστές ενώ είχαν καλέσει σε συνάντηση τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορο Βερναρδάκη, τελικά κάλεσαν τον υπουργό Εργασίας Γ.Κατρούγκαλο, τον οποίο και …ανακρίνουν από τις 11.00.

Με βασική «κόκκινη γραμμή» τη μη μείωση των κύριων συντάξεων προσέρχεται σήμερα η κυβέρνηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, όπως δήλωσε χθες βράδυ ο κ. Κατρούγκαλος, μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή «Στον ενικό». Παράλληλα, ο υπουργός πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ξεκινά τη διαπραγμάτευση με αίτημα να μην περικοπούν ούτε οι επικουρικές συντάξεις.

Ο υπουργός Εργασίας, υπογράμμισε ότι «τα αδιέξοδα στο ασφαλιστικό τα κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις», ενώ προσέθεσε ότι «αυτός ο ασφαλιστικός νόμος δεν ήρθε μεταφρασμένος από το εξωτερικό, είναι δικός μας νόμος»

Κυβερνητική πηγή που ερωτήθηκε σχετικά, απάντησε ότι η ελληνική πλευρά έχει ήδη παραδώσει στους θεσμούς προβλέψεις για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των μέτρων που προτείνονται στο ασφαλιστικό όχι μόνο για το 2016 αλλά και για τη διετία 2017-2018. Ερωτηθείς για τη στάση που τήρησαν οι δανειστές επί του ασφαλιστικού κατά τη σημερινή συνάντηση, κυβερνητικός αξιωματούχος απάντησε ότι “η βασική αγωνία των θεσμών και ειδικά του ΔΝΤ είναι να βγαίνουν οι αριθμοί”.

ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Θολό το τοπίο στο τι συζήτησαν και τι ακριβώς ζήτησαν οι δανειστές στις πρώτες συναντήσεις που είχαν τη Δευτέρα μέχρι τις 21.00 στο Χίλτον με τους υπουργούς Ευκλείδη Τσακαλώτο, το Γιώργο Σταθάκη, Γ.Χουλιαράκη κια αργότερα με τον Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Αξιόπιστες πάντως πηγές που δεν διαψεύστηκαν αναφέρουν πως οι δανειστές, εκτός από το ασφαλιστικό και τα κόκκινα δάνεια, βάζουν τώρα και το “συναφές” θέμα του φορολογικού, για το οποίο θα τους δοθούν στοιχεία την Τρίτη.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ

Το πρόγραμμα της Τρίτης προβλέπει επίσης συνάντηση του κουαρτέτου με εκπροσώπους της Τραπέζης της Ελλάδος και (ξανά) με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Σταθάκη στις 17.00 με αντικείμενο συζήτησης τα «κόκκινα» δάνεια.

Όπως ανέφεραν πηγές μέσα από τη διαπραγμάτευση για τα κόκκινα δάνεια “δόθηκαν τρία κείμενα. Για τους μεγάλους οφειλέτες, που χρωστούν πολλά σε τράπεζες και Δημόσιο, για τις αλλαγές στο νόμο Δένδια που αφορούν στα επιχειρηματικά δάνεια και για τους μικρομεσαίους και τα στεγαστικά που θα υπάρχουν εξαιρέσεις από την πώληση σε hedge funds. Κυβερνητικό στέλεχος ξεκαθάριζε ότι αν δεν έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, τότε θα υπάρξει παράταση στην εξαίρεση των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας απο τη μεταβίβαση σε κερδοσκοπικά funds.

ΦΕΥΓΟΥΝ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Οι επικεφαλής του κουαρτέτου, αναμένεται να φύγουν στο τέλος της εβδομάδας και να επανέλθουν μετά από 10-15 ημέρες προκειμένου να εξετάσουν κατά πόσο η ελληνική πλευρά προχώρησε τα υπεσχημένα και συμφωνηθέντα…

Keywords
Τυχαία Θέματα