Κοτζιάς: Είναι πατριωτικό καθήκον να αντέξουμε

Σε συνέντευξή του, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε στο ρόλο του ΔΝΤ, τα σενάρια εκλογών και το προσφυγικό αναφέρθηκε. Ο κ. Κοτζιάς υποστήριξε ότι «σήμερα, επιτέλους, η ΕΕ έχει διαμορφώσει μια πολιτική στήριξης της Ιορδανίας και του Λιβάνου. Αυτή ζητώ να αναβαθμιστεί σε στρατηγική σχέση».
Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στα σενάρια εκλογών και τις αντοχές της σημερινής κυβέρνησης ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «Οφείλουμε να αντέξουμε. Είναι πατριωτικό καθήκον να αντέξουμε».
Σχετικά με τις αποκαλύψεις του WikiLeaks, δήλωσε ότι πίσω από «τεχνοκρατικούς αριθμούς» και προτάσεις υπάρχουν συμφέροντα. «Η αποκάλυψη των συζητήσεων ανάμεσα σε στελέχη του ΔΝΤ έδειξε ότι κάποιοι θέλουν να καταστρέψουν την Ελλάδα, να οδηγήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός ΕΕ. Να δημιουργήσουν συγκρουσιακή ατμόσφαιρα ανάμεσα σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες», ανέφερε σχετικά.
Όσον αφορά στον τρόπο που το προσφυγικό επηρεάζει τη σχέση της Αθήνας με το Βερολίνο, επεσήμανε ότι «η αντιφατικότητα της ζωής επιτάσσει να «ανακαλύπτουμε» τις αντιθέσεις της: να βλέπουμε χωρίς φόβο τους κινδύνους, αλλά και τις ευκαιρίες. Όσο καιρό κυριαρχούσαν τα οικονομικά ζητήματα της κρίσης, οι σχέσεις με χώρες που έχουν γεωοικονομική ισχύ εντός της ΕΕ ήταν εξαιρετικά δύσκολες. Κάποιοι μας ήθελαν και θέλουν ως αποικία χρέους. Στο προσφυγικό οι συσχετισμοί ισχύος είναι διαφορετικοί, καθότι σε αυτό κυριαρχούν η γεωπολιτική και οι ροές ανθρώπων».
Ερωτηθείς για το πώς αξιολογεί την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι χρειάζεται χρόνος για να κριθεί ενώ για τη δράση του ΝΑΤΟ εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτό δεν ανταποκρίνεται μέχρι τώρα στα καθήκοντα που του ανατέθηκαν.

Keywords
Τυχαία Θέματα