Συναγερμός για τον κορωνοϊό: 204 νέα κρούσματα, 5 νεκροί – «Είμαστε σε πόλεμο» λένε οι ειδικοί

Συναγερμός έχει σημάνει στην ελληνική κυβέρνηση και τις υγειονομικές αρχές, μετά το νέο ρεκόρ των κρουσμάτων και τη μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού σε πολλές περιφέρειες της χώρας. 

Τα δεκάδες κρούσματα που καταγράφηκαν στον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης και ο μεγάλος αριθμός ασυμπτωματικών, κυρίως στις νεαρές ηλικίες, προκαλούν μεγάλη ανησυχία στους λοιμωξιολόγους.

Οι αρχές βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή ενόψει του Δεκαπενταύγουστου και δεν αποκλείται να συζητηθεί η λήψη νέων

μέτρων.

204 νέα κρούσματα και 5 νεκροί σε 24 ώρες

Σε 204 ανέρχονται τα νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 6.381, εκ των οποίων το 55% αφορά άνδρες. Από αυτά 1.557 (24.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.110 (48.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Εξάλλου 22 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. Οι επτά (31.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 54.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, ενώ 136 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 221 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 75 (33.9%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Σύψας: Έχουμε πόλεμο, ο οποίος δεν πάει καλά τις τελευταίες ημέρες

«Έχουμε πόλεμο, ο οποίος γενικά δεν πάει καλά τις τελευταίες ημέρες, με την έννοια ότι έχουμε αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων», είπε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας στον ΣΚΑΪ.

Ένα από τα βασικά προβλήματα που ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς είναι η επιστροφή των εκδρομέων. «Πραγματικά τρέμουμε την επιστροφή των παραθεριστών και ειδικά των νέων ατόμων.»

Παράλληλα, ο κ. Σύψας έκανε έκκληση στον κάθε πολίτη να προστατεύσει τον εαυτό του και τις ευπαθείς ομάδες.

Η συμβουλή του για όσους γυρίζουν από τις διακοπές τους είναι για τουλάχιστον 7 μέρες να μην έρχονται σε επαφή με την οικογένειά τους και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και να φορούν μάσκα, αν έχουν μέσα στο σπίτι ευπαθή άτομα, όπως γιαγιάδες και παπππούδες.

Σημαντικό είναι, «να βγάλουμε τον Αύγουστο».

Ο καθηγητής εξήγησε πως πέρα από τα κρούσματα έχουμε και τις δομές που προσβάλλονται και αποτελούν υγειονομική «βόμβα».

Όπως είπε, στην περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων, «το επόμενο βήμα είναι πολλά τοπικά lockdown, αυτό όμως είναι ένα πολύ κακό σενάριο». Το θετικό σενάριο είναι να φανούν τα αποτελέσματα από τα νέα μέτρα.

«Ο παράγοντας που θα καθορίσει την περαιτέρω εξέλιξη της επιδημίας δεν είναι τα μέτρα, είναι η συμμόρφωση των πολιτών. Αν οι πολίτες συνεχίζουν να μη συμμορφώνονται και μάλιστα επιδεικτικά, φεύγοντας από τα καταστήματα και πηγαίνοντας σε παραλίες και πλατείες, τότε δυστυχώς δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα.», τόνισε ο κ. Σύψας.

Για το αν θα εισηγηθεί η επιτροπή περαιτέρω μέτρα ο καθηγητής επεσήμανε ότι καλό θα είναι να τηρήσουμε αυτά που ήδη έχουν ληφθεί. «Αν παίρνουμε μέτρα και δεν τα τηρεί κανένας, είναι μάταιο.»

Σε κάθε περίπτωση προέχει η δημόσια υγεία, όπως τόνισε.

Σχετικά με τα γηροκομεία, ο κ. Σύψας είπε ότι αν και είχαν ληφθεί κάποια μέτρα τελικά το προσωπικό ήταν αυτό που δεν τα τήρησε. «Έχουμε απαγορεύσει το επισκεπτήριο στα γηροκομεία και την “πατήσαμε” από το προσωπικό. Θα επιτείνουμε τον έλεγχο του προσωπικού».

Εισαγγελική έρευνα για τα κρούσματα στoν οίκο ευγηρίας – Κατέληξε 88χρονη

Έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊόηλικιωμένη που διαγνώσθηκε θετική και διέμενε στον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι, όπου και εντοπίστηκαν χθες 36 κρούσματα.

Η 88χρονη, η οποία ήταν και η μοναδική που είχε εκδηλώσει συμπτώματα, κατέληξε τα ξημερώματα και διεκομίσθη χθες στο ΑΧΕΠΑ από το γηροκομείο Αγία Κυριακή.

Η ηλικιωμένη έπασχε από υποκείμενα νοσήματα. Ο αριθμός των νεκρών από κορωνοϊό στη χώρα μας έχει φτάσει τους 219.

Επείγουσα εισαγγελική έρευνα

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθούν ευθύνες για τη διασπορά του κορονοϊού στον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι, όπου εντοπίστηκαν 36 κρούσματα, παρήγγειλε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Στέφανος Ζαρκαντζιάς.

Ο κ. Ζαρκαντζιάς παρήγγειλε στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, με βάση το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα (Ν. 4619/2019) περί παραβίασης των μέτρων για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας.

Ρεκόρ κρουσμάτων, αυξάνονται οι διασωληνωμένοι

Αριθμό ρεκόρ σημείωσαν τα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας με 262 νέα, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

«Σήμερα ανακοινώνουμε 262 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 6177, εκ των οποίων το 54.8% αφορά άνδρες.1528 (24.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3002 (48.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.24 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 ετών. 8 (33.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 54.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 132 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 216 θανάτους συνολικά στη χώρα. 73 (33.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».Στα 36 τα κρούσματα στον οίκο ευγηρίας – Το μήνυμα Τσιόδρα

Τριάντα έξι είναι συνολικά τα κρούσματα, σε οίκο ευγηρίας του Ασβεστοχωρίου, στη Θεσσαλονίκη, όπου μετέβησαν εκτάκτως, χθες το απόγευμα, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά το πέρας της επίσκεψης ο κ. Τσιόδρας, 33 είναι τα κρούσματα σε ενοίκους του γηροκομείου και τρία σε προσωπικό και η διασπορά έγινε από εργαζόμενο της μονάδας. Οι περισσότεροι είναι ασυμπτωματικοί, ενώ όλοι όσοι παρουσίασαν συμπτώματα μεταφέρονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, θα παρθούν μέτρα στη μονάδα σε συνεννόηση με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

«Έχουμε μια μεγάλη επιδημία σ’ αυτό το γηροκομείο που τηρούσε όλα τα μέτρα- δεν επιτρεπόταν ούτε επισκεπτήριο. Δυστυχώς προήλθε από προσωπικό, το οποίο ήταν επαφή θετικού από τη Χαλκιδική. Έτσι φαίνεται από τα πρώτα δείγματα», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας και εξήγησε πως πρόκειται για «νεαρό άτομο του περιβάλλοντος του προσωπικού που είχε πάει σε συναυλία».

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Τσιόδρας, αυτό το παράδειγμα δείχνει «πώς μπορεί ο ιός να περάσει από έναν χώρο που δεν υπάρχει κίνδυνος -νέους που διασκεδάζουν σ’ ένα νησί, σ’ έναν χώρο διακοπών- σ’ ένα γηροκομείο που είναι μια πολύ ευαίσθητη μονάδα με ανθρώπους ηλικιωμένους».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο οποίος είδε και χαιρέτισε όλους τους ενοίκους, οι περισσότεροι είναι σε καλή κατάσταση υγείας. «Χάρηκαν, με ευχαρίστησαν που ήρθα και κάνουν υπομονή και θα το περάσουν κι αυτό», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ανέφερε ακόμη ότι μεγάλο ποσοστό των περιστατικών στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη έχουν άμεση επαφή με ταξιδιώτες, οι οποίοι είτε έχουν επιστρέψει από τη Χαλκιδική στη Θεσσαλονίκη είτε από νησιά των Κυκλάδων στην Αττική. «Το ότι είναι καλοκαίρι δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσέχουμε. Και μπορεί οι νέοι και οι νεότεροι να κινδυνεύουν λιγότερο αλλά οι ηλικιωμένοι όπως αυτοί είναι ένα τραγικό παράδειγμα του τι μπορεί να συμβεί αν δεν είμαστε προσεκτικοί», υπογράμμισε.

Σημείωσε ακόμη πως «από την τελευταία ανάλυση που έχουμε κάνει στο υπουργείο Υγείας και στον ΕΟΔΥ, το 30% περίπου των περιστατικών μας είναι ασυμπτωματικοί τις τελευταίες εβδομάδες και επίσης ένα πολύ μεγάλο ποσοστό είναι ηλικίας κάτω των 40 ετών. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αυτοί δεν μπορούν να περάσουν τον ιό σε μεγαλύτερους».

Ερωτηθείς αν ανησυχεί για το γεγονός ότι έχει κατέβει ο μέσος όρος ηλικίας όσων προσβάλλονται από τον ιό, απάντησε: «Δεν με ανησυχεί από την άποψη ότι κινδυνεύουμε περισσότερο, με ανησυχεί από την άποψη ότι μπορούν να το μεταδώσουν ευκολότερα σε ευπαθείς ομάδες.

Η αγωνία υγειονομικών και επιστημόνων εντείνεται και εν όψει Δεκαπενταύγουστου,  καθώς η Αττική βρίσκετστο «κόκκινο», οι διασωληνωμένοι ασθενείς αυξήθηκαν και ο μέσος όρος των κρουσμάτων έχει υποχωρήσει σημαντικά, με τους νέους να αποτελούν «βόμβα» διασπορά του ιού.Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 196 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη χώρα, εκ των οποίων 26 χαρακτηρίζονται εισαγόμενα. Σχεδόν τα μισά από τα εγχώρια εντοπίστηκαν στην Αττική: 82 – εκ των οποίων τα 10 μόνο είναι από γνωστή συρροή κρουσμάτων. Στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 42 κρούσματα και επτά στη Λάρισα. Κρούσματα εντοπίστηκαν συνολικά σε 23 περιφερειακές ενότητες της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα ανέρχεται πλέον σε 5.942, με μέση ηλικία τα 43 έτη.

Στα 17 τα κρούσματα στην Α’ ΔΟΥ Θεσσαλονίκης

Κλειστή θα παραμείνει και αύριο Τετάρτη, η Α’ ΔΟΥ Θεσσαλονίκης, η οποία είχε βάλει λουκέτο από την περασμένη εβδομάδα λόγω κορωνοϊού.

Τα κρούσματα στην Α’ ΔΟΥ έχουν αυξηθεί και πλέον ανέρχονται σε 17, καθώς άλλοι τέσσερις υπάλληλοι βρέθηκαν θετικοί στον ιό.

Β. Κικίλιας: Στα 36 χρόνια ο μέσος όρος όσων έχουν νοσήσει τον Αύγουστο

Στους νέους στοχεύει για την μείωση της διασποράς του κορωνοϊού, ο υπουργός υγείας Βασίλης Κικίλιας με μήνυμά του στο Twitter: «Η επικινδυνότητα του κορονοϊού είναι η ευκολία μετάδοσής του. Αυτό συμβαίνει ακόμα και εάν είσαι νέος & νομίζεις πως είσαι άτρωτος. Ο Μέσος Όρος ηλικίας όσων έχουν νοσήσει τον Αύγουστο έχει κατέβει πια στα 36 χρόνια…», έγραψε ο Βασίλης Κικίλιας.

Αποσωληνώθηκε 27χρονη γιατρός στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας

Αποσωληνώθηκε η 27χρονη ειδικευόμενη γιατρός, η οποία νοσεί από κορωνοϊό και χθες κρίθηκε σκόπιμο να διασωληνωθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Όπως ανέφερε στο Open TV ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος «η κοπέλα, η συνάδελφος αποσωληνώθηκε το πρωί». Πλέον οι θεράποντες γιατροί εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την κατάσταση της υγείας της 27χρονης.

Η 27χρονη εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα κορωνοϊού όταν επέστρεψε από τις διακοπές της στη Χαλκιδική. Απομονώθηκε σπίτι της, αλλά η κατάστασή της χειροτέρευσε και χρειάστηκε η διασωλήνωση.

Εκτός από την 27χρονη με κορωνοϊό νοσηλεύονται άλλα τρία άτομα από την παρέα της 27χρονης που παραθέριζαν όλοι μαζί στη Χαλκιδική, μεταξύ των οποίων και ένας αγγειοχειρουργός η κατάσταση του οποίου είναι επιβαρυμένη.

Keywords
νέα, νεκροι, θεσσαλονικη, ΕΟΔΥ, εκπα, lockdown, αχεπα, καλοκαιρι, σημαίνει, λαρισα, ελλαδα, δου, twitter, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, εκλογικα αποτελεσματα, κικιλιας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, θανασης γιαννακοπουλος, νεος παπας, κρουσματα σημερα, αποτελεσματα, αχεπα, βημα, γηροκομεια, γηροκομειο, δου, εκπα, ιος, νεα μετρα, νησι, νησια, τα νεα, υγεια, χαλκιδικη, αγωνια, αυξηση, αρθρο, αισιοδοξια, ασβεστοχωρι, αττικη, ατομο, ατρωτος, εβδομαδες, γεγονος, γιατροι, δυστυχως, δηλωσεις, δειχνει, εγινε, ειπε, υπαρχει, εβδομαδα, εννοια, εξελιξη, εξι, επτα, ερευνα, ερχονται, ετη, ετων, ηλικια, υπομονη, θετικο, οικο, κυβερνηση, ληψη, λουκετο, μειωση, νοσοκομεια, ξημερωματα, οικογενεια, ορος, προβληματα, πυλες, ρεκορ, σεναριο, σπιτι, υπουργειο υγειας, τρια, συμπτωματα, φευγοντας, κωνσταντινος, εθνικο, ηρθα, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, εισβολη, κοπελα, κυριακη, νοσοκομειο, ομαδες, σημαίνει, σωτηρης, ταξιδι, υγειας
Τυχαία Θέματα