Κορωνοϊός: Ρεκόρ 203 κρούσματα! – 38 στην Αττική, 35 στη Θεσ/νίκη -22 άτομα σε ΜΕΘ

19:26 9/8/2020 - Πηγή: BankWars

Συνεχίζεται η έντονα ανοδική τάση της επιδημίας κορονοϊού στην Ελλάδα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 203 νέα κρούσματα. Ένας ακόμη θάνατος.

Είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται στην Ελλάδα ένας τόσο μεγάλος αριθμός νέων κρουσμάτων σε ένα 24ωρο, αποτελώντας ρεκόρ από την αρχή της επιδημίας, κάτι που

πιθανότατα θα οδηγήσει στην ανακοίνωση νέων αυστηρών μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης.

Για ακόμη μία ημέρα η διασπορά του κορωνοϊού παραμένει ευρύτατη με κρούσματα να καταγράφονται σε πολλές περιφερειακές ενότητες της χώρας. Τα περισσότερα εξ αυτών και συγκεκριμένα τα 50 αφορούν στην επιδημιολογική εστία που καταγράφηκε στο εργοστάσιο στη Χαλκιδική, ενώ 38 κρούσματα καταγράφηκαν στην Αττική και 35 στη Θεσσαλονίκη. Επίσης 33 κρούσματα είναι εισαγόμενα.

Αναλυτικότερα εντοπίστηκαν:

εισικοσιεννέα (29) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,τέσσερα (4) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,τριανταοκτώ (38) κρούσματα στην την Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων τα δέκα ανέφεραν στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ενώ τα τρία είχαν ιστορικό πρόσφατο ταξιδιού σε περιοχές με θετικά κρούσματα.τριανταπέντε (35) στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης.πενήντα (50) στην Π.Ε Χαλκιδικής, συνδεόμενα με εργοστάσιο ελαιουργίας.δύο (2) στην Π.Ε. Αργολίδας,ένα (1) στην Π.Ε. Βοιωτίας,ένα (1) στην Π.Ε. Δράμας,τρία (3) στην Π.Ε. Δωδεκανήσου,δύο (2) στην Π.Ε. Ηρακλείου,δύο (2) στην Π.Ε. Καβάλας,ένα (1) στην Π.Ε. Καστοριάς,επτά (7) στην Π.Ε. Κέρκυρας,δύο (2) στην Π.Ε. Κορινθίας,τρία (3) στην Π.Ε. Κυκλάδων,οκτώ (8) στην Π.Ε. Λάρισας,ένα (1) στην Π.Ε. Μαγνησίας,ένα (1) στην Π.Ε. Ξάνθης,ένα (1) στην Π.Ε. Πέλλας,δύο (2) στην Π.Ε. Πιερίας,πέντε (5) στην Π.Ε. Ροδόπης,τρία (3) στην Π.Ε. Σερρών,δύο (2) στην Π.Ε. Τρικάλων

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Σήμερα ανακοινώνουμε 203 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 29 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5623, εκ των οποίων το 54.8% αφορά άνδρες.

1438 (25.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2705 (48.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

22 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 ετών. 5 (22.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 59.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 212 θανάτους συνολικά στη χώρα. 69 (32.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Δείτε αναλυτικά την πορεία διασποράς του κορωνοϊού

Ενδεχόμενο περιορισμού των μετακινήσεων

«Όλα είναι στο τραπέζι, ακόμα και περιορισμός στις μετακινήσεις, εκτός του οριζόντιου λοκντάουν» ξεκαθάρισε στον ΣΚΑΪ ο  καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας Θεοκλής Ζαούτης ερωτηθείς για τις αυξήσεις των κρουσμάτων.

«Θα αυξηθούν τα κρούσματα, δεν ξέρω αν έχει ξεφύγει η επιδημία όμως. Η πορεία θα κριθεί στις επόμενες 10 με 15 μέρες  από τα κρούσματα που βλέπουμε σήμερα» τόνισε ο κ. Ζαούτης. Ο καθηγητής προειδοποίησε ότι υπάρχουν παρά πολλοί ασυμπτωματικοί και προσυμπτωματικοί, και δεν είναι όλη η εικόνα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

«Δεν ξέρουμε αν και πότε θα έρθει το αποτελεσματικό εμβόλιο, γι’ αυτό θα πρέπει εμείς να χειριστούμε την επιδημία» επισήμανε, αναδεικνύοντας και τη σημασία της ατομικής ευθύνης. Σύμφωνα με τον κ. Ζαούτη, ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι πάνω από το 1. «Δεν τηρούμε τα μέτρα. Αν θέλουμε να λειτουργήσουμε σαν κοινωνία, πρέπει να τηρούμε τα μέτρα». «Ευθύνη έχουν όλοι οι πολίτες, ίσως η μεγαλύτερη είναι στους πολίτες για να ελεγχθεί η αύξηση των κρουσμάτων» υπογράμμισε.

«Yπάρχει θωράκιση του ΕΣΥ, αλλά βλέπεις και μεγαλύτερα συστήματα υγείας που κατέρρευσαν όταν τα κρούσματα ξεπέρασαν κάποιο όριο» ξεκαθάρισε. «Oι ασπίδες προσώπου δεν είναι αρκετές. Μόνο συμπληρωματικά με τη μάσκα η ασπίδα προσώπου» δήλωσε ο καθηγητής.

Καμπάνες για το νέο κύμα κορονοιού χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι – Έντονες ανησυχίες από Μόσιαλο-Σύψα

Keywords
Τυχαία Θέματα