“Μετωπική” Τσίπρα – Βενιζέλου στη Βουλή για τα υποβρύχια – “Όχι” στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για Εξεταστική

[UPD]Άγρια Άγρια κόντρα στη Βουλή. Αιχμές κατά της κυβέρνησης από τον Αλέξη Τσίπρα, για συκοφαντίες κάνει λόγο ο Ευ. Βενιζέλος. Απερρίφθη η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής για την υπόθεση των υποβρυχίων με 165 “όχι”και 125 “όχι”.

Κραυγάζει ενοχή η στάση της κυβέρνησης

που επιδιώκει να μην συσταθεί εξεταστική επιτροπή για τα υποβρύχια, είπε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής. «Πώς θα τα κρύψετε τέσσερα υποβρύχια που σαπίζουν κάτω από το χαλί. Δεν χωράνε. Το θέμα βοά και σας υποχρεώνει να δώσετε απαντήσεις» είπε απευθυνόμενος στον Ευάγγελο Βενιζέλο εναντίον του οποίου στρέφεται η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι εκών άκων σύρθηκε από τον κ. Βενιζέλο και προβάλλει το επιχείρημα ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύει το έργο της κυβέρνησης.

Τα Ναυπηγεία βρίσκονται σε δεινή θέση εξαιτίας των αποφάσεων που ελήφθησαν, συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας τονίζοντας ότι η σκανδαλώδης υπόθεση ξεκίνησε με τον Άκη Τσοχατζόπουλο και κορυφώθηκε με τις υπογραφές του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

«Τι είναι αυτό που πρέπει να κρυφτεί από το φως μιας εξεταστικής επιτροπής που θα έχει και την πλειοψηφία από τα δύο κόμματα που απαρτίζουν την κυβέρνηση;» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

«Εξυπηρετείτε επαγγελματίες των αντισταθμιστικών ωφελημάτων», είπε ο Ευ. Βενιζέλος απευθυνόμενος στον Αλ. Τσίπρα κατά την συζήτηση στη Βουλή.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «επανέλαβε τις χυδαιότητες, συκοφαντίες, ύβρεις, ανευθυνότητες πάνω στις οποίες στηρίζει την πολιτική του παρουσία τους τελευταίους τρεις μήνες». «Κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια και προσφέρεστε στην απώλεια του δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος», είπε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχει εσφαλμένη εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ο αδύναμος κρίκος, αλλά και μία ορθή εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ ως προς τον ρόλο τον δικό μου και του ΠΑΣΟΚ στην συνοχή της κυβέρνησης», είπε ο κ. Βενιζέλος σημειώνοντας ότι πίσω από την επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ «υπάρχουν και άλλα κίνητρα που αφορούν την εξυπηρέτηση συμφερόντων που έχουν θιγεί από εμένα και δεν θέλουν σταθερότητα στη χώρα». «Υπάρχει και το κεκαλυμμένο παιχνίδι με τη δραχμή», πρόσθεσε.

«Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ γερασμένος, εντυπωσιακά γερασμένος», υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος, καταγγέλλοντας ότι ο απόστρατος Γ. Ταφίλης, υπεύθυνος του ΣΥΡΙΖΑ για τα θέματα Άμυνας, «έχει μακρά δραστηριότητα στα αντισταθμιστικά ωφελήματα». «Δεν λέω ότι έχει κάνει κάτι κακό, παράνομο, πάντως είναι μία διαβολική σύμπτωση», παρατήρησε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέπτυξε διεξοδικά, για περισσότερο από μία ώρα, τα επιχειρήματά του υπέρ της συμφωνίας που έγινε το 2010 και προειδοποίησε τον Αλ. Τσίπρα ότι «αυτά που λέτε εδώ μέσα θα χρησιμοποιηθούν εις βάρος της χώρας μας στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο».

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο αυτό που πρέπει να γίνει είναι η παραλαβή των υποβρυχίων, η νομική αντίκρουση των ισχυρισμών των αντιδίκων, αλλά και διάλογος μαζί τους, η επαναφορά του σχεδίου συνεργασίας Σκαραμαγκά και Ελευσίνας και, ει δυνατόν, η συγχώνευσή τους με την συμμετοχή και ελληνικών ιδιωτικών εφοπλιστικών κεφαλαίων, η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να συνάπτονται συμφωνίες για ξένα πολεμικά πλοία και η επαναφορά στην κατάσταση του 2011.

«Ή ήσασταν θύμα του colpo grosso και πρέπει να ζητήσετε συγγνώμη για την αφέλειά σας ή ήσασταν και σεις στο κόλπο», απάντησε ο Αλ. Τσίπρας στον Ευ. Βενιζέλο.

Πρόσθεσε δε, απευθυνόμενος στους κυβερνητικούς Βουλευτές ότι «επειδή εσείς που θα ψηφίσετε δεν ήσασταν στο κόλπο, πρέπει να ψηφίσετε την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στο θέμα της πραγματικής ιδιοκτησίας των ΕΝΑΕ λέγοντας ότι τα ΕΝΑΕ μεταβιβάσθηκαν από την Thyssen Group στην Hern και άρα στον εαυτό τους. «Αν ισχύει ότι οι Γερμανοί βρήκαν ένα παρένθετο σχήμα, την Abu Dhabi Mare, για να γλιτώσουν αντισταθμιστικά οφέλη. τόκους, φορολογικούς ελέγχους και, αφού πάρουν 360 εκατ., να αφήσουν τα υποβρύχια να σκουριάζουν, κάποιοι έχουν την ευθύνη», υπογράμμισε.

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι το μετοχολόγιο των ΕΝΑΕ λέει ότι ανήκουν στην Hern, αλλά ο Ε. Βενιζέλος λέει στην Priminvest. «Εδώ είναι απάτη. Ή το ένα είναι πλαστό ή το άλλο», είπε και κατέθεσε απόφαση του 2011 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών ότι τα ΕΝΑΕ μεταβιβάσθηκαν στην Hern, η οποία αγοράσθηκε από την Priminvest, και κατ’ ακολουθία η Hern είναι η κάτοχος των ΕΝΑΕ.

Νωρίτερα μεταδίδαμε:

Ρίχνει τους τόνους ο ΣΥΡΙΖΑ για τα υποβρύχια: “Εξεταστική ζητάμε, όχι προανακριτική”

«Εξεταστική προτείνουμε, όχι προανακριτική (…) Δεν ελέγχουμε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ελέγχουμε τον αρμόδιο υπουργό εκείνης της περιόδου» επεσήμανε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας κατά τη συζήτηση της πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης για συγκρότηση εξεταστικής για τα υποβρύχια.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε αυτή τη φορά να χρησιμοποιήσει τον όρο «σκανδαλώδης σύμβαση» και επέμεινε περισσότερο στην ανάγκη να εξευρεθεί λύση στα ναυπηγεία που θα διασφαλίζει τους εργαζόμενους.

Το γεγονός αυτό επισημάνθηκε από τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Ρήγα, ο οποίος είπε «ακούγαμε τον κ. Τσίπρα να λέει: «Ένα – ένα θ’ ανεβαίνει τα σκαλιά του μαρτυρίου ο Βενιζέλος» και σήμερα βλέπουμε τον κ. Δρίτσα να λέει με σκυμμένο κεφάλι πως: «είπαμε και μια κουβέντα παραπάνω». Τι θέλετε να πετύχετε με την πρόταση. Η πρόταση είναι κοπής ΣΥΡΙΖΑ καθώς χαρακτηρίζεται από άκρατο λαϊκισμό, γενικολογίες» ενώ σε άλλο σημείο πρόσθεσε «Να είστε πιο προσεκτικοί ακόμα και από λανθασμένη διατύπωση αποκαλύπτεται το κίνητρό σας… η πρότασή σας ήταν σκαλοπάτι στην σκάλα της κλιμάκωσης της έντασης και πόλωσης. Είναι ενταγμένη στην λογική που θέλει να επιστρατεύει τα πάντα με δημιουργία γεγονότων και υποθέσεις, χρησιμοποιώντας επιχειρήματα – και αυτό θα φανεί – από κάποιους που είχαν σοβαρές εμπλοκές… κάποιοι που βρίσκονται στις φυλακές και κάποιοι άλλοι στις γραμμές σας. Οι συνεργάτες κάποιων που έχουν σοβαρή εμπλοκή σας δίνουν διάφορα στοιχεία αλλά η προσπάθειά σας να κατασυκοφαντήσετε το ΠΑΣΟΚ πέφτει στο κενό».

Ο κ. Κώστας Τασούλας εκ μέρους της ΝΔ εξήγησε ότι το κόμμα του δεν στήριξε την σύμβαση του 2010 «καθώς θα μπορούσε να είναι καλύτερη δημοσιονομικά» και πρόσθεσε «γι αυτό και δεν στηρίζουμε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ καθώς «δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον».

Original article: “Μετωπική” ΤσίπραΒενιζέλου στη Βουλή για τα υποβρύχια – “Όχι” στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για Εξεταστική.

Keywords
Τυχαία Θέματα