Κόντρα κυβέρνησης – ΕΕ για τις κυρώσεις στη Ρωσία

Κόντρα με το …καλημέρα προέκυψε μεταξύ της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αφορμή τον νέο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Η κόντρα ξεκίνησε όταν ο νέος υπουργός Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιάς αναφερόμενος στην ανακοίνωση της ΕΕ, για τις κυρώσεις προς την Ρωσία, είπε ότι οι εταίροι έδειξαν αρνητικά δείγματα πριν ακόμα ορκιστεί η κυβέρνηση και αυτό δεν είναι αποδεκτό.

Σύμφωνα με την ανάλυση

του Bloomberg, ο νέος υπουργός Εξωτερικών στην Ελλάδα, Νίκος Κοτζιάς, έχει τη δυνατότητα να εμποδίσει τις περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία, κατά τη συνεδρίαση της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη. Το Bloomberg υπενθυμίζει μάλιστα ότι για την επιβολή των κυρώσεων απαιτείται ομοφωνία μεταξύ των 28 κυβερνήσεων.

Ένα ελληνικό βέτο θα διέλυε την εύθραυστη ευρωπαϊκή συναίνεση σε σχέση με τη Ρωσία, ενώ ενδέχεται να αφαιρέσει από το ΣΥΡΙΖΑ την εύνοια, καθώς ασκεί πιέσεις για ευνοϊκότερους όρους για το πακέτο διάσωσης. Όπως επίσης σημείωνει το Bloomberg, θα εμβαθύνει επίσης μια διαφαινόμενη ρήξη με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel, η οποία έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει την διατήρηση της πίεσης στη Ρωσία.

Να σημειωθεί ωστόσο, η διαφωνία που σημειώθηκε δεν σημαίνει πως η Ελλάδα θα επιμείνει μέχρι τέλους στις θέσεις της σχετικά με τις κυρώσεις αλλά δεν παύει να είναι μια ενδιαφέρουσα “διάσταση” στις σχέσης κυβέρνησης – ΕΕ που ίσως παίξει κάποιο ρόλο.“Όποιος νομίζει ότι στο όνομα του χρέους, η Ελλάδα θα παραιτηθεί της κυριαρχίας της και της ενεργής συμβολής της στην ευρωπαϊκή πολιτική κάνει λάθος”, δήλωσε ο Κοτζιάς κατά την τελετή παράδοσης του Υπουργείου Εξωτερικών. Ν. Χουντής: Δεν συμφωνούμε με το πνεύμα των κυρώσεων«Δεν συμφωνούμε με το πνεύμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο έχει δυσμενείς επιπτώσεις όχι μόνο στα αγροτικά όσο αφορά την οικονομία της δικής μας χώρας, αλλά και γενικότερα» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χουντής.

«Ανάλογες αντιδράσεις, λόγω των συνεπειών των κυρώσεων, έχουν και άλλες χώρες της ΕΕ» σημειώνει ο κ. Χουντής και προσθέτει: «Τις ενστάσεις μας, επί της ουσίας πια θα τις διατυπώσει στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. Υπάρχει μια βιασύνη ορισμένων κρατών-μελών, αυτή η βιασύνη αποτυπώθηκε στη δήλωση με την οποία η νέα ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της… καθώς εξεδόθη ανακοίνωση-δήλωση των αρχηγών των κρατών, χωρίς να ενημερωθεί η Ελλάδα ή χωρίς να πάρουν τη γνώμη του Έλληνα πρωθυπουργού. Ήξεραν ότι είμαστε σε μεταβατική κατάσταση και μπορούσε να ληφθεί υπόψη και η γνώμη του πρωθυπουργού», τονίζει ο κ. Χουντής.

ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖΗ ΠΡΩΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ε: Δυσαρέσκεια για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Την έντονη αντίδραση της νέας ελληνικής κυβέρνησης προκάλεσε η δήλωση «Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ» και η οποία αφορά την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, Δ. Τζανακόπουλου, «η δήλωση δεν έχει τη συναίνεση της χώρας μας».

«Δυσαρέσκεια για τη μεθόδευση αυτή εκφράστηκε τόσο στο πλαίσιο τηλεφωνικής συνομιλίας του Πρωθυπουργού με την ΥΕ/ΕΕ κα Mogherini, όσο και στο κατάλληλο επίπεδο, από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ» προσθέτει η Αθήνα.

«Η δήλωση «Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ» που δημοσιεύθηκε σήμερα, κυκλοφόρησε χωρίς να έχει ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την εξασφάλιση συναίνεσης των κρατών-μελών και ειδικότερα χωρίς να εξασφαλισθεί η συναίνεση της Ελλάδας» τονίζει η ελληνική κυβέρνηση.

Στην επίμαχη κοινή δήλωση, οι ηγέτες της ΕΕ απειλούν τη Μόσχα με νέες κυρώσεις, ως απάντηση για την κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Ουκρανία και την επίθεση από αντάρτες με 30 νεκρούς στη Μαριούπολη.

Εκφράζεται ακόμη η ανησυχία των ηγετών της ΕΕ για την επιδείνωση της ασφάλειας και της ανθρωπιστικής κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία και καταδικάζουν τους φόνους αμάχων κατά τον «τυφλό βομβαρδισμό» της Μαριούπολης.

Αναχωρεί αύριο για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει, την Πέμπτη, στην έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της ΕΕ, την οποία συγκαλεί η ύπατη εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Το αντικείμενο συζήτησης της Συνόδου θα είναι οι κυρώσεις στη Ρωσία σε σχέση με το θέμα της Ουκρανίας. Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη θέση που θα έχει η ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Κοτζιάς απάντησε: «Θα είναι δημοκρατική».

Keywords
Τυχαία Θέματα