ΚΟΜΙΣΙΟΝ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑΚΑΜΠΤΕΙ – ΑΝΑΠΤΥΞΗ 0,6% ΦΕΤΟΣ – ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Ανάπτυξη 0,6% αναμένει για την Ελλάδα το 2014 η Κομισιόν στις χειμερινές της εκτιμήσεις και 2,9% για το 2015. Επίσης, κάνει λόγο για τις πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης, επισημαίνοντας ότι τα πρόσφατα στοιχεία υποστηρίζουν τις προσδοκίες ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2015.

Οι δείκτες εμπιστοσύνης συνεχίζουν να βελτιώνονται, ενώ η ανακοίνωση των «σκληρών στοιχείων» υποδηλώνει τις πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

που έχουν αναληφθεί στις αγορές εργασίας και προϊόντων έχουν υποστηρίξει τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, οδηγώντας σε προσδοκίες για ενίσχυση των εξαγωγών και των επενδύσεων.

Ακόμη, η Κομισιόν αναμένει για το 2013 ότι το ΑΕΠ θα έχει συρρικνωθεί κατά 3,7%, εκτίμηση αναθεωρημένη ανοδικά από την προηγούμενη του φθινοπώρου, για συρρίκνωση 4%. Όπως επισημαίνει, η ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού από την περασμένη άνοιξη με τις επιπτώσεις στην οικονομία, βοήθησαν την τάση υποχώρησης της ύφεσης, η οποία έχει συνεχιστεί παρά την υψηλή συγκέντρωση των φορολογικών πληρωμών στο τελευταίο τρίμηνο του 2013, επηρεάζοντας την κατανάλωση.

Με μοχλό τις εξαγωγές και τις επενδύσεις, το ΑΕΠ αναμένεται να αναπτυχθεί το 2014 κατά 0,6%, ωστόσο η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να συνεχίσει να υποχωρεί μαζί με το διαθέσιμο εισόδημα, ενώ η εν εξελίξει πτώση των τιμών μετριάζει κάπως την επίδραση των πρόσφατων προσαρμογών στις τιμές.

Η ανάκαμψη αναμένεται να ενισχυθεί το 2015, καθώς οι επενδύσεις θα αποτελέσουν την κύρια «μηχανή» της ανάκαμψης, και λόγω των ευκαιριών που δημιουργήθηκαν από τις συνεχιζόμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η ανάκαμψη της ευρωζώνης θα υποστηρίξει την αναζωογόνηση των εξαγωγών, καθώς και τα έσοδα από τον τουρισμό και τη ναυτιλία.

Η ανεργία αναμένεται να διαμορφωθεί στο 27,3% για το 2013. Οι μεταρρυθμίσεις στους μισθούς έχουν ήδη συμβάλει στην κατακόρυφη βελτίωση του κόστους ανταγωνιστικότητας που μαζί με τα ανακοινωθέντα προγράμματα στήριξης της απασχόλησης και την άνοδο των επενδύσεων θα πρέπει να οδηγήσει σε μια σχετικά ισχυρή προβλεπόμενη μείωση της ανεργίας στο 26% το 2015 και το 24% το 2015.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ: Ελαφρά βελτίωση της ανάπτυξης

Αισιόδοξες είναι οι χειμερινές οικονομικές προβλέψεις της Ε.Ε. που προχωρά σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη, ενώ παράλληλα υποβαθμίζει σημαντικά τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό.

Παρά την ελαφρά αναβάθμιση στους στόχους ανάπτυξης, η οικονομία της ευρωζώνης θα συνεχίσει να ολιγωρεί σε σύγκριση με των μεγάλων ανταγωνιστών της, των ΗΠΑ και της Κίνας, φέτος και του χρόνου, καθώς τα υψηλά επίπεδα ανεργίας και χρεών, υπονομεύουν την ανάκαμψη.

Η έκθεση από τις Βρυξέλλες αναφέρει συγκεκριμένα ότι, αν και το επίπεδο της ανεργίας θα μειωθεί ελαφρώς στο 12% φέτος, το ποσοστό παραμένει το δεύτερο υψηλότερο στην ιστορία του ευρώ, ενώ και το επίπεδο του εθνικού χρέους των 18 μελών της ευρωζώνης θα ανέβει λίγο στο 95,9% του ΑΕΠ.

«Το 2014 είναι η πρώτη χρονιά βιώσιμης ανάπτυξης» αναφέρει στην έκθεση των χειμερινών προβλέψεων η Κομισιόν και συμπληρώνει: «Φέτος, η εγχώρια κατανάλωση και οι επενδύσεις αναμένεται να επεκταθούν περαιτέρω, μειώνοντας την εξάρτηση της ανάκαμψης στον εξωτερικό κλάδο. Η ανάπτυξη επιστρέφει και σε πολλά ευάλωτα κράτη-μέλη ενώ περιορίζονται οι αναπτυξιακές διαφορές μεταξύ των κρατών- μελών». Στο μέτωπο της ανεργίας όμως, η πρόοδος είναι μικρή «εξέλιξη που αντικατοπτρίζει πόσο ευάλωτη είναι η ανάκαμψη»

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν προχωρά σε μικρή αναβάθμιση των προβλέψεών της για το ρυθμό ανάπτυξης της ευρωζώνης. Πλέον βλέπει για το 2014 ανάπτυξη 1,2% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 1,1%, ενώ για τον επόμενο χρόνο προβλέπει ανάπτυξη ΑΕΠ κατά 1,8% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 1,7%.

Στις επιμέρους χώρες, αίσθηση προκαλεί η εκτίμηση για αναπτυξιακό “άλμα” 1,8% στη Γερμανία, τη στιγμή που η Ιταλία εκτιμάται ότι θα κινηθεί με ρυθμό 0,6% και η Γαλλία με 1%.

Σημαντική είναι η υποβάθμιση των προβλέψεων για τον πληθωρισμό, προβλέποντας ότι θα διαμορφωθεί στο 1% το 2014 (έναντι αρχικής εκτίμησης στο 1,4%) και στο 1,8% το 2015.

«Το πολύ χαμηλό επίπεδο του πληθωρισμού – κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ – μπορεί να διογκώσει τον κίνδυνο παρατεταμένης αναιμικής ανάπτυξης. Ο αποπληθωρισμός μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη βελτίωση των πραγματικών εισοδημάτων και την στήριξη της ζήτησης. Παράλληλα όμως, καθιστά πιο δύσκολη την ανταγωνιστική προσαρμογή στα ευάλωτα κράτη-μέλη» επισημαίνει.

Οριακά καλύτερα των φθινοπωρινών προβλέψεων είναι και οι νέες εκτιμήσεις της Κομισιόν για την ανεργία. Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι το ποσοστό της ανεργίας θα παραμείνει σχεδόν στα ίδια επίπεδα το 2014, δηλαδή στο 12% για την ευρωζώνη (έναντι αρχικής εκτίμησης στο 12,2%), με μικρή μείωση στο 11,7% τον επόμενο χρόνο (έναντι αρχικής εκτίμησης στο 11,8%). «Οι επιπτώσεις της κρίσης όμως, εξακολουθούν να περιορίζουν την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ενδεχομένως να είναι έτσι για κάποιο χρονικό διάστημα» αναφέρει η έκθεση.

Σε ότι αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα, σε επίπεδο ευρωζώνης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 2,6% του ΑΕΠ και πως θα παραμείνει σχεδόν στο ίδιο επίπεδο το 2015.

Original article: ΚΟΜΙΣΙΟΝ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑΚΑΜΠΤΕΙ – ΑΝΑΠΤΥΞΗ 0,6% ΦΕΤΟΣ – ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ.

Keywords
Τυχαία Θέματα