Κομισιόν: Έκθεση με επαίνους αλλά και με παρατηρήσεις για καθυστερήσεις

Δρόμο για την εκταμίευση των κερδών του ευρωσυστήματος ύψους 767 εκατ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα αναμένεται να ανοίξει σήμερα η Κομισιόν η οποία θα εγκρίνει και  μάλιστα με θετικά σχόλια την τέταρτη αξιολόγηση της μεταμνημονιακής εποπτείας της ελληνικής οικονομίας.

Αναμένεται πάντως να μετατεθεί για το 2020 η συζήτηση για το αίτημα της κυβέρνησης για αλλαγή χρήσης των παραπάνω χρημάτων, ώστε αντί να κατευθύνονται στη μείωση του χρέους να διατεθούν για δημόσιες επενδύσεις με αναπτυξιακό χαρακτήρα.

Η Κομισιόν χαιρετίζει το θετικό κλίμα που έχει

δημιουργηθεί για την Ελλάδα στις αγορές και το αποδίδει στις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης και τη φιλική προς την ανάπτυξη πολιτική της. Η αξιολόγηση αναφέρεται επίσης στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου, στην άρση όλων των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, στη μείωση των επιτοκίων των ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά, αλλά και στις αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης.

Στην έκθεσή της που δημοσιοποιείται σήμερα η Κομισιόν προβλέπει ότι το 2020 η ανάπτυξη  θα κινηθεί στο 2,3% και σχεδόν διπλάσια του μέσου όρου της Ευρωζώνης (1,2%).

Στο δημοσιονομικό πεδίο, εκτιμάται  ότι το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος θα είναι ψηλότερο από τον στόχο (3,5% του ΑΕΠ) και θα κυμανθεί στο 3,8%, δεδομένου ότι αντιμετωπίστηκαν από την κυβέρνηση οι ανησυχίες που είχαν εκφραστεί από τους θεσμούς για τα μέτρα ύψους 0,7% του ΑΕΠ της προηγούμενης κυβέρνησης τον περασμένο Μάιο. Όπως αναφέρει η έκθεση το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε με μείωση της οροφής δαπανών του Δημοσίου κατά 0,6% του ΑΕΠ.

Η Κομισιόν προβλέπει ότι το χρέος θα πέσει κάτω από το 100% του ΑΕΠ το 2041 και οι δανειακές ανάγκες της χώρας θα βρίσκονται περί το 10% του ΑΕΠ έως το 2032 και κοντά στο 14% στο τέλος του ορίζοντα προβλέψεων (2060).

ΟΙ…ΑΣΤΕΡΙΣΚΟΙ

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στο protothema.gr, η Κομισιόν στην έκθεσή της, βάζει… αστερίσκους για καθυστερήσεις σε πολιτικές που πρέπει να τρέξουν γρηγορότερα.

1. Τράπεζες – Κόκκινα δάνεια: Η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει επιταχυνθεί, αλλά το συνολικό απόθεμά τους παραμένει πολύ υψηλό (74,5 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2019) και αποτελεί μία από τις υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες της ελληνικής οικονομίας. Η έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας κάνει επαινετική αναφορά στο σχέδιο «Ηρακλής» για τη μείωση των κόκκινων δανείων, αλλά ζητεί επιτάχυνση των προσπαθειών αντιμετώπισης του προβλήματος.

2. Προστασία Α΄ κατοικίας – Πλειστηριασμοί: Η έκθεση θα υπογραμμίζει την ανάγκη να δοθεί έμφαση στη μετάβαση από το σημερινό σύστημα προστασίας της Α΄ κατοικίας σε ένα νέο πλαίσιο που θα αντιμετωπίζει ολιστικά το ιδιωτικό χρέος. Έτσι, θα «φωτογραφίζεται» η δυσαρέσκεια των θεσμών για το αίτημα παράτασης του ισχύοντος συστήματος μετά την 31η Δεκεμβρίου 2019, καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δεσμευτεί στο Eurogroup ότι δεν θα υπάρξει παράταση.

3. Τριετής αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές: Σύμφωνα με τα αποσπάσματα της έκθεσης που δημοσιοποίησε προχθές η ιστοσελίδα real.gr, η Κομισιόν βάζει αστερίσκο στο μέτρο, σημειώνοντας ότι «υπάρχει κίνδυνος να αυξήσει το μερίδιο της μαύρης οικονομίας» και ότι «βρίσκεται υπό διερεύνηση σε σχέση με τη συμβατότητά του με το δίκαιο της Ε.Ε.». Η κυβέρνηση αισιοδοξεί, πάντως, ότι θα καταφέρει να διασκεδάσει τις ανησυχίες αυτές. Το μέτρο έχει συμπεριληφθεί κανονικά στον προϋπολογισμό του 2020 και στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

4. ΔΕΗ και αγορά ενέργειας: Παρά την πρόοδο που έχει σημειώσει η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της ΔΕΗ και στην επανεκκίνηση των ιδιωτικοποιήσεων στην αγορά ενέργειας, το πεδίο αυτό παραμένει μια σημαντική πρόκληση.

5. Δικαστικές αποφάσεις: Για άλλη μία έκθεση των θεσμών οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων και ο δημοσιονομικός αντίκτυπός τους επισημαίνονται ως εστία αβεβαιότητας, που μπορεί ακόμα και να απειλήσει την υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι το όποιο κόστος προκύψει για την επόμενη χρονιά θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εργασίας.

6. Δημόσια Διοίκηση – Προσλήψεις: Ο εκσυγχρονισμός της Δημόσιας Διοίκησης αποτελεί σημαντικό στοίχημα για την κυβέρνηση, σύμφωνα με τους Ευρωπαίους τεχνοκράτες, οι οποίοι αναγνωρίζουν ότι, μετά τις προσλήψεις του περασμένου έτους, η νέα κυβέρνηση κάνει προσπάθεια να ανακτήσει τον έλεγχο των προσλήψεων, αλλά και πάλι ο στόχος έχει ξεπεραστεί κατά 5.200 άτομα.

Keywords
Τυχαία Θέματα