“Κολλημένη στην ύφεση η Ελλάδα – Η λιτότητα σακατεύει την οικονομία”

“Η Ελλάδα έχει κολλήσει στην ύφεση” τιτλοφορείται δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters το οποίο αναφέρει πως η ύφεση της ελληνικής οικονομίας περιορίστηκε ελαφρώς στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, ωστόσο όχι αρκετά για να ωθήσει τα φορολογικά έσοδα σε επίπεδα που χρειάζεται η κυβέρνηση για να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους.

Σχολιάζοντας τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ελληνικό

ΑΕΠ το οποίο συρρικνώθηκε με ρυθμό 4,6% στο β΄ τρίμηνο, το Reuters αναφέρει πως το μέγεθος ήταν μόνο ελαφρώς καλύτερο σε σχέση με τις εκτιμήσεις για ύφεση 5%, αλλά αυτή θα είναι μια “κρύα” ανακούφιση για τους Έλληνες που διανύουν το έκτο διαδοχικό έτος ύφεσης, καθώς τα μέτρα λιτότητας έχουν σακατέψει την ιδιωτική κατανάλωση – τη βασική μηχανή της οικονομίας.

Σε πραγματικούς όρους η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί 23% από το 2008 μέχρι σήμερα, γεγονός που πλήττει την άντληση εσόδων από τη φορολόγηση και καθιστά δύσκολη την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές.

Η συνεχιζόμενη συρρίκνωση υπονομεύει την ικανότητα των επιχειρήσεων και τνω νοικοκυριών να πληρώσουν φόρους, έδειξαν ξεχωριστά στοιχεία για τον προϋπολογισμό τη Δευτέρα.

Το δημοσίευμα συνεχίζει λέγοντας πως η Ελλάδα ίσως να μην καταφέρει να “πιάσει” φέτος τους στόχους της αφού ένα μεγάλο μέρος του στόχου για την άντληση φορολογικών εσόδων δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα