Κόκκινα στεγαστικά: Η κυβέρνηση παραδίδει τους δανειολήπτες στο έλεος των τραπεζών-Ποιος θα κάνει κουμάντο στις ρυθμίσεις με τον νέο νόμο;

Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια κύριας κατοικίας ανέρχονται σε 13,5 δισ. ευρώ από τα οποία τα 9 δισ. αφορούν σε ακίνητα αξίας ως 100.000 ευρώ και αφορούν σε περίπου 225.000 δανειολήπτες.

Στα επαγγελματικά δάνεια, με προσημείωση κύριας κατοικίας ως 50.000 ευρώ, αντιστοιχούν σε 28.000 επαγγελματίες, με «βάρος» 683 εκατ. ευρώ, ενώ δάνεια από 50.000 ως 100.000 ευρώ αντιστοιχούν σε 11.000 επαγγελματίες, με «βάρος» που υπολογίζεται σε 800 εκατ. ευρώ.

Κυβέρνηση και τράπεζες,

είναι στο παρά 1′ της συμφωνίας, ώστε να ψηφιστεί ο νέος νόμος “προστασίας” που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη.

Σύμφωνα με την τελευταία πληροφόρηση:

Προστατευόμενος του νέου νόμου θα είναι ο δανειολήπτης που έχει ετήσιο εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ! Δηλαδή, ο …τελειωμένος! Ο πλήρως “αδύνατος”, καθώς, δεν θα αρκεί το χαμηλό εισόδημα των 20.000 για ένταξη στο νέο νόμο. Θα υπάρχουν επιπλέον και κριτήρια περιουσιακά που θα αφορούν εκτός από την ακίνητη, και την κινητή περιουσία των δανειοληπτών. Θα προβλέπεται ότι η αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς προστασίας θα συνοδεύεται από την άρση του τραπεζικού και περιουσιακού απορρήτου του αιτούντος δανειολήπτη.

Στα “χαρτιά” θα γίνεται μεν αναφορά για προστασία κατοικίας μέχρι την αντικειμενική αξία των 200.000 ευρώ αλλά το πρώτο κριτήριο υπαγωγής δεν θα είναι αυτό, αλλά το ύψος του δανείου με πιθανότερο όριο τα 120.000 ευρώ.

Επίσης:

Ο νέος νόμος θα δίνει ουσιαστικά στις τράπεζες και όχι στα δικαστήρια τη δικαιοδοσία για τη ρύθμιση των δανείων.Ο νέος νόμος δεν θα περιλαμβάνει την έννοια “οριζόντιο κούρεμα”.Ο νέος νόμος θα προβλέπει τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας θα παρακολουθούνται ποιοι δανειολήπτες μπαίνουν και με ποιους όρους ο καθένας στο καθεστώς προστασίας. Διαφάνεια, αλλά και …Μεγάλος Αδελφός. Ο νέος νόμος εξασφαλίζει στις τράπεζες αυτό που σωστά διεκδικούσαν εδώ και μήνες: Να κλείσουν τα “παράθυρα” στους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Κλείνουν λοιπόν και τα “παράθυρα”. Ο νέος νόμος εξασφαλίζει σταθερό έσοδο στις τράπεζες περί τα 200 εκατ. ευρώ ετησίως, όπως λέγεται, ποσό που θα αντιστοιχεί στην κρατική επιδότηση (33%;)των δόσεων των στεγαστικών δανείων των “αδυνάτων”.

Ανεξάρτητοι παράγοντες που καταγράφουν το “αλισβερίσι” τραπεζών – κυβέρνησης, επισημαίνουν ότι ανεξάρτητα από το εύρος των προστατευτικών ρυθμίσεων, το κλειδί βρίσκεται στο ποιος θα κάνει κουμάντο στις ρυθμίσεις, Θα είναι τυποποιημένες και αυτόματες η θα υπόκεινται στη διακριτική ευχέρεια των Τραπεζών;

Αν υπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των τραπεζών, όπως έχει αποδείξει ο εξωδικαστικός μηχανισμός, τότε…κλάφτα Χαράλαμπε! Γιατί σε μία διαπραγμάτευση τράπεζας – δανειολήπτη, το σίγουρο είναι ότι ο ισχυρός δεν είναι ο δανειολήπτης.

bankwars.gr

Ο συμβιβασμός κυβέρνησης-τραπεζιτών που λύνει προσωρινά το πρόβλημα – Νόμος Κατσέλη …χωρίς την Κατσέλη

Keywords
Τυχαία Θέματα