“ΚΟΚΚΙΝΑ” ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ: Διττή λύση προκρίνει η κυβέρνηση – Πως θα ρυθμιστούν μαζικά

Θέμα μαζικών ρυθμίσεων για χιλιάδες στεγαστικά δάνεια αξίας άνω των 27 δισ. ευρώ που σήμερα δεν αποπληρώνονται «ανοίγει» πλέον η κυβέρνηση. Ήδη σύμφωνα με το Ν. Δένδια έχουν υπάρξει άτυπες συναντήσεις με δύο συστημικές τράπεζες για το θέμα.

Με στόχο την ταχύτερη διευθέτηση και αποπληρωμή των “κόκκινων” στεγαστικών, ο απερχόμενος υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας, πρότεινε τη διάσπασή τους σε δύο μέρη, παρουσιάζοντας τη ρύθμιση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια.

Οι

λύσεις που εξετάζονται είναι δύο. Είτε να γίνει νέα εκτίμηση της αξίας του στεγαστικού δανείου, είτε να γίνει a priori «κούρεμα» 30% στα στεγαστικά δάνεια για να αρχίσουν να αποπληρώνονται.

Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας πρότεινε να χωριστεί το δάνειο σε ένα τμήμα που μπορεί να εξυπηρετηθεί και θα αποπληρώνεται με τα τρέχοντα επιτόκια και σε ένα δεύτερο κομμάτι που θα αρχίσει να αποπληρώνεται μετά από 15 χρόνια, σε περίπτωση που αρχίσουν να ανακάμπτουν και πάλι οι άξιες, μέχρι να φτάσουν στα σημερινά επίπεδα.

Ταυτόχρονα, ο κ. Δένδιας εισηγήθηκε την αναπροσαρμογή των στεγαστικών δανείων μέχρι και 30% σε σχέση με τη μείωση της άξιας που έχουν υποστεί τα ακίνητα το τελευταίο διάστημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα